Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 20. jún 2024Meniny má Valéria
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský prezident žiada mierové rozhovory medzi Ruskom a Ukrajinou

Kolumbijský prezident Gustavo Petro, vo štvrtok 4. mája 2023. Foto: TASR/AP

Latinská Amerika podľa Gustava Petra podporuje dosiahnutie mierovej dohody, pretože tento región vo zvýšenej miere trpí hladom z dôvodu nárastu cien potravín.

Madrid 5. mája (TASR) - Kolumbijský prezident Gustavo Petro vo štvrtok v Španielsku žiadal začatie bezpodmienečných mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. TASR správu prevzala z agentúr AP a DPA.

Latinská Amerika podľa Petra podporuje dosiahnutie mierovej dohody, pretože tento región vo zvýšenej miere trpí hladom z dôvodu nárastu cien potravín. "Pokračovanie tejto vojny nie je v našom záujme," uviedol prezident v rozhovore pre denník El País.

Témou jeho návštevy bol tiež mierový proces v Kolumbii a spolupráca so Španielskom. Kolumbijský prezident do Španielska pricestoval v utorok 2. mája. Premiér Pedro Sánchez s ním rokoval v sídle španielskej vlády v Madride vo štvrtok.

Sánchez podporil reformy kolumbijskej vlády. Pripomenul odhodlanie podporovať ambiciózny projekt na dosiahnutie mieru s povstaleckou Národnou oslobodzovacou armádou (ELN). Španielsko je účastníckou krajinou dialógu s ELN, ktorý sa začal vlani v novembri.

Španielsko a Kolumbia tiež vo štvrtok podpísali viacero dohôd v oblasti vzdelávania, bezpečnosti, športe, zamestnávania a sociálneho zabezpečenia, dopravy, železničnej infraštruktúry a komunikačných technológií.

Kolumbia je významným obchodným partnerom Španielska a Madride. Sánchez prisľúbil jednu miliardu eur na financovanie projektov, na ktorých sa zúčastňujú španielske firmy v Kolumbii.