Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kolumbijský súd prezidentovi Duquemu udelil päť dní domáceho väzenia

Iván Duque, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Duque údajne neuposlúchol rozhodnutie kolumbijského najvyššieho súdu, ktorý jeho vláde nariadil chrániť národný park (Parque nacional natural Los Nevados) v kolumbijských Andách.

Bogota 5. júna (TASR) - Súd v kolumbijskom meste Ibagué udelil v sobotu päťdňové domáce väzenie úradujúcemu prezidentovi krajiny Ivánovi Duquemu. Dôvodom je nerešpektovanie súdneho rozhodnutia z roku 2020 o ochrane národného parku. TASR správu prevzala v nedeľu z agentúry DPA a webovej stránky stanice BBC.

Prezident počas piatich dní nesmie opustiť svoju rezidenciu a takisto musí zaplatiť pokutu vo výške 15-násobku minimálnej mesačnej mzdy, čo je v prepočte približne 4000 dolárov, píše BBC.

Duque údajne neuposlúchol rozhodnutie kolumbijského najvyššieho súdu (Corte Suprema de Justicia de Colombia), ktorý jeho vláde nariadil chrániť národný park (Parque nacional natural Los Nevados) v kolumbijských Andách.

Duque uviedol, že jeho vláda plní nariadenia najvyššieho súdu. Rozhodnutie o domácom väzení však podľa neho nie je v súlade s ústavou.

Experti uviedli, že nariadenia súdu v meste Ibagué nie je možné dodržať, píše agentúra Reuters. Kolumbijského prezidenta môže vyšetrovať a obviniť len špeciálna legislatívna komisia a súdiť ho môže len kolumbijský parlament.