Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Veľvyslanec v Uruguaji rezignoval pre objav laboratória na výrobu drog

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od roku 2017 sa 40 percent pôdy v okolí sídla využívalo na poľnohospodársku činnosť.

Bogota 7. apríla (TASR) - Polícia objavila vo vidieckom sídle kolumbijského veľvyslanca v Uruguaji laboratórium na výrobu drog. Veľvyslanec Fernando Sanclemente v pondelok na svoju funkciu rezignoval. Správu priniesla agentúra DPA.

Sanclemente odovzdal svoju rezignáciu kolumbijskému prezidentovi Ivanovi Duquemu po tom, čo kolumbijský generálny prokurátor v televízii vyhlásil, že Sanclemente je na laboratórium priamo napojený.

Polícia objavila laboratórium v Sanclementeho rodinnom sídle v Kolumbii, asi 60 kilometrov od hlavného mesta Bogota, ešte vo februári. Pri policajnej razii došlo k požiaru, pri ktorom celé laboratórium zhorelo. Pri požiari takisto umrelo päť ľudí.

Podľa informácii bolo laboratórium schopné vyrobiť najmenej jednu tonu kokaínu mesačne. Ten sa potom vyvážal do zahraničia cez letisko El Dorado v Bogote.

Sanclemente obvinenia z napojenia na trestnú činnosť dlhodobo odmietal. Sídlo podľa jeho slov spravoval jeho brat spoločne s druhou rodinou, ktorá vlastní 50-percentný podiel na majetku.

Od roku 2017 sa 40 percent pôdy v okolí sídla využívalo na poľnohospodársku činnosť.

Kolumbia je podľa OSN jedným z najväčších výrobcov kokaínu na svete. Ročne sa v krajine vyrobí až 1120 ton drogy.