Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Komatóznemu Arielovi Šaronovi urobili špeciálne vyšetrenie mozgu

Izraelský expremiér Ariel Šaron na archívnej snímke z roku 2001. Foto: TASR/AP

Po mozgovej príhode, ktorú izraelský expremiér utrpel v roku 2006, upadol do kómy, z ktorej sa neprebral.

Jeruzalem 25. januára (TASR) - Bývalému izraelskému premiérovi Arielovi Šaronovi, ktorý je po mozgovej príhode v roku 2006 v kóme, urobili na klinike v Beeršebe špeciálne vyšetrenie mozgu. Informovala o tom agentúra AP.

Izraelské médiá podľa AP spresnili, že šlo o plánované vyšetrenie, ktoré malo určiť, či sa Šaronov stav môže zlepšiť. Lekári tvrdenia izraelských médií nekomentovali a nezverejnili ani výsledky skenovania mozgu.

Po vyšetrení Šarona previezli znova do zdravotníckeho zariadenia Tel Hašomer neďaleko Tel Avivu, kde je dlhodobo hospitalizovaný, spresnil izraelský spravodajský server Ynet news.

V súčasnosti 84-ročný Šaron patril k zakladajúcim členom pravicového bloku Likud. V roku 1973 sa stal poslancom parlamentu a začiatkom 80. rokov bol ministrom obrany. V tom čase jeho politickú kariéru zabrzdilo rozhodnutie vyšetrovacej komisie, ktorá ho označila za nepriamo zodpovedného za masaker palestínskych utečencov v táboroch Sabra a Šatíla. Masaker v roku 1982 spáchali libanonské kresťanské milície, pričom ich spojenecká izraelská armáda proti tomu nezasiahla.

V roku 2001 sa Šaron - patriaci do tábora tzv. jastrabov - stal premiérom, pričom sa začal profilovať ako mierotvorca. Za jeho vlády sa totiž Izrael stiahol svojich vojakov i osadníkov z pásma Gazy. Po mozgovej príhode, ktorú utrpel v roku 2006, upadol do kómy, z ktorej sa neprebral. Je vo vegetatívnom stave a napojený na dýchací prístroj.