Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Komisár OSN pre ľudské práva je otrasený vraždou LGBTQ aktivistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chilobova smrť prišla po tom, ako bol v apríli minulého roka nájdený zavraždený iný kenský LGBTQ aktivista.

Ženeva 7. januára (TASR) - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyjadril v sobotu zdesenie a smútok v súvislosti s vraždou kenského aktivistu za práva LGBTQ ľudí Edwina Chilobu. Türk súčasne vyzval na väčšiu ochranu takýchto aktivistov na celom svete, informovala agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR.

Edwin Chiloba, 25-ročný módny návrhár a model, bol tento týždeň nájdený mŕtvy. Jeho telo so stopami po mučení sa našlo v kovovom kontajneri pri ceste, na mieste vzdialenom asi 40 kilometrov od mesta Eldoret ležiacom neďaleko východoafrickej priekopovej prepadliny Great Rift Valley.

Kenská polícia v piatok oznámila, že zatkla podozrivého z vraždy, ktorý bol pravdepodobne dlhoročným priateľom obete.

"Som otrasený vraždou obhajcu ľudských práv Edwina Chilobu," napísal Türk v statuse na platforme Twitter. Zdôraznil, že je potrebné znásobiť úsilie o ochranu aktivistov bojujúcich za práva LGBTQ ľudí.

Násilnú smrť známeho aktivistu odsúdili viaceré ľudskoprávne skupiny vrátane kenskej sekcie Medzinárodnej komisie právnikov, ktorá vyzvala na urýchlené vyšetrenie a zadržanie tých, ktorí stoja za vraždou.

"Chilobova smrť je tragédiou a urážkou ľudskej dôstojnosti a porušením práva na život," uviedla právnická komisia na Twitteri.

"Zomrel bolestivou smrťou," povedal médiám nemenovaný policajt z Eldoretu. "Mučili ho a potom mu vylúpli oko. Zdá sa, že ho uškrtili," dodal.

Podľa AFP LGBTQ ľudia v Keni, ktorá je prevažne kresťanskou krajinou, sú často vystavení obťažovaniu a fyzickým útokom.

Homosexualita je v Keni - i vo veľkej časti Afriky - stále tabu a homosexuáli často čelia diskriminácii alebo prenasledovaniu.

Pokusy o zrušenie britských zákonov z koloniálnej éry, ktoré v Keni zakazujú homosexualitu, sa ukázali ako neúspešné a pohlavný styk ľudí rovnakého pohlavia je naďalej trestným činom - s hrozbou trestu odňatia slobody až na 14 rokov.

Výskumy však naznačuje, že akceptácia homosexuality sa v Keni postupne zvyšuje, aj keď pre mnohých je to stále tabuizovaná téma.

Chilobova smrť prišla po tom, ako bol v apríli minulého roka nájdený zavraždený iný kenský LGBTQ aktivista.