Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Komisár OSN: Rozsah deštrukcie na Ukrajine poškodí aj budúce generácie

V nedeľu 5. marca 2023 vidia v Moščune na okraji Kyjeva na Ukrajine zničené auto. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v prejave na zasadaní Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve.

Ženeva 7. marca (TASR) - Šokujúci rozsah deštrukcie, ktorú spôsobuje Ruskom vedená vojna na Ukrajine, poškodí aj práva budúcich generácií. Vyhlásil to v utorok vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk v prejave na zasadaní Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Vojna na Ukrajine viedla k civilným obetiam a ničeniu šokujúceho rozsahu," vyhlásil Türk. "Práva Ukrajincov budú poškodzované aj v ďalších generáciách a dosah vojny na ceny palív a potravín, ako aj geopolitické napätie negatívne postihuje ľudí vo všetkých regiónoch sveta," uviedol.

Podľa Türka je súčasná vojna Kremľa voči Ukrajine "zradou" a porušením sľubov z obdobia po druhej svetovej vojne, keď boli položené základy systému univerzálnych ľudských práv.

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva od vypuknutia ruskej invázie eviduje 8173 zabitých a 13.620 zranených civilistov. Skutočné počty sú však zrejme omnoho vyššie.

Komisár v utorňajšom vystúpení v Ženeve obvinil ruské štátne médiá z toho, že neustále "bombardujú" ľudí správami podporujúcimi vojnu na Ukrajine a tak v nich podnecujú nenávisť a násilie.

Türka v Rusku znepokojujú aj viaceré trendy a udalosti poukazujúce na deštrukciu občianskej spoločnosti. Ako príklad uviedol odobratie licencie nezávislým novinám Novaja Gazeta a rozpustenie Moskovskej helsinskej skupiny, najstaršej ruskej ľudskoprávnej organizácie.

Komisár OSN tiež uviedol, že v súvislosti s obvineniami z údajného hanobenia ruských ozbrojených síl bolo v Rusku začatých už viac ako 180 trestných stíhaní. Okrem toho vyjadril znepokojenie z ruskej legislatívy postihujúcej práva LGBTQ komunity.