Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN Bacheletová odsúdila eskaláciu násilia na Srí Lanke

Michelle Bacheletová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že od pondelka eviduje šesť obetí nepokojov - medzi nimi je aj jeden poslanec - a viac ako 200 hospitalizovaných zranených.

Ženeva 10. mája (TASR) - Vysoká komisárka Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva Michelle Bacheletová odsúdila v utorok eskaláciu násilia na Srí Lanke, ktorú sužuje vážna ekonomická a politická kríza. Vyzvala pritom srílanských predstaviteľov, aby zabránili ďalším nepokojom. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

Bacheletová tiež apelovala na zdržanlivosť a zmysluplný dialóg zameraný na vyriešenie sťažností obyvateľstva. "Som hlboko znepokojená eskaláciou násilia na Srí Lanke po tom, čo stúpenci predsedu vlády zaútočili včera 9. mája na účastníkov pokojného protestu v Kolombe, ako aj následným davovým násilím voči členom vládnucej strany," uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

"Odsudzujem akýkoľvek prejav násilia a vyzývam úrady, aby nezávisle, dôkladne a transparentne vyšetrili všetky útoky, ku ktorým došlo. Je veľmi dôležité zabezpečiť, aby tí, ktorí sú zodpovední, vrátane tých, ktorí podnecujú alebo organizujú násilie, boli vzatí na zodpovednosť," dodala.

Pri utorkových potýčkach utrpel zranenia najvyššie postavený predstaviteľ polície v Kolombe, zástupca generálneho policajného inšpektora, informovala AFP. Srílanská armáda medzičasom v utorok evakuovala odstúpivšieho premiéra Mahéndru Rádžapakšeho a jeho rodinu z jeho oficiálnej rezidencie v hlavnom meste Kolombo. K ich prevozu na neznáme miesto došlo po tom, ako tisíce demonštrantov prerazili jednu z brán areálu rezidencie známej pod názvom Temple Trees.

Polícia uviedla, že od pondelka eviduje šesť obetí nepokojov - medzi nimi je aj jeden poslanec - a viac ako 200 hospitalizovaných zranených.

Srí Lanku postihla hlboká hospodárska kríza po tom, čo jej pandémia koronavírusu obmedzila príjmy z cestovného ruchu. Ide o najväčšiu hospodársku krízu, aká tento štát postihla od roku 1948. Srí Lanku sužuje bezprecedentný nedostatok potravín a pohonných hmôt, rekordná inflácia a ochromujúce výpadky elektriny.