Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN pre ľudské práva odsúdila brutálne útoky vo Francúzsku

Michelle Bacheletová, archívna snímka. Foto: TASR

Bacheletová vyjadrila rozhorčenie nad štvrtkovými útokmi v bazilike v Nice, kde útočník zabil nožom troch ľudí.

Ženeva 30. októbra (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v piatok odsúdila "brutálne" útoky vo Francúzsku, z ktorých vinia islamských extrémistov. Vyzvala súčasne politických lídrov, aby zaujali voči "nenávistným prejavom" rázny postoj. Informáciu priniesla agentúra AFP.

Bacheletová vyjadrila rozhorčenie nad štvrtkovými útokmi v bazilike v Nice, kde útočník zabil nožom troch ľudí. V správe pre AFP uviedla, že odsudzuje "príšerné vraždy, podobne ako to urobila pred dvoma týždňami v prípade Samuela Patyho" - učiteľa, ktorého zavraždil islamský extrémista pred školou pri Paríži po tom, čo žiakom počas hodiny venovanej slobode prejavu ukazoval karikatúry proroka Mohameda.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po učiteľovej vražde obhajoval karikatúry a právo satirizovať náboženstvo, čím rozhneval islamský svet a v krajinách s moslimskou väčšinou vrátane Turecka vyvolal protesty i výzvy na bojkot francúzskeho tovaru.

Bacheletová taktiež varovala pred obviňovaním skupín za násilné činy jednotlivcov. "Nemali by sme stigmatizovať ani nijakým iným spôsobom porušovať práva skupín za činy jednotlivcov," dodala.