Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN: V Sýrii pravdepodobne zabili už takmer 70.000 ľudí

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Začiatkom januára Pillayová informovala, že bilancia obetí sýrskeho konfliktu prekročila 60.000, odvtedy však podľa nej v krajine zabili pravdepodobne takmer 10.000 ďalších ľudí.

New York 12. februára (TASR) - Počet ľudí zabitých v občianskej vojne v Sýrii sa pravdepodobne blíži k 70.000, pričom civilisti v krajine veľmi doplácajú na to, že Bezpečnostná rada OSN nekoná s cieľom zastaviť takmer dvojročný konflikt. Uviedla to dnes vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová.

Komisárka vo vystúpení pred BR OSN zopakovala výzvu na to, aby rada Sýriu nahlásila Medzinárodnému trestného súdu (ICC) a vyslala tak obom stranám konfliktu posolstvo, že ich konanie bude mať dôsledky.

Začiatkom januára Pillayová informovala, že bilancia obetí sýrskeho konfliktu prekročila 60.000, odvtedy však podľa nej v krajine zabili pravdepodobne takmer 10.000 ďalších ľudí.

Svetové veľmoci sa rozchádzajú v otázke toho, ako zastaviť stupňujúce sa násilie v Sýrii, kde pôvodne pokojné protesty proti vláde prezidenta Bašára Asada prerástli po tvrdých zákrokoch jeho bezpečnostných síl do otvoreného konfliktu.

Rusko a Čína ako stáli členovia BR OSN opakovane vetovali Západom podporované rezolúcie o sankciách voči Sýrii a nie je pravdepodobné, že by rada nahlásila situáciu v krajine Medzinárodnému trestnému súdu. Sýria pritom nie je signatárom dohovoru o vytvorení ICC a jediný spôsob, ako dosiahnuť, aby tento súd vyšetroval sýrsky konflikt, je odporúčanie od BR OSN.

"Sýria ničí sama seba," vyhlásil v pondelok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. "Po takmer dvoch rokoch už nepočítame dni po hodinách, ale telách. Ďalší deň, ďalších 100, 200, 300 mŕtvych... Boje zúria. Náboženská nenávisť rastie, zoznam vojnových zločinov sa rozširuje. Bezpečnostná rada už naďalej nesmie len stáť bokom, na mŕtvom bode, mlčky sa prizerajúc krviprelievaniu," dodal. Informácie priniesli agentúry Reuters a AP.