Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN vyzýva na nestranné vyšetrovanie vrážd Amharov v Etiópii

Na archívnej snímke vysoká komisárka OSN Michelle Bacheletová. Foto: TASR/AP

Som zhrozená týmto bezduchým vraždením a núteným vysídlením miestnych obyvateľov, ku ktorým došlo počas útoku v etiópskej dedine Tole, vyhlásila Bacheletová.

Ženeva 23. júna (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vo štvrtok vyzvala kompetentné orgány na nestranné vyšetrovanie útokov, ku ktorým došlo 18. júna v etiópskom regióne Oromia. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Som zhrozená týmto bezduchým vraždením a núteným vysídlením miestnych obyvateľov, ku ktorým došlo počas útoku v etiópskej dedine Tole," vyhlásila Bacheletová.

Dodala, že jej tím hovoril so svedkami incidentu, ktorí tvrdili, že do dediny vtrhli ozbrojení muži a začali náhodne strieľať. Pri útoku prišlo o život viac ako 200 ľudí z etnickej skupiny Amharov vrátane žien a detí. Svoje domovy muselo opustiť ďalších približne 2000 dedinčanov.

Podľa Bacheletovej slov páchatelia počas útoku, ktorý trval štyri hodiny, podpálili i niekoľko domov. Podľa tých, ktorí streľbu prežili, ležali mŕtve telá na uliciach ešte niekoľko hodín po útoku.

Regionálna vláda v Oromii útočníkov spája s Oromskou oslobodzovacou armádou (OLA). Hovorca OLA tieto obvinenia poprel a z vraždenia obvinil provládne milície.

"Vyzývam kompetentné etiópske orgány, aby zaručili, že útok sa bude riadne vyšetrovať, a zaistili, že rodiny obetí sa dovolajú pravdy, spravodlivosti a odškodného," uviedla Bacheletová. Vyzvala aj na oslobodenie všetkých osôb, ktoré počas útokov uniesli.

Etnická skupina Amharov obýva severozápad Etiópie, najmä región Amharsko. Hovoria vlastným semitským jazykom a tradične sa hlásia k orientálnej pravoslávnej cirkvi.

Amharská menšina predstavuje podľa sčítania ľudu z roku 2007 takmer 27 percent z celkového počtu obyvateľov Etiópie.