Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Komisárka OSN žiada o riešenie krízy na bielorusko-poľských hraniciach

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zhromažďujú na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 8. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.

Ženeva 10. novembra (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila v stredu migračnú krízu na hraniciach Poľska s Bieloruskom za "neúnosnú". Uviedla, že žiadatelia o azyl by už nemali stráviť ďalšiu noc uviaznutí v okolí hraníc. Informovala o tom agentúra AFP.

"Som zdesená, že veľké množstvo migrantov a utečencov je naďalej na bielorusko-poľských hraniciach ponechaných v zúfalej situácii pri teplotách skoro pod nulou," uviedla Bacheletová vo vyhlásení.

"Vyzývam zainteresované štáty, aby okamžite podnikli kroky na deeskaláciu a vyriešenie tejto neúnosnej situácie v súlade so záväzkami z hľadiska medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a utečeneckého práva," dodala.

Migranti z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, sa zohrievajú pri ohni počas zhromaždenia na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 8. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.

Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách tisíce zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konania ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.