Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Komisárka Redingová vníma zákroky voči Rómom vo Francúzsku ako zákonné

Žena pripravuje jedlo v provizórnej kuchyni v rómskom tábore vo francúzskom Evry na okraji Paríža Foto: TASR/AP Photo

Zásahy francúzskych úradov z posledných týždňov mali za cieľ najmä Rómov z Bulharska a Rumunska, ktorí nelegálne obsadzovali neobývané budovy alebo stavali nelegálne osady na súkromných pozemkoch.

Brusel 4. septembra (TASR) - Vyhosťovanie rómskych prisťahovalcov z územia Francúzska, ku ktorému dochádzalo v posledných týždňoch, sa uskutočnilo v súlade s platnými právnymi predpismi a nejde o kolektívne zákroky voči Rómom ako počas predošlej konzervatívnej vlády Nicolasa Sarkozyho, vyhlásila dnes komisárka EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingová.

Eurokomisárka v rozhovore pre rozhlasovú stanicu France Info uviedla, že po preštudovaní dokumentov, ktoré dostala od francúzskej vlády, sa vysídľovanie uskutočňovalo "od prípadu k prípadu" a nemožno povedať, že išlo o kolektívne operácie zamerané voči rómskemu etniku.

Zásahy francúzskych úradov z posledných týždňov mali za cieľ predovšetkým Rómov z Bulharska a Rumunska, ktorí nelegálne obsadzovali neobývané budovy alebo stavali nelegálne osady na súkromných pozemkoch.

Európska komisia sa po sťažnostiach zo strany viacerých organizácií na ochranu ľudských práv rozhodla monitorovať situáciu vysťahovávaných Rómov vo Francúzsku. Redingová dnes priznala, že situácia Rómov v nelegálnych táboroch bola v rozpore s hygienou, a dodala, že k ich zrušeniu došlo na základe platného súdneho rozhodnutia.

Komisárka EÚ pre spravodlivosť Viviane Redingová.
Foto: TASR/AP
Redingová zároveň uviedla, že je spokojná s rozhovormi na rómsku problematiku, ktoré viedla s francúzskym ministrom vnútra Manuelom Vallsom a ministrom pre európske záležitosti Bernardom Cazeneuvom. Podľa jej slov francúzska vláda súhlasila s jej návrhom, aby sa vytvorila pilotná skupina krajín, čo by boli priaznivo naklonené integrácii Rómov, ktorí v počte okolo 12 miliónov osôb predstavujú najväčšiu národnostnú menšinu v EÚ.

"Za pomoci tejto skupiny krajín sa pokúsime nasledovať model, ktorý funguje v niektorých štátoch ako napríklad Španielsko alebo Fínsko, a vypracovať riešenia, ktoré by boli účinné v praxi," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť.