Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

EK začala právne konanie voči ČR, Maďarsku a Poľsku kvôli relokáciám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Právne konanie sa týka porušenie dohody prijatej v septembri 2015, ktorá predvída premiestnenie 160.000 migrantov. Talianska Demokratická strana chce konanie aj voči Slovensku a Rakúsku.

Brusel 13. júna (TASR) - Európska komisia dnes potvrdila, že začala proces právneho konania proti Českej republike, Maďarsku a Poľsku z dôvodu porušenia európskej legislatívy súvisiacej s prerozdelením žiadateľov o azyl.

"Komisia v posledných mesiacoch opakovane vyzvala tie členské štáty, ktoré doteraz nepresídlili žiadnych migrantov alebo ktoré sa nezaviazali k relokáciám, aby tak urobili. Žiaľ, aj napriek týmto výzvam Česká republika, Maďarsko a Poľsko v rozpore so svojimi zákonnými povinnosťami vyplývajúcimi z rozhodnutia Rady a v rozpore so záväzkami voči Grécku, Taliansku a iným členským štátom neprijali doteraz potrebné opatrenia," píše sa v komuniké exekutívy EÚ.

V dokumente sa uvádza, že "za týchto podmienok" sa eurokomisia rozhodla začať voči zmieneným členským štátom právne konanie pre porušenie tejto povinnosti.

Komisia ako prvý krok v tomto konaní rozpošle listy s oficiálnym rozhodnutím o spustení konania do Prahy, Budapešti a Varšavy. Listy predstavujú prvý krok v rámci postupu v prípade porušenia povinnosti (tzv. infringement) vyplývajúcich zo zmlúv EÚ a rozhodnutí na úrovni EÚ zo strany niektorého členského štátu.

Právne konanie sa týka porušenie dohody prijatej na zasadení Rady EÚ pre vnútorné záležitosti v septembri 2015, ktorá predvída premiestnenie 160.000 migrantov z územia Grécka a Talianska na územie ostatných členských krajín Únie. Dohoda bola prijatá, hoci proti takémuto programu relokácií hlasovali Česká republika, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko. Poľsko pôvodne proti tomuto mechanizmu protestovalo, v septembri 2015 však nakoniec hlasovalo za jeho prijatie.

Členské štáty EÚ sa neskôr zaviazali prijať ďalších 22.000 utečencov zo Sýrie, ktorí sa ocitli v susedných krajinách, v Turecku, Jordánsku a Libanone.

Kamall kriitizuje EÚ za právne konanie voči Stredoeurópanom kvôli utečencom

Syed Kamall
Foto: TASR/AP


Syed Kamall, líder Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR), tretej najsilnejšej politickej frakcie v Európskom parlamente (EP), sa dnes zastal trojice stredoeurópskych štátov, voči ktorým Európska komisia spustila právne konanie z dôvodu nerešpektovania systému povinných kvót pre žiadateľov o azyl.

Exekutíva EÚ dnes v komuniké oznámila, že spúšťa právne konanie voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku, lebo nekonali v súlade s zákonnými povinnosťami vyplývajúcimi z rozhodnutia Rady EÚ zo septembra 2015 a v súlade so záväzkami voči Grécku a Taliansku.

Predsedu ECR označil rozhodnutie Európskej komisie v súvislosti s tým, že tri krajiny odmietli účasť na programe relokácií migrantov, za neopodstatnené a nerozumné.

"Rada a komisia vedia od začiatku, že niekoľko členských štátov bolo proti tejto iniciatíve. Dokonca aj medzi členskými štátmi, ktoré podporili program presídľovania, boli jeho úspechy obmedzené a nedokázali účinne čeliť rozsahom krízy, pred ktorou stojí EÚ," uviedol Kamall v správe pre médiá.

Podľa jeho slov by Európska komisia a Európsky parlament ešte predtým, ako nanútia nepopulárne a neefektívne právne predpisy týkajúce sa prisťahovalectva neochotným členským štátom, mali nájsť také riešenia migračnej krízy, ktoré budú vychádzať z konsenzu a nebudú vytvárať deliace čiary medzi členskými krajinami Únie.

"Musíme samozrejme pomôcť utečencom a najzraniteľnejším osobám, čo sa však najlepšie dosiahne zlepšením podmienok v prijímacích centrách pre utečencov, urýchlením spracovávania žiadostí o azyl, uplatňovaním zásad Ženevského dohovoru, zlepšením systému návratovej politiky pre neúspešných žiadateľov o azyl, poskytovaním podpory utečeneckým táborom na bezpečných miestach v blízkosti konfliktných regiónov a poskytovaním podpory tým členským štátom, ktoré dobrovoľne prijímajú utečencov," vysvetlil britský europoslanec.

Talianska Demokratická strana chce konanie aj voči Slovensku a Rakúsku



Talianska Demokratická strana expremiéra Mattea Renziho volá po právnom konaní Európskej komisie v súvislosti s neúčasťou na prerozdeľovaní migrantov aj voči Slovensku a Rakúsku, nielen voči Česku, Maďarsku a Poľsku.

Otvorené právne konanie je síce dôležitým krokom, je však nedostatočné. Konanie by sa malo začať aj proti Rakúsku a Slovensku, ktoré fakticky neprijali ani jediného migranta. Iba ak Európska únia (EÚ) bude rešpektovať tie isté hodnoty, môžeme mať budúcnosť, vyhlásila podľa tlačovej agentúry APA poslankyňa talianskej Demokratickej strany Marina Berlinghieriová, členka výboru pre EÚ talianskej Poslaneckej snemovne.

"Európska komisia začína konečne prijímať konkrétne opatrenia voči štátom, ktoré pre neprijateľný egoizmus blokujú program prerozdeľovania (migrantov). To je správna cesta," vyhlásila v tejto súvislosti predsedníčka talianskej Poslaneckej snemovne Laura Boldriniová.

Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani vyzdvihol, že Európska komisia otvorila spomínané právne konania pod tlakom EP.

Za bolestivú označil nutnosť otvoriť právne konania voči spomínanej trojici krajín šéf frakcie sociálnych demokratov v EP Gianni Pittella. "Tento krok je však potrebný, ak egoizmus víťazí nad hodnotami a pravidlami EÚ," dodal.