Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Komunistickú stranu Čiech a Moravy ďalej povedie Kateřina Konečná

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Svoju pozíciu obhájil aj prvý podpredseda strany Petr Šimůnek, ktorý tiež nemal protikandidáta.

Brno 15. mája (TASR) - Česká europoslankyňa a predsedníčka Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Kateřina Konečná v sobotu obhájila funkciu šéfky tohto politického subjektu.

Do čela strany pôvodne kandidoval aj jej terajší podpredseda Milan Krajča a tradicionalista Josef Skála, ktorého už predtým strana nominovala do prezidentských volieb. Obaja kandidatúru stiahli.

Na straníckom zjazde v Brne za Konečnú hlasovalo takmer 89 percent delegátov; získala 254 z 286 hlasov, informuje spravodajský webový portál Novinky.cz.

Svoju pozíciu obhájil aj prvý podpredseda strany Petr Šimůnek, ktorý tiež nemal protikandidáta.

"Česká republika nie je v dobrom stave a KSČM v Poslaneckej snemovni evidentne chýba. Schvaľujú sa tam obrovské výdavky na zbrojenie a ľuďom sa nepomáha. Nikto nerieši obrovský nárast cien energií a potravín," povedala Konečná novinárom.

Staronová predsedníčka vo svojom úvodnom prejave XI. zjazdu KSČM skritizovala súčasnú vládnu päťkoalíciu. Podľa nej dostatočne nerieši problémy chudobných ani tých, ktorí obťažne bojujú s vysokými nákladmi na živobytie.

"Zdvojnásobili ceny cestovného. Tvrdia, že na boj s drahými energiami nie sú peniaze, ale všetci jednotne vystúpili s tým, že chcú za desiatky miliárd korún nakúpiť zbrane," poznamenala.

Na zjazde sa ako radový delegát zúčastnil aj expredseda KSČM Vojtěch Filip, ktorý vlani po volebnom debakli, keď KSČM vypadla z Poslaneckej snemovne, rezignoval.