Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Konala sa posledná rozlúčka s prvým lídrom nezávislého Bieloruska

Na archívnej snímke z 15. októbra 2004 Stanislav Šuškevič. Foto: TASR/AP

Šuškevič zomrel 3. mája vo veku 87 rokov na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19.

Minsk 7. mája (TASR) - Verejnosť sa v sobotu naposledy rozlúčila s prvým lídrom nezávislého Bieloruska Stanislavom Šuškevičom po tom, ako jeho telesné ostatky boli tri dni vystavené v Katedrále mena Najsvätejšej Panny Márie v hlavnom meste Minsk. Informuje o tom stanica Slobodná Európa.

Šuškevič zomrel 3. mája vo veku 87 rokov na komplikácie spôsobené koronavírusovým ochorením COVID-19.

Počas troch dní pred sobotňajšou omšou sa pri jeho rakve zastavilo množstvo Bielorusov, ktorí k nej kládli kvety a vyjadrovali sústrasť jeho vdove Iryne. Na obradoch sa nezúčastnili žiadni vládni predstavitelia a úrad prezidenta Alexandra Lukašenka nevydal k Šuškevičovmu úmrtiu žiadne vyhlásenie.

Šuškevič bol jedným z troch lídrov, ktorí v decembri 1991 podpísali vyhlásenie o rozpade Sovietskeho zväzu a vzniku Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), medzinárodnej organizácie združujúcej postsovietske republiky. Dohodu za Rusko podpísal Boris Jeľcin, za Ukrajinu Leonid Kravčuk.

Šuškevič bol od septembra 1991 do januára 1994 predsedom Najvyššej rady, jednokomorového zákonodarného zboru Bieloruska. Od júla 1994 až po súčasnosť je bieloruským prezidentom Lukašenko, ktorý v krajine vládne diktátorským spôsobom.

Šuškevič bol jeho zarytým odporcom a často ho označoval za "nelegitímnu" hlavu štátu. "Aby sa udržal pri moci, náš súčasný nelegitímny - opakujem, nelegitímny - prezident rozpredá všetko vrátane Bieloruska," povedal Šuškevič v roku 2016 v rozhovore pre stanicu Slobodná Európa.

Pred politickou kariérou bol Šuškevič uznávaným vedcom a ako jadrový fyzik patril do komisie pre vyšetrovanie havárie sovietskej atómovej elektrárne v Černobyli z roku 1986.