Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Orbán: Migranti chcú nemecký život, neutekajú kvôli bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI premiér zdôraznil, že posielanie migrantov naspäť prináša väčšie politické riziká a viac ľudského utrpenia než riešenie konfliktu na mieste.

Budapešť 7. septembra (TASR) - Konflikty treba riešiť tam, kde vznikajú, pretože je ilúziou myslieť si, že migrantov prichádzajúcich do Európy je možné poslať naspäť, povedal dnes v Budapešti na pravidelnej schôdzke maďarských diplomatov predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér zdôraznil, že posielanie migrantov naspäť prináša väčšie politické riziká a viac ľudského utrpenia než riešenie konfliktu na mieste.

"Každý by pochodil lepšie, keby boli finančne podporované prvé krajiny, v ktorých je možné migrantov zastaviť. Ak by neprišli sem, stálo by nás to menej," zdôvodnil Orbán.

Ministerský predseda vyjadril názor, že v 90 percentách európskych krajín existuje rozpor medzi postojom ľudí a postojom politickej elity, čo spôsobuje v demokracii vážne problémy.

"Demokratický systém nemôže žiť dlhodobo s vnútorným rozkolom. V Maďarsku sme celonárodnými konzultáciami dosiahli prienik vo vzájomnom porozumení medzi ľudom a vládou, čo demokratickým spôsobom stabilizuje fungovanie vlády - preto kabinet zotrváva na svojom postoji k problematike utečencov," konštatoval Orbán.

Orbán vyzval prisťahovalcov, aby neprichádzali cez Maďarsko


Migranti neutekajú kvôli bezpečnosti - v bezpečí sú totiž už aj vtedy, keď sa dostanú do Turecka, Grécka, Macedónska, Srbska, Maďarska či Rakúska, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér na pravidelnej schôdzke maďarských diplomatov povedal, že táto otázka nemá nič spoločné s bezpečnosťou. "Títo ľudia neutekajú kvôli záchrane života: oni si vyhliadli nemecký spôsob života," dodal.
Skupina migrantov kráča po diaľnici pri Budapešti 4. septembra 2015 po tom, ako sa rozhodli ísť pešo do Rakúska. Stovky migrantov sa dnes vydali pešo z budapeštianskej Východnej železničnej stanice s vyhlásením, že smerujú do Rakúska. Migranti vyrazili pešo z hlavnej železničnej stanice v Budapešti po tom, ako sa nemohli dostať na vlaky k rakúskej hranici. Maďarsko vo štvrtok zrušilo všetky vlaky do západnej Európy. Obzvlášť dôležité zostávajú dve hlavné imigračné trasy - cez centrálne Stredomorie z Líbye na juh Talianska a potom cez východné Stredomorie z Turecka do Grécka.
Foto: TASR/AP

Orbán vyzval prisťahovalcov, aby neprichádzali do Európy cez Maďarsko, pretože nemôže brať zodpovednosť za to, čo sa im cestou môže stať.

Predseda vlády vytkol, že neexistuje plán na riešenie prisťahovaleckej krízy. O systéme kvót povedal, že maďarský postoj nevylučuje, že by sa o ňom niekedy rozumne a férovým spôsobom nedalo hovoriť - problém je podľa neho v načasovaní.

"Systém kvót chce riešiť následky predtým, než by boli riešené dôvody prisťahovalectva. Najdôležitejším dôvodom je, že Európa nie je schopná ustrážiť svoje vonkajšie hranice," zdôraznil Orbán, podľa ktorého sa na túto situáciu pripravili okrem Európy všetci. Migrantov neprijímajú Austrália, Spojené štáty, Izrael ani krajiny Perzského zálivu.

Nikto nemôže požadovať, aby sa Maďarsko zmenilo


Čoskoro sa začne diskutovať o tom, či krajiny majú právo vyjadriť sa, že nechcú vonkajším zásahom vo veľkej miere zmeniť kultúrne a etnické zloženie svojho obyvateľstva, vyhlásil Viktor Orbán. Podľa agentúry MTI zdôraznil, že jeho krajina bude musieť presadzovať postoj, že nikto nemôže požadovať, aby sa Maďarsko zmenilo.

"Maďarsko nezastáva protiislamský postoj a neboli by sme radi, keby sa kvôli prisťahovalectvu zhoršili naše vzťahy s krajinami islamskej civilizácie," dodal premiér na pravidelnej schôdzke maďarských diplomatov.

Podľa jeho slov spoločenstvo moslimov žijúce v Maďarsku, ktorého členovia si ctia zákony, vníma Maďarsko ako hodnotu. "Sme radi, že na budapeštianskych bulvároch sú stánky s kebabom," formuloval Orbán.