Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kongo oznámilo koniec 11. epidémie eboly, ktorá si vyžiadala 55 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Prvýkrát bola ebola v krajine zaznamenaná v roku 1976.

Kinshasa 18. novembra (TASR) - Konžská demokratická republika (KDR) v stredu oznámila koniec 11. epidémie eboly, ktorá si od júna tohto roka vyžiadala smrť 55 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP.

Minister zdravotníctva KDR Eteni Longondo oznámil ukončenie epidémie v konžskej provincii Équateur na severozápade krajiny.

"Som šťastný, že môžem slávnostne deklarovať koniec v poradí 11. výskytu epidémie eboly," povedal Longondo. Upozornil však, že riziko opätovného návratu ochorenia je vysoké.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že počas epidémie, ktorá sa začala v júni tohto roka, zomrelo 55 ľudí. Nákazu potvrdili u 119 ľudí.

Ochorenie sa podľa WHO podarilo zastaviť pomocou očkovania podobne ako počas predchádzajúcej epidémie. Tá sa začala v auguste 2018 a vyžiadala si 2277 úmrtí.

V poradí 10. výskyt eboly v KDR bol označený za epidémiu 1. augusta 2018. Podľahlo jej 2277 ľudí.

Prvýkrát bola ebola zaznamenaná v Kongu v roku 1976 a názov dostala podľa jednej z tamojších riek.

Ebola je jednou z najobávanejších chorôb na svete. Je vysoko nákazlivá a úmrtnosť na ňu dosahuje až 90 percent. Prvotné symptómy eboly môžu pripomínať napríklad chrípku. Ebolavírus spôsobuje horúčky a potom vnútorné a vonkajšie krvácanie, neskôr začínajú zlyhávať orgány. Prenáša sa krvou, sekrétmi a telesnými tekutinami.