Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kongo si predvolalo rwandského veľvyslanca a zrušilo lety z Rwandy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Konžská rada obrany oznámila, že podnikla preventívne opatrenia a pozastavila všetky lety spoločnosti RwandAir na územie Konga.

Kinshasa 28. mája (TASR) - Vláda Konžskej demokratickej republiky (KDR) vydala v sobotu diplomatickú nótu susednej Rwande, ktorú obviňuje, že podporuje povstaleckú organizáciu M23, bojujúcu vo východných častiach Konga proti jeho armáde. Informuje o tom agentúra DPA.

Hovorca konžskej vlády Patrick Muyaya uviedol, že najvyššia rada obrany štátu, na čele ktorej stojí prezident republiky Felix Tshisekedi, má pevné dôkazy o tom, že partizánska skupina M23 je podporovaná rwandskou armádou.

Konžská rada obrany zároveň oznámila, že podnikla preventívne opatrenia a pozastavila všetky lety spoločnosti RwandAir na územie Konga. Takisto si predvolala rwandského veľvyslanca, aby mu vyjadrila nesúhlas s "recidivistickou činnosťou" vedenia štátu, s ktorým Kongo zdieľa svoje východné hranice.

Rwanda však popiera, že by akýmkoľvek spôsobom podporovala vzbúrencov z organizácie M23, známej aj pod názvom Konžská revolučná armáda. Tieto partizánske oddiely sú aktívne v pohraničnej oblasti medzi Kongom a Rwandou, napadajú tam vojakov a terorizujú civilné obyvateľstvo. Tisícky obyvateľov Konga už ušli zo svojej vlasti, aby ušli pred týmto násilím.

Podľa štatistiky Spojených štátov amerických operuje na východe Konga okolo 130 rozličných ozbrojených skupín; mnohé z ich majú za cieľ zmocniť sa prírodného bohatstva, ktorým toto územie oplýva. Kongo má približne 90 miliónov obyvateľov a je bohaté na meď, kobalt, zlato i diamanty.