Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Kongu odsúdili tridsať ľudí na smrť za účasť na násilných nepokojoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Priebeh procesu naživo vysielala konžská štátna televízia.

Kinshasa 16. mája (TASR) - Tridsať ľudí odsúdili v sobotu v Konžskej demokratickej republike (KDR) na smrť za účasť na tohtotýždňových násilných nepokojoch v hlavnom meste Kinshasa. Informovala o tom agentúra AFP.

Násilie v Kinshase vypuklo vo štvrtok na záver moslimského pôstneho mesiaca ramadán, keď vyeskaloval spor medzi dvoma miestnymi islamskými skupinami o právo sláviť túto príležitosť na veľkom športovom štadióne. Hnev rozvášnených davov sa napokon obrátil hlavne proti príslušníkom polície.

Počas nepokojov prišiel o život jeden policajt, jedna policajtka je v kritickom stave a ďalších 46 utrpelo zranenia, z toho šiesti vážneho charakteru. Poškodených alebo zničených bolo asi desať policajných vozidiel.

Pre účasť na násilnostiach zatkli 38 ľudí, ktorý v piatok predstúpili pred súd. V zrýchlenom súdnom konaní trvajúcom až do soboty rána, 30 z nich odsúdili na trest smrti. Priebeh procesu naživo vysielala konžská štátna televízia.

Agentúra AFP pripomína, že v KDR už od roku 2003 platí moratórium na výkon trestu smrti. Páchateľom najzávažnejších činov sa preto najvyšší trest zmierňuje na doživotné väzenie.

Moslimovia tvoria približne 10 percent obyvateľov Konžskej demokratickej republiky. O vedenie miestnej moslimskej obce dlhodobo zvádzajú súboj dve znepriatelené frakcie, ktorých spory z času na čas prerastú do otvoreného násilia.