Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kongres schválil zákon o financovaní federálnych inštitúcií

Na archívnej snímke budova Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Hlasovanie prebehlo v oboch komorách Kongresu len niekoľko hodín pred polnocou, keď sa v USA skončí aktuálny rozpočtový rok a súčasne platnosť doterajšej legislatívy o financovaní federálnej vlády.

Washington 1. októbra (TASR) - Po americkom Senáte schválila vo štvrtok aj Snemovňa reprezentantov Kongresu USA návrh zákona, ktorý zabezpečí financovanie federálnych inštitúcií na ďalšie dva mesiace. Informujú o tom agentúry AP a AFP.

Zákon, ktorý ešte poslali na podpis prezidentovi Joeovi Bidenovi, zabráni do 3. decembra potenciálne ochromujúcemu zatvoreniu federálnych orgánov, tzv. shutdownu.

Hlasovanie prebehlo v oboch komorách Kongresu len niekoľko hodín pred polnocou, keď sa v USA skončí aktuálny rozpočtový rok a súčasne platnosť doterajšej legislatívy o financovaní federálnej vlády. Prijatie návrhu poskytne zákonodarcom viac času na prípravu rozpočtových noriem na dlhší čas.

Schválenie zákona je podľa AFP vzácnou ukážkou jednoty medzi oboma hlavnými americkými politickými stranami v rámci snahy zamedziť shutdownu, keď sa k demokratom pridala aj časť republikánov. Ako však uvádza AP, väčšina republikánov v oboch komorách Kongresu hlasovala proti.