Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kongres v Peru zamietol tretí návrh na konanie volieb už tento rok

Na archívnej snímkeprezident Peru Pedro Castillo gestikuluje počas tlačovej konferencie v Lime. Foto: TASR/AP

Peruánski kongresmani už v decembri rozhodli o tom, že parlamentné voľby sa budú namiesto riadneho termínu v roku 2026 konať už v apríli 2024.

Lima 3. februára (TASR) - Peruánsky Kongres zamietol vo štvrtok ďalší pokus o to, aby sa budúcoročné voľby uskutočnili už tento rok. Uskorenie termínu volieb by malo upokojiť celoštátnu vlnu protestov a nepokojov, ktoré touto juhoamerickou krajinou zmietajú už takmer dva mesiace. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AFP.

Kongresmani vo štvrtok odmietli návrh na konanie parlamentných volieb v skoršom termíne už po tretí raz. Jeho prijatie je pritom kľúčovou požiadavkou účastníkov protivládnych protestov, rovnako ako vypísanie referenda o vzniku tzv. ústavného konventu, ktorý by mal pripraviť novú ústavu krajiny.

V rámci štvrtkového hlasovania boli v 130-člennom Kongrese zamietnuté oba tieto návrhy, a to v pomere hlasov 75:48, zatiaľ čo jeden poslanec sa hlasovania zdržal.

Peruánski kongresmani už v decembri rozhodli o tom, že parlamentné voľby sa budú namiesto riadneho termínu v roku 2026 konať už v apríli 2024. Demonštranti však požadujú, aby sa voľby uskutočnili už tento rok.

Návrh, o ktorom sa rozhodovalo vo štvrtok, počítal s rozpustením súčasného Kongresu a vypísaním predčasných volieb na júl 2023.

Peru sa zmieta v politickej kríze a takmer každodenných protestoch od 7. decembra minulého roka, keď zatkli vtedajšieho ľavicového prezidenta Pedra Castilla, ktorý sa pokúsil rozpustiť Kongres a vládnuť dekrétmi.

Castillovi prívrženci žiadajú odstúpenie novej prezidentky Diny Boulartovej a okamžité voľby, postavili na diaľniciach zátarasy, čo spôsobilo nedostatok potravín, pohonných hmôt a ďalších základných potrieb. Za sedem týždňov nepokojov prišlo o život už najmenej 48 ľudí vrátane policajtov a ďalšie stovky utrpeli zranenia.

Vláda sa pokúša obnoviť poriadok aj prostredníctvom vyhlásenia výnimočného stavu a nasadením armády.