Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kongresman: Návšteva Bidena na Ukrajine je len otázkou času

Americký prezident Joe Biden v stredu 27. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Predseda výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby poskytol stanici detaily o približne trojhodinových rozhovoroch, ktoré so Zelenským večer viedla delegácia amerického Kongresu.

Washington/Kyjev 2. mája (TASR) – Americký kongresman Adam Schiff sa domnieva, že je "len otázkou času", kým Ukrajinu navštívi prezident USA Joe Biden. Schiff, ktorý sa s kolegami cez víkend v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, to uviedol v nedeľu pre televíziu CNN.

Predseda výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby poskytol stanici detaily o približne trojhodinových rozhovoroch, ktoré so Zelenským v sobotu večer viedla delegácia amerického Kongresu. Na jej čele stála predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová, najvyššie postavená predstaviteľka USA, ktorá navštívila Ukrajinu od začiatku ruskej invázie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) si podáva ruku s predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou počas ich stretnutia v Kyjeve 30. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa Schiffa sa stretnutie so Zelenským zameriavalo na priority ďalšej pomoci Ukrajine vrátane dodávok vojenskej techniky či poskytovania spravodajských informácií. Hovorili aj o humanitárnej kríze, utečencoch či vojnových zločinoch. Kongresmani následne o rokovaní telefonicky informovali prezidenta Bidena.

Schiff dodal, že členovia delegácie chceli Zelenskému vyjadriť podporu, pretože, ako povedal pre CNN: "Ak Rusku toto prejde, táto otvorená agresia, invázia v susednej krajine, prečo by sme si mali myslieť, že sa zastaví pri Ukrajine."

Zelenskyj v nedeľu večer označil víkendové stretnutie s Pelosiovou za silný signál podpory v ťažkých časoch. V televíznom vyjadrení podľa agentúry AP povedal, že rokovania sa týkali okrem iného dodávok obranného materiálu Ukrajine, finančnej podpory či sankcií voči Rusku.

Ukrajinci sú "vďační všetkým partnerom, ktorí návštevou nášho hlavného mesta v takomto ťažkom období vysielajú takéto dôležité a silné signály podpory," zdôraznil ukrajinský líder.