Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kongresmani si pripomenuli výročie útoku na Kapitol minútou ticha

Na snímke predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosi 6. januára 2022. Foto: TASR/AP

Biden vo štvrtkovom prejave v Kapitole pripísal svojmu predchodcovi v Bielom dome zodpovednosť za útok na zákonodarný zbor.

Washington 6. januára (TASR) – Obe komory amerického Kongresu si vo štvrtok minútou ticha pripomenuli útok na Kapitol vo Washingtone spred jedného roka. Členovia Snemovne reprezentantov a Senátu sa zišli na osobitných zasadnutiach, ktoré patrili k sérií podujatí pri príležitosti výročia násilia v metropole USA, napísala agentúra DPA.

Stúpenci vtedajšieho republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa vtrhli 6. januára 2021 do sídla Kongresu v snahe zabrániť, aby zákonodarcovia potvrdili víťazstvo demokrata Joea Bidena vo voľbách z novembra 2020. Pri útoku prišlo o život päť ľudí. Trump, ktorý prehru dosiaľ odmieta uznať, predtým prívržencov podnecoval v príhovore, pripomína DPA.

Biden vo štvrtkovom prejave v Kapitole pripísal svojmu predchodcovi v Bielom dome zodpovednosť za útok na zákonodarný zbor. A hoci Trumpovo meno v 25-minútovom vystúpení ani raz nespomenul, išlo o najostrejšie slová, ktoré mu Biden adresoval za posledný rok, keď sa jeho kritike zväčša vyhýbal.

Na zasadnutí Senátu hovorili viacerí jeho členovia o svojich spomienkach na 6. január minulého roka. O osobných dojmoch z vtedajších udalostí rozprávali aj členovia Snemovne reprezentantov. Jej predsedníčka Nancy Pelosiová vyzdvihla ako hrdinov policajtov, ktorí sa postavili do cesty davu. Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer varoval, že útoky na demokraciu v krajine stále pokračujú.