Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kongresový výbor si predvolal Trumpa, aby vypovedal o útoku na Kapitol

Na archívnej snímke z 8. októbra 2022 americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trump vlani 6. januára predniesol pred Bielym domom plamenný prejav, ktorým podľa výboru povzbudil svojich priaznivcov k útoku na Kapitol, aby tak znemožnil prevzatie úradu zvoleným prezidentom.

Washington 21. októbra (TASR) - Výbor Snemovne reprezentantov amerického Kongresu v piatok vystavil oficiálne predvolanie bývalému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby prišiel vypovedať vo veci vlaňajšieho útoku davu na Kapitol. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

Trump sa má dostaviť pred výbor najneskôr 14. novembra. Do 4. novembra má predložiť súvisiace záznamy komunikácie s členmi Kongresu a skupinami, ktoré výbor považuje za extrémistické.

Na 8. novembra sú v USA naplánované kongresové voľby.

Agentúra AFP však predpokladá, že Trump sa pred vyšetrovací výbor Kongresu zrejme nedostaví, keďže mandát výboru vyprší pravdepodobne na konci roka a nebude mať tak čas donútiť exprezidenta vypovedať.

"Ako sa preukázalo počas našich vypočutí, máme množstvo dôkazov, aj od desiatok vašich nominantov a iných zamestnancov, že ste osobe organizovali a riadili rozsiahle aktivity zamerané na zvrátenie výsledkov prezidentských volieb z roku 2020 a prekazenie pokojného odovzdania moci," píše sa v liste výboru adresovanom 76-ročnému bývalému prezidentovi.

Trump vlani 6. januára predniesol pred Bielym domom plamenný prejav, ktorým podľa výboru povzbudil svojich priaznivcov k útoku na Kapitol, aby tak znemožnil prevzatie úradu zvoleným prezidentom Joeom Bidenom. Trump tvrdil, že Biden v prezidentských voľbách zvíťazil podvodom. Jeho námietky voči priebehu volieb však zamietlo viac než 60 súdov v Spojených štátoch.

Federálny sudca v piatok odsúdil na štyri mesiace väzenia bývalého Trumpovho poradcu Steva Bannona za pohŕdanie Kongresom, pretože odmietol vypovedať vo veci útoku na Kapitol. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Bannon sa voči nemu odvolal.