Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Koniec druhej svetovej vojny si uctil aj francúzsky prezident

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Macron položil vence pri soche generála Charlesa de Gaullea, pri hrobe neznámeho vojaka a následne znovuzapálil plameň pri Víťaznom oblúku.

Paríž 8. mája (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa v piatok zúčastnil na slávnostnej ceremónii na parížskej triede Champs Elysées pri príležitosti 75. výročia ukončenia druhej svetovej vojny a osláv 'Dňa víťazstva v Európe'. Informovala o tom spravodajská stanica BBC.

Macron položil vence pri soche generála Charlesa de Gaullea, ktorý bol v druhej svetovej vojne vodcom Oslobodených francúzskych síl a k hrobu neznámeho vojaka a následne znovuzapálil plameň pri Víťaznom oblúku. Na slávnostnej ceremónii, na ktorej bol počet účastníkov z dôvodu obmedzení týkajúcich sa pandémie nového koronavírusu obmedzený, sa zúčastnili napríklad bývalí francúzski prezidenti François Hollande a Nicolas Sarkozy. Účastníci museli dodržiavať prísny spoločenský odstup a malý armádny umelecký súbor zaspieval Marseillaisu, revolučnú pieseň a francúzsku štátnu hymnu.

Oslavy Dňa víťazstva v Európe mali byť pôvodne veľkým verejným podujatím pre vojnových veteránov, ktorí Európu oslobodili od nacizmu. Tí však v rámci karanténnych opatrení v boji proti šíreniu koronavírusu zostávajú vo svojich príbytkoch.

Mnohé európske krajiny si 8. mája pripomínajú porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne - najničivejšom vojnovom konflikte v dejinách ľudstva -, ktorý si vyžiadal viac ako 55 miliónov smrteľných obetí.