Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kardinálom, ktorí porušia pravidlá konkláve, hrozia prísne tresty

Kardináli si dávajú znak pokoja na bohoslužbe v Bazilike Sv. Petra vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Na tlačovej konferencii v vo Vatikáne to dnes oznámil tajomník Pápežskej rady pre výklad legislatívnych textov Juan Ignacio Arrieta.

Vatikán 22. februára (TASR) - Kardinálom, ktorí by počas voľby nástupcu pápeža Benedikta XVI. zverejnili na Twitteri informácie o priebehu konkláve, hrozia prísne tresty vrátane exkomunikácie.

Na tlačovej konferencii v vo Vatikáne to dnes oznámil tajomník Pápežskej rady pre výklad legislatívnych textov Juan Ignacio Arrieta.

Všetkých 116 kardinálov, ktorí sa zúčastnia na konkláve, má zakázané vziať si na voľbu mobilné telefóny. Ak niekoho pristihnú s mobilom, okamžite mu ho odoberú, povedal Arrieta. Zdôraznil, že apoštolská konštitúcia Universe Dominici Gregis, ktorá upravuje voľbu pápeža, obsahuje prísne tresty pre prípad porušenia povinnosti mlčanlivosti o priebehu konkláve.

Mikroblogovacia sieť Twitter je v katolíckej cirkvi čoraz populárnejšia. Od vlaňajšieho decembra ju používa nielen pápež, ale pravidelne ju na komunikáciu s veriacimi využíva aj deväť zo 116 kardinálov, ktorí budú voliť nástupcu Benedikta XVI.