Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Skupina pre Ukrajinu sa dohodla na prímerí a stiahnutí zbraní

Ilustračné foto, mier. Foto: TASR/AP

Informoval o tom dnes v Kyjeve zdroj blízky rokovaniam.

Kyjev/Moskva 11. februára (TASR) - Kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny sa podarilo dospieť k predbežnej dohode o zastavení paľby a stiahnutí zbraní. Informoval o tom dnes v Kyjeve zdroj blízky rokovaniam.

Podľa neho príslušné záruky v tomto zmysle na seba zobrala ukrajinská strana, ako aj zástupcovia samozvaných republík vyhlásených proruskými separatistami na území Doneckej a Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

"Môžem povedať, že včera (v utorok) sa stranám skutočne podarilo dohodnúť na zastavení paľby a stiahnutí zbraní. Kyjev dal príslušné záruky a predstavitelia Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky tiež vyjadrili svoju pripravenosť," spresnil nemenovaný zdroj pre agentúru RIA bez uvedenia bližších podrobností.

Schôdzka kontaktnej skupiny predchádzala dnešnému rokovaniu v tzv. normandskom formáte, na ktorom sa v Minsku stretnú šéfovia štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska, aby sa pokúsili ukončiť krviprelievanie na východe Ukrajiny.

Agentúra Reuters v tejto súvislosti s odvolaním sa na ruský diplomatický zdroj uviedla, že je na 70 percent pravdepodobné, že lídrom spomínaných krajín sa v Minsku podarí dospieť k dohode o urovnaní krízy v Donbase. "Necestujú predsa do Minska bez dôvodu," deklaroval nemenovaný zdroj.

Tlačová služba Kremľa medzičasom potvrdila, že ruský prezident Vladimir Putin odcestuje do Minska a zúčastní sa na schôdzke v normandskom formáte. Svoju účasť avizovali aj francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorí pred cestou v spoločných telefonátoch analyzovali najnovší vývoj situácie na východe Ukrajiny. Obaja deklarovali pripravenosť vyvinúť maximálne úsilie v záujme dosiahnutia úspechu na rokovaniach, ktoré sú mnohými analytikmi považované za poslednú šancu na obnovenie mieru na Ukrajine, uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom v Paríži Elyzejským palácom.

Do Minska odcestuje aj ukrajinský prezident Petro Porošenko, ktorý dnes - počas návštevy vo východoukrajinskom Kramatorsku - opäť vyzval na mier.



Podľa agentúry TASS by sa summit v Minsku mohol stať vyvrcholením intenzívneho mnohostranného úsilia o nájdenie riešenia ukrajinskej krízy. Diplomatické úsilie na "ukrajinskom fronte" zosilnelo v uplynulých dňoch, keď kancelárka Merkelová a prezident Hollande zavítali do Kyjeva a Moskvy, kde predstavili svoje návrhy na riešenie ukrajinskej krízy.

Agentúra Ukrinform dnes informovala, že schôdzka v Minsku sa začne o 17.00 h miestneho času. Miestom konania bude Palác nezávislosti.