Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Pri bombových útokoch v pásme Gazy zahynuli traja policajti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Očití svedkovia pre AFP povedali, že oba útoky spáchali samovražední atentátnici na motorkách, ale úrady túto informáciu oficiálne nepotvrdili.

Jeruzalem 28. augusta (TASR) - Životy troch policajtov si v utorok vyžiadali dva bombové útoky v pásme Gazy, po ktorých je táto palestínska enkláva v stave pohotovosti. S odvolaním sa na najnovšie vyhlásenia predstaviteľov palestínskeho hnutia Hamas o tom informovala agentúra AFP.

Očití svedkovia pre AFP povedali, že oba útoky spáchali samovražední atentátnici na motorkách, ale úrady túto informáciu oficiálne nepotvrdili. Zdroj oboznámený s vyšetrovaním uviedol, že z útokov sú podozriví členovia salafistického hnutia z Gazy, ktorí sú stúpencami džihádistov organizácie Islamský štát (IS).

Salafizmus je jedným z novodobých smerov islamu, usiluje sa o jeho obrodu a očistenie od "cudzorodých novôt a povier".

Tri úmrtia potvrdilo bez ďalších podrobností ministerstvo vnútra Hamasu s tým, že v pásme Gazy došlo k "dvom bombovým útokom". Vo svojom predošlom vyhlásení uviedlo, že pri "dvoch explóziách na policajné kontrolné stanovištia" v pásme Gazy prišli o život dvaja policajti.

Predstavitelia izraelskej armády vyhlásili, že si nie sú vedomí žiadnej vojenskej operácie na území pásma Gazy.

K útokom došlo v čase narastajúceho napätia medzi židovským štátom a hnutím Hamas po tom, ako na južný Izrael v pondelok dopadli rakety odpálené z Gazy.

K útokom sa bezprostredne nikto neprihlásil.