Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Konzervatívci potvrdili dôveru premiérovi Johnsonovi

Na snímke v pozadí tretí zľava šéf parlamentného výboru britskej Konzervatívnej strany Sir Graham Brady oznamuje výsledky hlasovania o prejavení dôvery britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi v Londýne v pondelok 6. júna 2022. Foto: TASR/AP

Johnson síce prevzal na seba plnú zodpovednosť za tieto oslavy, odstúpiť zo svojho postu však odmietol.

Londýn 6. júna (TASR) - Poslanci britskej vládnucej Konzervatívnej strany v pondelok potvrdili dôveru lídrovi strany a britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi. Za vyslovenie dôvery hlasovali v pomere hlasov 211 k 148. TASR správu prevzala z britského denníka The Guardian.

Johnsona, ktorý čelí kritike za účasť na večierkoch v čase lockdownu v rokoch 2020 a 2021, podporilo 211 konzervatívnych zákonodarcov. Proti bolo 148, hlasovania sa nik nezdržal a všetky hlasovacie lístky boli platné. Premiér potreboval získať podporu 50 percent z 359 poslancov Konzervatívnej strany.

Stanica BBC spresňuje, že Johnson získal podporu 58,8 percenta poslancov Konzervatívnej strany, kým 41,2 percenta ich bolo proti súčasnému vedeniu. Tento výsledok je podľa BBC nižší než 63 percent, ktorých získala expremiérka Theresa Mayová v roku 2018.

Agentúra AFP konštatuje, že Johnson prežil hlasovanie o dôvere len tesne a rozsah rebélie necháva jeho budúcnosť naďalej na pochybách.

Hlasovanie o vyslovení nedôvery oznámil v pondelok sir Graham Brady, šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany. Túto žiadosť podporilo najmenej 54 konzervatívcov, čím sa podarilo dosiahnuť 15-percentnú hranicu potrebnú na jeho uskutočnenie.

Johnsonova vláda je v súčasnosti pod tlakom z dôvodu rastúcich cien energie a potravín, pripomína AP. Britský premiér takisto čelí kritike za účasť na večierkoch na Downing Street v rokoch 2020 a 2021, ktoré sa konali v čase koronavírusovej pandémie a lockdownov.

Vyšetrovanie tejto kauzy, známej ako "partygate", sa začalo na základe zistení druhej tajomníčky úradu vlády Sue Grayovej. Tá vo svojej vyšetrovacej správe, ktorej záverečnú časť zverejnili koncom mája uviedla, že mnohé z týchto večierkov neboli v súlade s vtedajším protipandemickými opatreniami. Johnson dostal tiež pokutu pre oslavu svojich 56. narodenín, ktorá sa uskutočnila 19. júna 2020.

Johnson síce prevzal na seba plnú zodpovednosť za tieto oslavy, odstúpiť zo svojho postu však odmietol.

Johnsonovi pred hlasovaním verejne prejavilo podporu 16 z 22 členov vlády. Na premiérovu stranu sa postavili napríklad šéfka diplomacie Liz Trussová, minister zdravotníctva Sajid Javid či minister financií Rishi Sunak.