Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Konzervatívci v doplňujúcich voľbách prvýkrát zvíťazili v Hartlepoole

Volební pracovníci spočítavajú hlasy po skončení komunálnych volieb vo volebnom stredisku v anglickom meste Hartlepool 7. mája 2021. Foto: TASR/AP

Súčasný volebný obvod na severovýchode Anglicka zahŕňajúci mesto Hartlepool a jeho okolie bol založený v roku 1974.

Londýn 7. mája (TASR) - Britská Konzervatívna strana zvíťazila vo štvrtkových doplňujúcich voľbách do britského parlamentu v obvode Hartlepool, ktorý bol od svojho vzniku baštou labouristov. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.

Kandidátka konzervatívcov Jill Mortimerová v tomto volebnom obvode porazila kandidáta labouristov Paula Williamsa. Mortimerová svoje víťazstvo označila za "naozaj historické".

Súčasný volebný obvod na severovýchode Anglicka zahŕňajúci mesto Hartlepool a jeho okolie bol založený v roku 1974. Odvtedy ho v Dolnej snemovni britského parlamentu zastupoval labourista a v jednom prípade nezávislý kandidát, píše DPA.

V septembri 2019 bol z Labouristickej strany na základe obvinení zo sexuálneho obťažovania nakrátko vylúčený poslanec Mike Hill, zastupujúci v tom čase Hartlepool, píše BBC. Strana však jeho členstvo v októbri 2019 obnovila.

Hill však v marci 2021 v súvislosti s týmito obvineniami oznámil svoje odstúpenie s okamžitou platnosťou - čo viedlo k doplňujúcim voľbám.

V Británii sa vo štvrtok okrem toho konali komunálne voľby a voľby 39 policajných komisárov a starostov v 13 obciach, ktoré boli z dôvodu pandémie o rok posunuté. Obyvatelia Škótska a Walesu vo štvrtok volili svojich zástupcov do regionálnych parlamentov.

Výsledok z Hartlepoolu nemá výraznejší vplyv na rozloženie síl v britskom parlamente, kde majú väčšinu konzervatívci britského premiéra Borisa Johnsona.