Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Konžská demokratická republika vyhosťuje rwandského veľvyslanca

Foto: TASR

Skupina M23, ktorú tvoria prevažne Tutsiovia z Konga, obnovila svoje boje koncom roka 2021 - po rokoch nečinnosti -, pričom obvinila vládu KDR, že nedodržala dohodu o demobilizácii.

Goma 30. októbra (TASR) - Konžská demokratická republika (KDR) vyhostí rwandského veľvyslanca. V sobotu o tom pod vedením prezidenta KDR Félixa Tshisekediho rozhodla Rada pre obranu a bezpečnosť, informovala agentúra AFP.

Toto rozhodnutie súvisí so situáciou na východe KDR, kde sa povstalci z Hnutia 23. marca (M23) zmocnili nových území. Vláda KDR obviňuje Rwandu, že týmto povstalcom poskytuje podporu.

Tento vývoj na východe KDR viedol k tomu, že mierová misia OSN zvýšila "úroveň pohotovosti svojich jednotiek" a posilnila podporu armády KDR.

Hovorca konžskej vlády Patrick Muyaya v sobotu na zasadnutí bezpečnostnej rady uviedol, že v posledných dňoch bol zaznamenaný "masívny príchod prvkov rwandského pôvodu na podporu teroristov z M23" proti jednotkám KDR.

Dodal, že "toto zločinecké a teroristické dobrodružstvo" prinútilo tisíce ľudí opustiť svoje domovy.

Skupina M23, ktorú tvoria prevažne Tutsiovia z Konga, obnovila svoje boje koncom roka 2021 - po rokoch nečinnosti -, pričom obvinila vládu KDR, že nedodržala dohodu o demobilizácii.

Odvtedy sa príslušníci M23 zmocnili rozsiahlych území v provincii Severné Kivu - vrátane kľúčového mesta Bunagana na hraniciach s Ugandou ovládnutého v júni.

Frontová línia medzi konžskými jednotkami a povstalcami M23 bola v posledných mesiacoch pokojná - až do minulého týždňa, keď opäť vypukli boje. Minulú nedeľu bojovníci M23 obsadili dedinu Ntamugenga v oblasti Rutshuru.

Úrad OSN pre humanitárne záležitosti v KDR tento týždeň uviedol, že len z oblasti Rutshuru utieklo približne 34.500 ľudí.

AFP konštatuje, že oživenie M23 destabilizovalo vzťahy v strednej Afrike: KDR totiž obviňuje svojho menšieho suseda - Rwandu - z podpory týchto milícií.

Rwanda tieto obvinenia odmieta a oponuje, že KDR spolupracuje s hutuským povstaleckým hnutím Demokratické sily za oslobodenie Rwandy (FDLR), ktoré sa v roku 1994 podieľalo na genocíde Tutsiov. Kinshasa tieto tvrdenia popiera.

V správe nezávislých expertov OSN, s ktorou sa v auguste oboznámila agentúra AFP, sa uvádza, že Kigali poskytlo hnutiu M23 priamu podporu. A tento týždeň aj delegácia USA pri OSN hovorila o tom, že rwandské obranné sily poskytujú pomoc M23.