Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Korčok: EÚ by mala zintenzívniť svoju prítomnosť na západnom Balkáne

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Ministri tiež rokovali o prítomnosti EÚ v regióne z pohľadu rozvojovej pomoci, ekonomických aktivít, politickej angažovanosti, ako aj v podobe výcvikových misií.

Brusel 15. novembra (TASR) - Európska únia potrebuje zintenzívniť svoju prítomnosť na západnom Balkáne a byť v tomto regióne viditeľnejšia, povedal v pondelok minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci v Bruseli. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ).

Šéfovia diplomacií členských štátov EÚ sa po polroku opäť venovali západnému Balkánu, najmä v dôsledku negatívneho vývoja v regióne. Zhodli sa na potrebe intenzívnejšieho angažovania EÚ v jednotlivých krajinách regiónu.

"Situácia v regióne je napätá. EÚ má v rukách nástroje, ktorými môže pozitívne vplývať na vývoj v regióne. Už si nemôžeme dovoliť strácať čas, musíme podniknúť konkrétne kroky a naplniť záväzky, ktoré sme dali obyvateľom regiónu, otvorenie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom je jedným z nich," zdôraznil Korčok.

Ministri tiež rokovali o prítomnosti EÚ v regióne z pohľadu rozvojovej pomoci, ekonomických aktivít, politickej angažovanosti, ako aj v podobe výcvikových misií, v ktorých pôsobia aj slovenskí vojaci.