Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Korčok: EÚ musí urýchliť plán ekonomickej podpory pre Bielorusko

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok ďalej zdôraznil, že odpovede na globálne výzvy, ako napríklad boj proti klimatickej zmene, si vyžadujú spoločný postup, pričom EÚ musí byť vo vlastnom záujme lídrom týchto procesov.

Bratislava/Brusel 19. novembra (TASR) - Európska Únia musí aj naďalej aktívne reagovať na bezprecedentnú mieru násilia a cynizmu režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka voči vlastným občanom, zároveň však musí urýchlene vypracovať komplexný plán ekonomickej podpory pre demokratické Bielorusko. Vo štvrtok to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok počas neformálneho rokovania so svojimi rezortnými partnermi z členských štátov Európskej únie, ktoré sa konalo prostredníctvom videokonferencie. TASR o tom informoval tlačový odbor MZVEZ SR.

"Sami máme skúsenosť s dlhými rokmi neslobody a potláčania základných ľudských práv a slobôd, čo je osobitne aktuálne nielen v kontexte pripomínania si výročia 17. novembra," uviedol Korčok.

Ministri rokovali aj o revízii vzťahov medzi EÚ a Bieloruskom a ďalšom spoločnom prístupe voči režimu v Minsku, najmä o spôsoboch ďalšej podpory prodemokratickej časti bieloruskej spoločnosti a slobodných médií.

V úvode zasadnutia sa ministri zhodli, že zvolenie Joea Bidena za prezidenta USA je dobrou správou pre rozvoj transatlantických vzťahov.

"EÚ musí mať jasno v tom, ako si predstavuje budúcnosť transatlantických vzťahov. Potrebujeme nielen naformulovať a komunikovať svoje očakávania, ale aj zaujať proaktívny postoj k ich naplneniu," uviedol šéf slovenskej diplomacie s tým, že ministri sa k téme vrátia na decembrovom zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné vzťahy.

Korčok ďalej zdôraznil, že odpovede na globálne výzvy, ako napríklad boj proti klimatickej zmene, si vyžadujú spoločný postup, pričom EÚ musí byť vo vlastnom záujme lídrom týchto procesov.

Súčasťou zasadnutia bola aj diskusia s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Malíkím. Ministri diskutovali o tom, ako môže EÚ prispieť k obnove priamych rokovaní medzi stranami konfliktu. Slovenská republika sa konzistentne zasadzuje za dvojštátne riešenie, ktoré bude výsledkom rokovaní medzi Izraelom a Palestínčanmi a v súlade s medzinárodným právom.

Jedným z výstupov rokovania bolo aj prijatie Akčného plánu EÚ pre ľudské práva a demokraciu na roky 2020-2024. V rámci spomínaného plánu sa EÚ plánuje zamerať aj na dopady klimatických zmien, ako aj nastupujúcich technológií na dodržiavanie ľudských práv a demokracie.