Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Korčok: Nemecko je náš strategický partner v Európe

Slovenský šéf diplomacie Ivan Korčok (vľavo) a jeho nemecký rezortný kolega Heiko Maas odpovedajú na otázky novinárov pred spoločným rokovaním na pôde ministerstva zahraničných vecí v Berlíne v utorok 27. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Korčok v rozhovore s nemeckým partnerom potvrdil podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach.

Bratislava 27. apríla (TASR) - Nemecko je naším strategickým partnerom, najdôležitejším obchodným partnerom a jedným z najväčších investorov. Počas pracovnej návštevy Berlína to v utorok povedal slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Ministri sa v rozhovore venovali viacerým bilaterálnym témam vrátane pokračovania intenzívnej spolupráce v rámci tzv. Prehĺbeného dialógu medzi Slovenskom a Nemeckom. "S ministrom Heikom Maasom sme hovorili o tom, ako ešte viac prehĺbiť strategický dialóg medzi našimi krajinami a ako lepšie využiť jeho možnosti," povedal Korčok, ktorý za Slovensko vyjadril záujem viac spolupracovať v oblasti výskumu a vo vývoji moderných technológií.

"Považujem za dôležité, aby sme riešili výzvy, ktoré pred Úniou stoja, spoločne, či už je to boj s pandémiou, plán obnovy alebo posilnenie postavenia EÚ v medzinárodných vzťahoch," uviedol Korčok na svojej druhej návšteve Nemecka vo funkcii šéfa diplomacie.

Korčok tiež v rozhovore s nemeckým partnerom potvrdil podporu suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Ministri sa zhodli aj na potrebe zvýšenia dynamiky prístupového procesu krajín západného Balkánu a venovali sa tiež posilňovaniu transatlantických vzťahov a dôležitosti spolupráce s USA ako kľúčovým spojencom Európy.
Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok odpovedá na otázky novinárov počas spoločnej tlačovej konferencie s jeho nemeckým rezortným kolegom Heikom Maasom pred spoločným rokovaním na pôde ministerstva zahraničných vecí v Berlíne v utorok 27. apríla 2021.
Foto: FOTO TASR/AP

Počas návštevy nemeckej metropoly šéf slovenskej diplomacie vystúpil aj na podujatí organizovanom nadáciou Körber Stiftung, na ktorom diskutoval na tému budúcnosti Európy v postpandemickom období s členmi Spolkového snemu (Bundestag), predstaviteľmi nemeckých rezortov diplomacie a obrany, ako aj ďalších inštitúcií.

Súčasťou programu návštevy bolo aj položenie kvetov k pamätníku Berlínskeho múru pri príležitosti spomienky na jednu z obetí komunistickej diktatúry.