Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Korčok ocenil vzťahy s Azerbajdžanom v oblasti ekonomickej spolupráce

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Súčasťou programu šéfa slovenskej diplomacie bolo aj slovensko-azerbajdžanské podnikateľské fórum a podpis medzivládnej dohody o hospodárskej spolupráci.

Baku 20. októbra (TASR) - Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na oficiálnej návšteve Azerbajdžanu ocenil, že sa vo vzťahoch medzi Bratislavou a Baku dostáva do popredia obchodno-ekonomická spolupráca. TASR o tom v utorok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Oceňujem, že intenzita dialógu medzi Slovenskom a Azerbajdžanom na vysokej politickej úrovni prináša konkrétne výsledky aj v oblasti ekonomickej spolupráce," uviedol minister Korčok, ktorý v priebehu utorka rokoval s azerbajdžanským prezidentom Ilhamom Alijevom, predsedom vlády Alim Asadovom, so svojím rezortným partnerom Džejchunom Bajramovom a ministrom hospodárstva Mikailom Džabbarovom.

Súčasťou programu šéfa slovenskej diplomacie bolo aj slovensko-azerbajdžanské podnikateľské fórum a podpis medzivládnej dohody o hospodárskej spolupráci.

"Jedným z výstupov tejto dohody je zriadenie medzivládnej komisie pre hospodársku spoluprácu, čím podporíme aj nové možnosti pre našich podnikateľov," priblížil Korčok.

Súčasťou rokovaní o zahraničnopolitických témach boli aj vzťahy Azerbajdžanu s EÚ, pre ktorú je táto kaukazská krajina vďaka bohatým ložiskám zemného plynu a ropy dôležitým partnerom v oblasti energetickej bezpečnosti, uvádza MZVEZ.

Korčok ubezpečil azerbajdžanských partnerov o pretrvávajúcej politickej podpore Slovenska v záujme spolupráce s krajinami východného partnerstva aj v rámci príprav samitu EÚ-Východné partnerstvo, ktorý sa uskutoční v decembri tohto roku. Rokovania v Baku boli zamerané aj na aktuálne otázky medzinárodného diania, vrátane povojnovej situácie v regióne.

"Nedávna vojna v Karabachu, pri ktorej zahynuli tisíce mladých ľudí a výrazne utrpelo civilné obyvateľstvo, je výsledkom dekád trvajúcich sporov medzi dvoma národmi. Jedinou cestou k dlhodobému a udržateľnému riešeniu je rešpektovanie medzinárodného práva, vrátane princípu teritoriálnej integrity, striktné dodržiavanie prímeria, politický dialóg a pripravenosť ku kompromisom na oboch stranách," konštatoval minister Korčok.

Šéf slovenskej diplomacie rokoval aj so svojim rezortným partnerom Džejchunom Barjamovom. Súčasťou diskusie bola aj otázka otvorenia priameho diplomatického zastúpenia Azerbajdžanu v Bratislave.