Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Korčok: Slovensko je pripravené Libanonu pomáhať aj naďalej

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Ivan Korčok ďalej podčiarkol pripravenosť Slovenska zdieľať skúsenosti s transformačným procesom finančného, bankového a energetického sektora.

Bratislava/Paríž 3. decembra (TASR) - Slovensko je podľa ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivana Korčoka pripravené podieľať sa na potrebnej asistencii pre Libanon, ktorý dlhodobo sužuje ekonomická a utečenecká kríza. Vyjadril sa tak na stredajšej medzinárodnej videokonferencii darcov pre Libanon pod záštitou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa.

"Zároveň si uvedomujeme aj regionálne súvislosti, pričom pandémia COVID-19 ešte zhoršila rekordnú nezamestnanosť a infláciu, ako aj odliv vysoko kvalifikovaných pracovných síl a nepriaznivý demografický vývoj," povedal šéf slovenskej diplomacie v príhovore, ktorý zaznel na spoločnom podujatí krajín, ktoré výrazne prispeli k obnove Libanonu po ničivom augustovom výbuchu v bejrútskom prístave.

Predstavitelia krajín zúčastnených na konferencii sa zhodli na potrebe pokračujúcej pomoci Libanonu, ktorá však musí podliehať jasným pravidlám. Tými sú najmä stabilizácia politického, ekonomického a finančného systému, uzavretie dohody s Medzinárodným menovým fondom, implementácia protikorupčných opatrení a posilnenie spolupráce s mimovládnym sektorom.

"Libanon by mal vypočuť požiadavky svojich obyvateľov a pristúpiť k razantnejšej implementácií politických a ekonomických reforiem. Iba v takom prípade môže medzinárodné spoločenstvo zmysluplne investovať do spolupráce s Libanonom nad rámec humanitárnej pomoci," povedal Korčok.

"Slovensko bolo jednou z prvých krajín, ktoré okamžite zareagovali na augustové nešťastie a sme pripravení pomáhať aj naďalej," vyhlásil a dodal, že v nasledujúcom období bude Libanon jednou z cieľových krajín slovenskej oficiálnej rozvojovej spolupráce.

Korčok ďalej podčiarkol pripravenosť Slovenska zdieľať skúsenosti s transformačným procesom finančného, bankového a energetického sektora. V neposlednom rade ponúkol pomoc v rámci boja proti pandémii. "(Ochorenie) COVID-19 je pre nás všetkých výzvou, ale zároveň aj príležitosťou zomknúť sa, spojiť sily a spoločne prispieť k obnove Libanonu. Slovensko je pripravené zdieľať svoje skúseností z boja proti pandémii, vrátane výsledkov v oblasti diagnostiky a terapie," dodal šéf slovenskej diplomacie.

TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.