Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Korčok: Slovensko podporuje integračné ambície západného Balkánu

Na archívnej snímke Ivan Korčok 13. mája 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Stretnutiu s ministrami zahraničných vecí krajín V4 a partnermi zo západného Balkánu dominovali témy rozširovania EÚ a postpandemickej obnovy západného Balkánu.

Bratislava/Poznaň - Slovensko podporuje integračné ambície krajín západného Balkánu, uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na pondelňajšom rokovaní s ministrami zahraničných vecí krajín V4 a partnermi zo západného Balkánu, ktoré sa konalo v Poznani. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ).

Stretnutiu, ktorého sa tentokrát zúčastnili aj minister zahraničných vecí Chorvátska Gordan Grlič Radman a osobitný zástupca EÚ pre dialóg medzi Belehradom a Prištinou a iné regionálne otázky týkajúce sa západného Balkánu Miroslav Lajčák, dominovali témy rozširovania EÚ a postpandemickej obnovy západného Balkánu.

Ministri potvrdili podporu európskym ašpiráciám regiónu a osobitne sa vyslovili za urýchlené odblokovanie otvorenia prístupových rokovaní so Severným Macedónskom.

"O otvorení prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom rozhodla Európska rada pred viac ako rokom. Ďalšie odkladanie realizácie tohto rozhodnutia výrazne poškodzuje dôveryhodnosť EÚ a zároveň demotivuje partnerov. Preto verím, že bude pokračovať konštruktívne úsilie o nájdenie riešenia a rokovania s oboma krajinami bude možné otvoriť počas nadchádzajúceho slovinského predsedníctva v Rade EÚ," uviedol v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie.