Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Korčok: Slovensko podporuje reformný proces v Gruzínsku

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok, archívna snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok sa v priebehu nedele a pondelka stretol s gruzínskym ministrom zahraničných vecí Davidom Zalkalianim, ako aj s predsedom parlamentu Kachom Kučavom a premiérom Iraklim Garibašvilim.

Tbilisi 18. októbra (TASR) - Slovensko podporuje reformný proces v Gruzínsku, ktorý je kľúčom pre napredovanie v európskom smerovaní tejto krajiny. Povedal to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok počas pracovnej návštevy gruzínskej metropole Tbilisi.

TASR o tom v pondelok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Moje stretnutia v Tbilisi potvrdili, že budovanie vzťahov Gruzínska s EÚ a NATO je slobodnou voľbou gruzínskych občanov. Považujem za dôležité, aby Gruzínsko pokračovalo v reformnom procese, osobitne v oblasti spravodlivosti, a v tejto súvislosti som potvrdil pripravenosť odovzdávať slovenské skúsenosti zo zložitého transformačného procesu a zároveň posilňovať aj našu rozvojovú spoluprácu, keďže Gruzínsko je jednou z troch prioritných krajín rozvojovej pomoci SR," uviedol Korčok počas svojej prvej návštevy Gruzínska vo funkcii ministra.

Korčok sa v priebehu nedele a pondelka stretol s gruzínskym ministrom zahraničných vecí Davidom Zalkalianim, ako aj s predsedom parlamentu Kachom Kučavom a premiérom Iraklim Garibašvilim. Predstavitelia Gruzínska podľa MZVEZ ocenili slovenskú podporu suverenity a územnej celistvosti Gruzínska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach.

Na záver svojho pobytu v Gruzínsku navštívil šéf slovenskej diplomacie - spolu s vedúcim Monitorovacej misie EÚ v tejto krajine Marekom Szczygielom, v ktorej v súčasnosti pôsobí osem slovenských občanov - administratívnu hraničnú líniu s gruzínskym odštiepeneckým regiónom Južné Osetsko.

"Diplomatické riešenie konfliktu v Gruzínsku nemá alternatívu, akokoľvek je náročné," zdôraznil v tejto súvislosti Korčok.

Návšteva Gruzínska je po Ukrajine, Azerbajdžane, Arménsku a Moldavsku súčasťou série ministrových ciest do krajín Východného partnerstva, pripomína MZVEZ.