Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Korčok v Dubrovníku: Boj s dezinformáciami nemá jednoduché riešenia

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS). Foto: TASR - Jakub Kotian

Ako ďalej uviedol, zaostávame najmä v komunikácii, vo vysvetľovaní súvislostí, konkrétnych dopadov udalostí a nových fenoménov, ale najmä našich rozhodnutí.

Dubrovník 9. júla (TASR) - Na boj s dezinformáciami sú potrebné silné nezávislé médiá a primeraná regulácia sociálnych sietí, povedal v sobotu minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Zdôraznil pritom, že ide o problém, ktorý nemá jednoduché riešenia.

Korčok sa takto vyjadril na medzinárodnej konferencii Dubrovnik Forum 2021, kde v sobotu vystúpil v diskusii venovanej dezinformáciám. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (MZVEZ SR).

"V boji s dezinformáciami neexistujú jednoduché riešenia. Potrebujeme silné nezávislé médiá, presvedčivú komunikáciu v kombinácii s primeranou reguláciou sociálnych sietí. Naše úsilie musí posilniť, nie oslabiť slobodu prejavu a demokratickú výmenu názorov," povedal Korčok. Ako ďalej uviedol, "zaostávame najmä v komunikácii, vo vysvetľovaní súvislostí, konkrétnych dopadov udalostí a nových fenoménov, ale najmä našich rozhodnutí".

Priestor tak podľa Korčokových slov dostávajú čoraz viac "populisti a demagógovia, ktorí každý deň majú na všetko jednoduché riešenie". Minister dodal, že "ľahká cesta k presviedčaniu nie je, ale netreba sa jej vzdať".

Fórum v chorvátskom Dubrovníku patrí medzi významné medzinárodné konferencie, pričom jeho cieľom je vytvoriť priestor pre diskusiu o kľúčových aktuálnych otázkach. Na tohtoročnú konferenciu prijali pozvanie ministri a ďalší vysokí predstavitelia štátov, vedúci predstavitelia medzinárodných organizácií, think-tankov a európskych inštitúcií.