Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Korčok vo Viedni: Pandémia nás so susedmi zblížila, nesmieme poľaviť

Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok. Foto: TASR - Martin Baumann

Korčok partnerov informoval o vývoji epidemickej situácie na Slovensku, prijímaných opatreniach vrátane hraničného režimu a stave zaočkovanosti.

Bratislava/Viedeň 22. októbra (TASR) - Pandémia nás so susedmi zblížila, ale nesmieme poľaviť, pretože zima bude testom pre všetkých. Uviedol to minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok počas piatkovej pracovnej návštevy v rakúskej metropole Viedeň, kde na pozvanie rakúskeho ministra zahraničných vecí Michaela Linharta rokoval aj s ministrami zahraničných vecí Česka, Maďarska a Slovinska.

TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

Korčok partnerov informoval o vývoji epidemickej situácie na Slovensku, prijímaných opatreniach vrátane hraničného režimu a stave zaočkovanosti. Ministri zahraničných vecí zároveň zdôraznili, že vyhliadky na hospodárske oživenie v EÚ sú podmienené schopnosťou zabrániť ďalšiemu lockdownu.

"Riešenia v boji proti COVID-19 môžeme nájsť iba v úzkej koordinácii na regionálnej a európskej úrovni. Potvrdzuje to aj ďalšie neformálne rokovanie piatich ministrov zahraničných vecí nášho regiónu. Aktuálne nastavenie hraničných režimov vnímam zatiaľ ako bezproblémové," uviedol Korčok. Dodal, že "Slovensko v súvislosti s relatívne slabou zaočkovanosťou populácie má v porovnaní so svojimi susedmi čo doháňať".

Zo zahraničnopolitických tém rezonovala politika Východného partnerstva a vývoj v regióne východného susedstva. Rakúsky minister v tejto súvislosti podľa agentúry APA kritizoval represálie voči novinárom v Bielorusku a odsúdil používanie migrantov ako "zbraní" bieloruským režimom.

Korčok svoju cestu do Viedne podľa vlastných slov využil aj na nadviazanie bilaterálneho osobného kontaktu s novým rakúskym ministrom Michaelom Linhartom, s ktorým – ako pripomenul – sa pozná z doterajšieho pôsobenia v diplomacii. Linhart bol pred nedávnym vymenovaním za ministra zahraničných vecí vo vláde nového kancelára Alexandra Schallenberga veľvyslancom v Paríži.

"Ministra Linharta som pri tejto príležitosti pozval na bilaterálnu návštevu Slovenska," uzavrel Korčok.