Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kórea, Japonsko a USA slovne odsúdili raketový test KĽDR

Severokórejský vodca Kim Čong-un. Foto: TASR/AP

KĽDR tento rok odpálila približne 70 balistických striel, čo je doteraz najviac za obdobie jedného roka, píše Jonhap.

Soul 31. decembra (TASR) - Predstavitelia Južnej Kórey, Japonska a USA slovne odsúdili sobotňajšie odpálenie troch balistických striel Severnou Kóreou a upozornili, že medzinárodné spoločenstvo bude na takéto kroky Pchjongjangu rázne reagovať. TASR správu prevzala z agentúry Jonhap.

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že osobitný zástupca Soulu pre bezpečnostné záležitosti Kórejského polostrova Kim Gunn, osobitný zástupca Spojených štátov pre Severnú Kóreu Sung Kim a japonský riaditeľ pre záležitosti Ázie a Oceánie Funakoši Takehiro sa po sobotňajšom teste KĽDR spojili prostredníctvom telefónu.

Trojica predstaviteľov varovala Severnú Kóreu, že jej postup zahŕňajúci pravidelné vojenské provokácie nebude úspešný a medzinárodné spoločenstvo bude prísne reagovať na akékoľvek konanie, ktoré porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Kim Gunn, Takehiro a Sung Kim sa podľa ministerstva dohodli na posilnení trojstrannej spolupráce v oblasti bezpečnosti proti Severnej Kórei a tiež chcú posilniť komunikáciu s Čínou, ktorá zohráva v postupe proti jadrovému počínaniu Pchjongjangu kľúčovú úlohu.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl uviedol, že rakety boli vystrelené v sobotu ráno z oblasti južne od severokórejskej metropoly Pchjongjang. Preleteli približne 350 kilometrov a dopadli do vôd Japonského mora, ktoré sa nachádza pri východnom pobreží Kórejského polostrova.

KĽDR tento rok odpálila približne 70 balistických striel, čo je doteraz najviac za obdobie jedného roka, píše Jonhap.