Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Opitý člen Bidenovej ochranky sa v juhokórejskom Soule pobil o taxík

Americký prezident Joe Biden vystupuje z lietadla Air Force One po jeho prílete na leteckú základňu Osan v juhokórejskom Pchjongtcheku 20. mája 2022. Foto: TASR/AP

Americká tajná služba je agentúrou, ktorá sa stará o bezpečnosť amerického prezidenta a Bieleho domu. Podobné incidenty jej agentov v zahraničí nie sú neobvyklé.

Soul 20. mája (TASR) - Dvaja agenti Americkej tajnej služby, ktorí sa mali starať o bezpečnosť amerického prezidenta Joea Bidena počas jeho prvej prezidentskej návštevy v Ázii, sa vracajú do Spojených štátov po tom, ako jeden z nich vo štvrtok pod vplyvom alkoholu v Soule napadol juhokórejského občana. V piatok to uviedol hovorca Americkej tajnej služby Anthony Guglielmi, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

Jedného z amerických agentov zadržala vo štvrtok nadránom juhokórejská polícia po napadnutí istej osoby, s ktorou sa sporil o nárok na jazdu taxíkom, uviedol predstaviteľ polície v Soule.

Guglielmi informoval, že amerického agenta vyšetrovala juhokórejská polícia, no jeho zadržanie nepotvrdil. Druhý agent, ktorý sa nachádzal na mieste činu, nespáchal žiadny priestupok a polícia ho nevyšetrovala, dodal.

"Tajná služba si je vedomá incidentu svojich dvoch zamestnancov, ktorí sa v tom čase nachádzali mimo služby, avšak incident môže predstavovať porušenie pravidiel," povedal Guglielmi. Dodal, že obaja agenti sa okamžite vrátia do Spojených štátov a dostanú dočasné voľno. Tento incident podľa hovorcu neovplyvní nadchádzajúci Bidenov program v Ázii.

Biden pricestoval do Južnej Kórey v piatok s cieľom upevniť vzťahy so spojencami v tejto zemepisnej oblasti. V nedeľu odcestuje do Japonska, kde sa stretne s vedúcimi predstaviteľmi krajiny.

Incident sa udial pred hotelom Grand Hyatt, v ktorom sa po príchode do Soulu ubytoval americký prezident, spresnila miestna polícia.

Americká tajná služba je agentúrou, ktorá sa stará o bezpečnosť amerického prezidenta a Bieleho domu. Podobné incidenty jej agentov v zahraničí nie sú neobvyklé. V roku 2012 muselo z Kolumbie predčasne odísť 11 agentov pre "nevhodné správanie" pred návštevou vtedajšieho amerického prezidenta Baracka Obamu.