Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Južná Kórea ponúkne ľuďom 60+ posilňujúcu dávku vakcíny proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Miera infekčnosti v zmienenej vekovej kategórii podľa juhokórejského ministra zdravotníctva Kwon Tok-čchola stále narastá, pričom aktuálne predstavuje viac ako 20 percent.

Soul 13. apríla (TASR) - Južná Kórea ponúkne ľuďom vo veku 60 a viac rokov druhú posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny. Oznámilo to v stredu tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Informuje o tom agentúra Reuters a pripomína, že Kóreu naďalej sužuje šírenie vysokonákazlivého koronavírusového variantu omikron.

Miera infekčnosti v zmienenej vekovej kategórii podľa juhokórejského ministra zdravotníctva Kwon Tok-čchola stále narastá, pričom aktuálne predstavuje viac ako 20 percent.

Kórejský úrad pre kontrolu a prevenciu chorôb (KDCA) informoval, že ľudia nad 60 rokov sa budú môcť na očkovanie druhou posilňujúcou dávkou prihlasovať od pondelka, pričom očkovať ich začnú 25. apríla. V krajine tak bude mať na túto dávku nárok už prinajmenšom 10,6 milióna osôb.

Podľa KDCA zároveň úrady nateraz neplánujú rozšíriť očkovanie touto dávkou aj na ďalšie vekové skupiny.

Kórea začala už predtým podávať druhú posilňujúcú, a teda celkovo štvrtú dávku proticovidovej vakcíny rizikovým skupinám obyvateľstva vrátane ľudí žijúcich v opatrovateľských domovoch.

Táto východoázijská krajina totiž v posledných mesiacoch zaznamenala práve vďaka variantu omikron rekordné prípady nakazených i úmrtí súvisiacich s covidom. V ostatných týždňoch tam však už denné prírastky infikovaných klesajú, pričom aktuálne predstavujú zhruba tretinu z hodnôt zaznamenaných v polovici marca.

V utorok zaznamenali v Kórei 195.419 nových prípadov nákazy. Od začiatku pandémie tamojšie úrady zaevidovali celkovo už viac ako 15,8 milióna prípadov nákazy a vyše 20.000 súvisiacich úmrtí.

Druhú posilňujúcu dávku vakcíny v Kórei dosiaľ dostalo 316.608 ľudí, pričom prvou posilňujúcou dávkou tam preočkovali už približne 33 miliónov osôb, čo je asi 64,2 percenta z celkového počtu obyvateľov.