Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUSU podľahol v Taliansku 12. človek, už je 374 nakazených

Pracovníci v ochranných odevoch dezinfikujú proti koronavírusu autobusové parkovisko v juhokórejskom Soule 26. februára 2020. Foto: TASR/AP

Sledujeme, ako sa šíri koronavírus v Európe aj vo svete.

Rím 26. februára (TASR) - Taliansko zaznamenalo v stredu na svojom území ďalšie úmrtie na respiračné ochorenie spôsobované novým druhom koronavírusu, čím ich celkový počet stúpol na 12. Počet nakazených sa medzitým zvýšil na 374, vyplýva zo zverejnených údajov talianskeho úradu civilnej ochrany, ktoré priniesla agentúra AFP.

Všetky osoby nakazené koronavírusom SARS-CoV-2, ktoré doteraz v Taliansku zomreli, boli buď v pokročilom veku, alebo trpeli aj inými zdravotnými ťažkosťami.

Najnovší smrteľný prípad je prvým, ktorý bol zaznamenaný v regióne Emilia-Romagna. Obeťou je 70-ročný pacient z mesta Lodi ležiaceho v doteraz najhoršie postihnutom regióne Lombardsko, informovala agentúra APA s odvolaním sa na úrad civilnej ochrany. Pacient zomrel na jednotke intenzívnej starostlivosti nemocnice v meste Parma.

Spomedzi všetkých prípadov nakazenia väčšina stále pripadá na Lombardsko, prvýkrát však boli hlásené aj z regiónu Marky ležiacom pri pobreží Jadranského mora. Okrem iných sa nakazili štyri neplnoleté osoby vrátane štvorročného dievčaťa, spresnila APA.

Taliansko sa s počtom vyše 300 infikovaných ľudí dostalo už predtým na prvé miesto v Európe, pričom je zároveň tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa medzičasom rozšíril do desiatok krajín.

Nórsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom


Oslo 26. februára (TASR) - Nórsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámil to nórsky inštitút verejného zdravia (NIPH) s tým, že osoba, u ktorej testy koronavírus potvrdili, je v domácej izolácii, informovala agentúra Reuters.

Ide o človeka, ktorý sa minulý týždeň vrátil z Číny. Podľa NIPH nie je chorý ani nevykazuje nijaké symptómy.

Nový koronavírus sa doposiaľ rozšíril do vyše 45 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Približne 81.000 ľudí sa ním nakazilo, 2770 nákaze podľahlo a viac ako 30.330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej.

V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. K stredajšiemu ránu v tejto krajine zaznamenali 78.190 prípadov nákazy a 2718 úmrtí.

Británia spustila náhodné testovanie na koronavírus


Londýn 26. februára (TASR) - Británia spustila u pacientov s príznakmi podobnými chrípke náhodné testovanie na prítomnosť koronavírusu ako súčasť systému včasného varovania pre prípad, že by sa nákaza rozšírila po krajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

V Británii sa dosiaľ potvrdilo 13 prípadov nákazy koronavírusom. Situácia v Taliansku, kde sa po Číne a Južnej Kórei nachádza najviac nakazených, sa v stredu ešte zhoršila. Nákaza sa odtiaľ prostredníctvom návštevníkov severotalianskych regiónov rozšírila do Španielska, Rakúska, Švajčiarska, Chorvátska a Francúzska.

Vírus dosiaľ celosvetovo potvrdili u približne 80.000 ľudí a na jeho následky zomrelo viac ako 2700 osôb, pričom väčšina z nich v čínskej provincii Chu-pej, kde nákaza vlani v decembri prepukla.

Predstavitelia Británie preto povedali, že zvýšili ostražitosť po tom, ako sa vírus začal šíriť aj ďalej do sveta.

Britský minister zdravotníctva Matt Hancock podľa Reuters povedal, že vláda má pripravené plány pre prípad, že šírenie koronavírusu prepukne do pandémie.

Náhodné testy v Británii vykonajú v 11 nemocniciach a 100 ordináciách všeobecných lekárov na ľuďoch, ktorí majú príznaky podobné chrípke vrátane kašľa, dýchavičnosti a horúčky.

Na základe testov zdravotníci určia, či je rozšírenie nákazy horšie, než sa predpokladalo.

Hancock v parlamente povedal, že vláda ďalšie prípady v Británii očakáva. "Prijímame všetky potrebné opatrenia na minimalizáciu rizika," uviedol.

Britské médiá informovali, že niekoľko škôl zatvorili alebo poslali žiakov domov po návrate z výletov v severnom Taliansku počas minulotýždňových školských prázdnin. Hancock povedal, že celkovo nie je potrebné zatvárať školy alebo posielať domov žiakov či zamestnancov.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn hovorí počas tlačovej konferencie 26. februára 2020 v Berlíne. V Nemecku sa v utorok večer objavili dva nové prípady nákazy a v stredu jeden ďalší. V Bádensku-Württembersku sa nakazil 25-ročný muž z okresu Göppingen, ktorý predtým vycestoval do talianskeho Milána. Jedného pacienta zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko vo veku okolo 40 rokov v noci na stredu hospitalizovali v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti na univerzitnej klinike v Düsseldorfe. Druhou infikovanou osobou v tejto spolkovej krajine je jeho manželka. V meste Koblenz testujú vojaka, ktorý s nakazeným mužom prišiel do kontaktu na karnevalovom sprievode. FOTO TASR/AP
Foto: TASR

Spahn: Nemecko je na prehu epidémie nového koronavírusu


Berlín/Stuttgart 26. februára (TASR) – Nemecko sa podľa ministra zdravotníctva Jensa Spahna nachádza na prahu epidémie nového koronavírusu.

"Musíme žiaľ priznať, že situácia sa v posledných hodinách zmenila," povedal Spahn v stredu počas telefonickej konferencie s ministrami zdravotníctva jednotlivých spolkových krajín. Pandémia zatiaľ nevypukla, ale je dôležité, aby sme boli na túto situáciu pripravení, zdôraznil Spahn.

Vzhľadom na aktuálnu situáciu je podľa ministra otázne, či bude fungovať doterajšia stratégia na zamedzenie šírenia vírusu — to znamená ohraničiť ho a prerušiť reťazce jeho šírenia.

Spahn vyzval ministrov zdravotníctva spolkových krajín, aby preverili svoje pandemické plány a pripravili sa aj na ich možné spustenie.

Spolková vláda z dôvodu šírenia koronavírusu v Nemecku zriadi krízový štáb, informovala agentúra DPA. Vo štvrtok o ňom bude informovať Spahn s ministrom vnútra Horstom Seehoferom.

Najnovšie prípady v Nemecku hlásili v stredu zo Severného Porýnia-Vestfálska (2), Bádenska-Württemberska (4) a Porýní-Falcka (1). Jedným z infikovaných v Bádensku-Württembersku je 60-ročný lekár z mesta Tübingen, ktorý počas uplynulého víkendu prišiel do kontaktu s ďalšími miestnymi lekármi. Desiatku lekárov už na koronavírus otestovali a sú na pozorovaní.

Vírusom sa infikovala aj jeho 24-ročná dcéra, ktorá je v izolácii. Tá nedávno navštívila talianske mesto Miláno spolu s 25-ročným mužom, ktorý je prvou infikovanou osobou v tejto spolkovej krajine. Poslednou tamojšou nakazenou osobou je 32-ročný muž z okresu Rottweil, ktorý takisto navštívil rizikovú oblasť v Taliansku a nemal nijaký kontakt so zvyšnými troma nakazenými, oznámilo ministerstvo zdravotníctva v Stuttgarte.


Litva v dôsledku šírenia koronavírusu preventívne vyhlásila stav núdze


Vilnius 26. februára (TASR) - Litva ako preventívne opatrenie proti šíreniu nového koronavírusu vyhlásila v stredu celoštátny stav núdze. Informovala o tom agentúra DPA.

Miestne úrady k tomuto kroku pristúpili v súvislosti s rastúcim počtom prípadov infikovania koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete a v Európe, uviedol v stredu pre agentúru BNS námestník ministerstva zdravotníctva Algirdas Šešelgis.

V Litve, členskej krajine Európskej únie, zatiaľ neboli hlásené žiadne prípady nákazy.

Núdzový stav pomôže podľa vlády úradom ľahšie koordinovať prácu zodpovedných inštitúcií. Umožní to taktiež v prípade núdze rýchlu mobilizáciu štátnych zdrojov.

Po Číne a Južnej Kórey je krajinou s najväčším výskytom osôb nakazených koronavírusom Taliansko. V Európskej únii prípady nákazy potvrdili okrem iného vo Francúzku, Nemecku, Rakúsku, Španielsku, Chorvátsku, Belgicku, Švédsku, Fínsku, Británii a Grécku.
Cestujúci s ochranným rúškom na tvári sa pozerá cez okno autobusu, foto z archívu.
Foto: TASR/AP

Gruzínsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom


Tbilisi 26. februára (TASR) - Gruzínsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Zároveň ide o prvý prípad infekcie v regióne južného Kaukazu. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Podľa spravodajského portálu ghn.ge je infikovaným 50-ročný Gruzínec, ktorý sa vrátil do vlasti z Iránu cez Azerbajdžan. Hospitalizovaný bol na infekčnom oddelení nemocnice a jeho zdravotný stav je uspokojivý.

Nový koronavírus sa doposiaľ rozšíril do 45 krajín. Približne 81.000 ľudí sa ním nakazilo, 2770 nákaze podľahlo a viac ako 30.330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej.

V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. K stredajšiemu ránu v tejto krajine zaznamenali 78.190 prípadov nákazy a 2718 úmrtí.

Na ilustračnej snímke juhokórejská vlajka.
Foto: TASR/AP

Občania Južnej Kórey žiadajú v súvislosti s koronavírusom impeachment prezidenta


Soul 26. februára (TASR) – Petíciu vyzývajúcu na impeachment prezidenta Mun Če-ina podpísalo viac než 800.000 občanov Južnej Kórey. Tí chcú naňho podať ústavnú žalobu za to, ako sa postavil k riešeniu situácie v súvislosti s epidémiou koronavírusu. Informoval o tom v stredu denník The Washington Post.

Mun Če-inovi konzervatívni oponenti ho ostro kritizovali za to, že nezastavil cestovanie z Číny a opatrenia zaviedol len pre ľudí z najviac postihnutej provincie Chu-pej a jej hlavného mesta Wu-chan.

Občania Južnej Kórey prezidentovi vyčítajú, že viac než zastavenie šírenia ochorenia, ho zaujímalo to, že urobí láskavosť čínskej vláde.

"Najdôležitejšou úlohou prezidenta Kórejskej republiky je ochrana jeho vlastného ľudu. Ak by myslel na svojich spoluobčanov, mal zakázať vstup do krajiny návštevníkom zo všetkých častí Číny," píše sa v petícii.

Petícia kritizuje Mun Če-ina aj za to, že do Číny poslal tri milióny ochranných rúšok na tvár, ale nezasiahol voči nárastu ich cien vo vlastnej krajine. Signatári petície napísali, že Mun Če-in sa im javí byť viac čínskym než juhokórejským prezidentom.

V Južnej Kórei bolo doteraz nahlásených 1146 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 12 úmrtí, čo je druhý najvyšší počet hneď po Číne.

Prezidentská kancelária má povinnosť vyjadriť sa ku každej petícii, ktorú za mesiac podpíše viac než 200.000 ľudí.

V nemocnici v Budapešti je 18 ľudí v karanténe, všetci sú v poriadku


Budapešť 26. februára (TASR) - V budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava je 18 občanov Maďarska umiestnených v karanténe. Neobjavili sa u nich žiadne príznaky ochorenia a cítia sa dobre, povedal v stredu v Budapešti primár Centra hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik.

Podľa spravodajského servera szmo.hu primár spresnil, že traja prišli z výletnej lode z Kambodže, ich 14-dňová karanténa sa skončí v piatok a v sobotu. Ďalších 11 dní ešte musí stráviť v nemocnici 11 stredoškoláčok a štyria dospelí, ktorí sa minulú nedeľu (23.2.) večer vrátili zo zájazdu z Talianska.

Kamionistu, ktorý sa po návrate zo severného Talianska sťažoval na nevoľnosť, ešte budú vyšetrovať, avšak prvé testy na koronavírus SARS-CoV-2 v jeho prípade boli negatívne.

Šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová podotkla, že tiež z Talianska sa minulý víkend vrátili vodní pólisti, ktorí sa zúčastnili na medzinárodnom turnaji. Tím aj so štábom ale nedali do karantény, pretože neboli priamo v zóne nákazy, a okrem toho koronavírus SARS-CoV-2 je citlivý na chlór vo vode.

V severomaďarskom meste Jáger, kam sa vodní pólisti z Talianska vrátili, ale po ich utorkovom tréningu primátor mesta Ádám Mirkóczki preventívne dal plaváreň na neurčitú dobu zatvoriť.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)

Pakistan potvrdil prvé dva prípady nákazy novým koronavírusom


Islamabad 26. februára (TASR) - Pakistan potvrdil prvé dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa šíri z Číny. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie pakistanského ministerstva zdravotníctva.

Rezort v ňom uviedol, že stav oboch pacientov je stabilný. Verejnosť ubezpečil, že situácia je pod kontrolou a verejnosť nemusí mať obavy.

Pakistan už predtým zatvoril svoje hranice s Iránom, kde nákaze podľahlo 19 ľudí.

Nový koronavírus sa doposiaľ rozšíril do 45 krajín. Približne 81.000 ľudí sa ním nakazilo, 2770 nákaze podľahlo a viac ako 30.330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa medzičasom rozšíril do desiatok krajín.

V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. K stredajšiemu ránu v tejto krajine zaznamenali 78.190 prípadov nákazy a 2718 úmrtí.
Zdravotník v ochrannom oblečení, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


V Severnom Macedónsku majú prvého nakazeného koronavírusom



Skopje 26. februára (TASR) - Severné Macedónsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o ženu, ktorá sa nedávno vrátila z Talianska, oznámilo severomacedónske ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters.

"Pacientka bola pozitívne testovaná na koronavírus... Je prvou pacientkou v Severnom Macedónsku, ktorá mala pozitívny test na tento patogén," povedal minister zdravotníctva Venko Filipče s tým, že žena je v stabilizovanom stave.

Občianka Severného Macedónska sa vrátila do vlasti v dodávke s dvoma ďalšími ľuďmi, ktorí teraz podstupujú testy, spresnil Filipče.

V utorok nahlásilo prvý prípad aj Chorvátsko. Nakazeným je mladý muž, ktorý sa vírusom infikoval počas pobytu v Miláne, kde sa nachádzal od 19. do 21. februára.

Srbský prezident Aleksandar Vučič po stretnutí s zdravotníckymi predstaviteľmi v stredu uviedol, že v Srbsku sa doposiaľ nevyskytol žiaden prípad infikovania koronavírusom.

Ilustračné foto.
Foto: TASR - Roman Hanc


Vietnam chce zakázať vstup občanom zo štátov najviac zasiahnutých koronavírusom



Vietnamský premiér Nguyen Xuan Phuc požiadal ministerstvo zahraničných vecí, aby občanom zo štátov postihnutých koronavírusom zakázalo vstup na územie krajiny. S odvolaním sa na štátne médiá o tom v stredu informovala agentúra DPA.

Zákaz by sa mal byť zameraný na krajiny, ktoré koronavírus zasiahol najviac. Okrem Číny sú to Taliansko, Irán, Južná Kórea a Japonsko.

Na archívnej snímke pracovníci v ochranných odevoch doprevádzajú muža v hoteli, ktorý slúži na lekársku izoláciu ľudí 3. februára 2020 v čínskom Wu-chane.
Foto: TASR/AP



Južná Kórea do stredy potvrdila viac ako 1200 prípadov koronavírusu. Vietnam už zakázal vstup na svoje územie juhokórejským turistom.

V karanténe v Hočiminovom Meste a v prístavnom meste Da Nang je v súčasnosti 83 ľudí. Takmer dve desiatky Juhokórejcov, ktorí karanténu odmietli, vrátili úrady domov.

Vietnam takisto oznámil, že bude preverovať posádky všetkých nákladných lodí prichádzajúcich z Južnej Kórei.

Vo Vietname doteraz potvrdili 16 prípadov infikovania ľudí koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Všetci pacienti sa vyliečili. Posledného prepustili v utorok. Za uplynulé dva týždne sa nové prípady neobjavili.

Nemecká vláda sa pripravuje na možný nárast počtu prípadov koronavírusu



V súvislosti s rozšírením koronavírusu v Taliansku a novými prípadmi v Nemecku vznikla podľa nemeckej spolkovej vlády "nová situácia" a vírus sa značne priblížil. Vyhlásil to v stredu v Berlíne hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra DPA.

Seibert uviedol, že vláda sa pripravuje na možný nárast počtu prípadov. V úrade kancelárky sa má ešte v stredu zísť expertná skupina zložená z členov viacerých ministerstiev a spolu so zdravotníckymi orgánmi sa majú určiť potrebné opatrenia na zamedzenie šíreniu vírusu. Identifikujú sa tak rizikové skupiny, uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. Inštitút Roberta Kocha (RKI) bude verejnosti každé dva dni podávať nové informácie na tlačovom brífingu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR Ján Krošlák


"Spolková vláda sleduje veľmi pozorne, ako sa situácia vyvíja od prvého oznámenia o koronavíruse v Číne. Pochopiteľne, teraz s výskytom koronavírusu v Taliansku vznikla v Európe nová situácia. Vírus sa k nám priblížil oveľa bližšie a to znamená pre všetky európske krajiny a teda aj pre Nemecko nové výzvy. Doteraz sa nám podarilo v Nemecku jednotlivých infikovaných izolovať, zaistiť im liečbu a zabrániť tak ďalšiemu šíreniu vírusu. Aj naďalej to zostáva naším cieľom. Súčasne sa ale pripravujeme na to, že počet nakazených koronavírusom môže vzrásť, a preto svoje úsilie zintenzívnime," povedal Seibert.

"Keď hovorím o tom, že situáciu pozorne sledujeme nielen v Nemecku, ale aj v Taliansku – ukazuje to na to, že nekonáme samostatne, ale prirodzene chceme postupovať spoločne s našimi európskymi partnermi. Nemecké ministerstvo zdravotníctva je v neustálom kontakte, čo ukázalo aj včerajšie stretnutie nášho ministra zdravotníctva s jeho európskymi partnermi v Taliansku. Dôležité je, že boli jednotní v tom, že jednotlivé kroky chcú navzájom koordinovať," dodal hovorca.

V Nemecku sa v utorok večer objavili dva nové prípady nákazy a v stredu jeden ďalší. V Bádensku-Württembersku sa nakazil 25-ročný muž z okresu Göppingen, ktorý predtým vycestoval do talianskeho Milána. Jedného pacienta zo spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko vo veku okolo 40 rokov v noci na stredu hospitalizovali v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti na univerzitnej klinike v Düsseldorfe. Druhou infikovanou osobou v tejto spolkovej krajine je jeho manželka. V meste Koblenz testujú vojaka, ktorý s nakazeným mužom prišiel do kontaktu na karnevalovom sprievode.

Dovedna je v Nemecku 18 prípadov nákazy koronavírusom.

V utorok sa v Ríme na krízovom zasadaní stretli ministri zdravotníctva Francúzska, Chorvátska, Nemecka, Rakúska, Slovinska, Švajčiarska a hostiteľského Talianska, aby posúdili situáciu v súvislosti s rýchlo sa šíriacim koronavírusom.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn po stretnutí v Ríme povedal: "Spoločne zastávame názor, že v danej situácii by obmedzenie cestovania alebo dokonca zatvorenie hraníc nebolo primeraným, systémovým opatrením. Primerané je rozhodnúť jednotlivo o tom, či sa majú alebo nemajú veľké podujatia konať. Dohodli sme sa, že vo vlakoch, autobusoch, lietadlách a na letiskách i železničných staniciach chceme poskytovať informácie pre cestujúcich, ktorí prichádzajú zo zasiahnutých oblastí alebo tam odchádzajú. Situáciu vnímame veľmi - veľmi vážne. Koronavírus zasiahol po prvý raz Európu, to znamená máme novú situáciu, s ktorou sa musíme vyrovnať. Vždy som hovoril, že môže byť horšie pred tým, ako bude lepšie, a to platí."


Koronavírus zrejme pomôže zachrániť ohrozené druhy zvierat v Číne



Epidémia nového koronavírusu v Číne možno nakoniec zachráni šupinavca - jedno zo zvierat, s ktorým sa najviac na svete nelegálne obchoduje. Peking totiž tento týždeň oznámil úplný zákaz predaja a konzumácie šupinavca. V stredu to napísala tlačová agentúra AFP.

Šupinatý cicavec je označený Medzinárodnou úniou na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) za druh, ktorému hrozí vyhynutie. Zviera je pritom v celej Číne a vo väčšine juhovýchodnej Ázie považované za tradičnú pochúťku.

Keď pátraním zistili, že koronavírus sa v ohnisku nákazy v stredočínskom meste Wu-chan preniesol na človeka zo šupinavcov, čínske úrady v pondelok 24. februára zaviedli zákaz konzumácie divých zvierat.

Opatrenia zamerané na zastavenie šírenia tohto vírusu, ktorým sa infikovalo po celom svete vyše 80.000 ľudí a zomrelo naň vyše 2700 ľudí, nakoniec zrejme pomôžu množstvu ohrozených zvierat - ale iba ak sa bude zákaz dodržiavať dlhodobo.

"Oceňujem tento zákaz. Vidíme, že čínska vláda je odhodlaná zmeniť tisícročia starú tradíciu, ktorá je v dnešnej spoločnosti už taká nevhodná," povedal čínsky riaditeľ Medzinárodného fondu na ochranu zvierat (IFAW) Jeff He.

"Myslím si, že zákaz je krokom číslo jeden pre zachovanie divých zvierat v Číne," dodal.

Vyzval tiež na "ráznejšie a progresívnejšie prepracovanie" existujúcich zákonov na ochranu divých zvierat v Číne.

Peking zaviedol podobné opatrenia aj po vypuknutí epidémie SARS (ťažkého akútneho respiračného syndrómu) v roku 2002, ale obchod a konzumácia divých zvierat vrátane netopierov a hadov sa stali opäť populárnymi.

"Podľa môjho názoru vláda vidí, že straty pre národnú ekonomiku a spoločnosť sú oveľa väčšie než výhody, ktoré biznis s konzumáciou divých zvierat prináša," povedal čínsky riaditeľ IFAW.

Šupinavec je zviera, s ktorým sa nelegálne obchoduje najviac na Zemi. Cenia si ho pre jeho mäso a jedinečné šupiny, ktoré údajne majú liečivé vlastnosti.


U Talianky, ktorá zomrela v Korutánsku, sa koronavírus nepotvrdil



Podozrenie z nakazenia novým druhom koronavírusu sa nepotvrdilo u dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. Krajinská samospráva to oznámila po získaní výsledku laboratórnych testov zo vzorky odobratej zosnulej žene, informovala tlačová agentúra APA.

Nemenovaná žena vo veku 56 rokov, pochádzajúca z okolia mesta Udine v talianskom regióne Furlansko (Friuli), zomrela v apartmánovom komplexe v korutánskom stredisku Bad Kleinkirchheim. Komplex po úmrtí uzavreli, pričom zvyšným 13 obyvateľom nedovolili odísť a podrobili ich vyšetreniam. Rakúske i talianske úrady sa medzitým snažili zistiť, s kým prišla zosnulá žena v poslednom čase do styku.

Krajinský odbor hygieny nakoniec výstrahu odvolal a ukončil tiež izoláciu uvedeného objektu.

Prvé dva potvrdené prípady osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, hlásili z Rakúska v utorok. Ide o dvojicu, ktorá pricestovala do spolkovej krajiny Tirolsko z najhoršie postihnutého talianskeho regiónu Lombardsko.

Samospráva Tirolska medzitým oznámila, že karanténa uvalená v utorok na hotel v Innsbrucku, kde pracuje jeden z nakazených Talianov, sa netýka hotelových hostí. Ide podľa nej len o deviatich pracovníkov tohto hotela, ktorí sú v súčasnosti izolovaní buď doma, alebo na hotelových izbách. Vzorky pre vykonanie testov odobrali v hoteli celkove 62 osobám.

Podozrenie z prítomnosti nového koronavírusu sa objavilo v stredu aj v jednom z viedenských gymnázií. Podľa prvých správ toto školské zariadenie na ulici Albertgasse v štvrti Josefstadt evakuovali, APA však neskôr informovala o izolácii prítomných učiteľov a študentov priamo v budove. Polícia im umožnila odísť po niekoľkých hodinách, keď sa preukázalo, že učiteľka, ktorá sa údajne mohla nakaziť v Taliansku, nie je nositeľkou koronavírusu.

Vo Viedni dovtedy zaznamenali vyše 70 ďalších prípadov podozrenia na nakazenie novým koronavírusom, testy však boli zakaždým negatívne.

Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz vyzval v stredu Rakúšanov na zodpovedné správanie, pokiaľ ide o cestovanie do rizikových krajín, účasť na spoločenských podujatiach v prípade ochorenia alebo posudzovanie možných príznakov nakazenia koronavírusom.

WHO: Zaznamenaných bolo viac nových prípadov SARS-CoV-2 mimo Číny než v nej



Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu oznámila, že v utorok po prvý raz bolo za jeden deň zaznamenaných viac nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, mimo Číny než v nej. Informovala o tom agentúra AFP.

"Včera presiahol po prvý raz počet nových prípadov hlásených mimo Číny počty hlásené z tejto krajiny," vyhlásil v Ženeve riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Zdravotnícka agentúra OSN zaregistrovala v utorok v Číne 411 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, zatiaľ čo zo zvyšku sveta hlásili 427 nových nakazených.

K zmene daného pomeru v počte nových prípadov došlo podľa agentúry v súvislosti s nedávnym prudkým rozšírením tohto potenciálne smrtiaceho ochorenia v Taliansku, Iráne a Južnej Kórei. Rýchlosť, akou sa koronavírus šíri v týchto krajinách, je podľa Tedrosa "veľmi znepokojivá", pričom WHO pošle podľa jeho slov cez víkend do Iránu svoj tím, aby tam vyhodnotil aktuálnu situáciu.

Bruce Aylward, ktorý stojí na čele misie WHO v Číne, v tejto súvislosti ocenil drastické karanténne opatrenia Pekingu s tým, že "zvrátili" doterajší priebeh boja s epidémiou v tejto krajine. Naopak, ostatné štáty podľa jeho názoru nie sú na šírenie tohto infekčného ochorenia pripravené.

V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára, pričom odvtedy slabne. K stredajšiemu ránu v tejto krajine zaznamenali 78.190 prípadov nákazy vrátane 2718 mŕtvych.


Komisárka EÚ pre zdravie: Koronavírus nepredstavuje dôvod na paniku



Šírenie nákazy koronavírusom v Európe je znepokojujúce, ale nie je dôvodom na paniku. Vyhlásila to v stredu v Ríme eurokomisárka pre zdravie Stella Kyriakidesová, píše agentúra AFP.

"Táto situácia je znepokojujúca, ale nemôžeme podľahnúť panike," povedala Kyriakidesová pred novinármi po stretnutí s talianskym ministrom zdravotníctva Robertom Speranzom.

"Musíme byť ostražití aj čo sa týka nesprávnych informácií a dezinformácií, ako aj xenofóbnych výrokov, ktoré zavádzajú občanov a spochybňujú prácu verejných predstaviteľov," dodala.

Kyriakidesová podľa agentúry DPA povedala, že EÚ robí všetko, čo je v jej silách, aby chránila svojich občanov. Zároveň vyzvala všetky členské štáty, aby prepracovali svoje plány boja proti šíreniu koronavírusu.

Eurokomisárka zdôraznila, že Európa sa zatiaľ nachádza vo fáze, keď vírus Sars-CoV-2 dokáže kontrolovať a zamedziť jeho šíreniu. Podľa jej slov ide teraz o ochranu pred rozsiahlym rozšírením vírusu. Situácia sa však môže veľmi rýchlo zmeniť, ako ukazuje aj príklad Talianska, varovala. Minister Speranza zdôraznil, že už nejde len o národnú, ale medzinárodnú zdravotnú krízu.

V Taliansku sa nakazilo už 374 ľudí a 12 z nich zomrelo. Krajina je najviac postihnutou spomedzi európskych štátov. Na celom svete je vírusom infikovaných dovedna už viac než 80.000 osôb.

Kyriakidesová spolu so Speranzom sa v Ríme stretli s riaditeľkou Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) Andreou Ammonovou a riaditeľom Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hansom Klugem.

Grécko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom


Grécko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom v krajine. Ide o 38-ročnú grécku občianku, ktorá sa vrátila zo severného Talianska. Informovali o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na grécke ministerstvo zdravotníctva.

Minister zdravotníctva Vasilis Kikilias uviedol, že pacientku hospitalizovali v nemocnici v meste Solún a je v dobrom stave.

Taliansko sa s počtom vyše 300 infikovaných ľudí dostalo na prvé miesto v Európe, pričom je zároveň tretie vo svete za Čínou a Južnou Kóreou.

Ľudia s ochrannými maskami na tvári kráčajú ulicou v Hongkongu 24. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Prenášačovi nového koronavírusu v Singapúre hrozí trest za klamstvo o jeho pohybe


Singapurské úrady obžalovali Číňana nakazeného koronavírusom SARS-CoV-2 z toho, že klamal o svojom pohybe, za čo mužovi v prípade dokázania viny hrozí až šesť mesiacov odňatia slobody. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie singapurského ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

Podľa ministerstva ide o 38-ročného muža pôvodom z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia tohto infekčného ochorenia. Rovnakému obvineniu čelí podľa dostupných informácií aj jeho manželka.

Nakazenie novým koronavírusom u muža, ktorý sa medzitým vyliečil, potvrdili ešte na konci januára. Jeho manželka sa momentálne nachádza v karanténe.

"Detailné vyšetrovanie" podľa ministerstva odhalilo, aký bol skutočný pohyb oboch osôb a tie sú teraz preto obžalované v súvislosti s "možnými vážnymi dôsledkami nimi poskytnutých nepravdivých informácií, ako aj v súvislosti s rizikom, ktoré predstavovali pre verejné zdravie".

Podľa agentúry hrozí manželskému páru za tento skutok pokuta vo výške až do 10.000 singapurských dolárov (približne 6576 eur), šesť mesiacov väzenia, alebo oboje.

Singapur si vyslúžil medzinárodné uznanie za efektívny postup v boji proti novému koronavírusu. Bohatý mestský štát, v ktorom zatiaľ potvrdili 91 prípadov nákazy týmto ochorením, využíva na odhaľovanie pohybu podozrivých prenášačov okrem iného aj policajných vyšetrovateľov a bezpečnostné kamery.

Pápež uistil chorých na COVID-19 i zdravotníkov a úrady o svojej podpore


Pápež František v stredu ubezpečil o svojej podpore všetkých chorých, ktorí sa liečia na respiračné ochorenie COVID-19 spôsobované novým koronavírusom. Vyzdvihol i prácu zdravotníkov, ktorí sa o nich v chorobe starajú, a ocenil aj nasadenie všetkých ľudí a úradov snažiacich sa zastaviť šírenie nákazlivého vírusu.

Pápež to uviedol v stredu počas generálnej audiencie, ktorá sa aj z dôvodu šírenia koronavírusu v Taliansku konala pod holým nebom, na Námestí sv. Petra, a nie v Aule Pavla VI.

Pápež sa vo svojom posolstve vyjadril aj k situácii v Iraku, pričom tamojších obyvateľov ubezpečil o svojich modlitbách za nich, za mier i za cestu do tejto krajiny, ktorá sa plánovala na tento rok.

František sa zmienil aj o Popolcovej strede, ktorou sa dnes začína predveľkonočný pôst. Vyzval prítomných pútnikov i všetkých veriacich, aby sa vydali na cestu viery a pokánia a opäť pre seba objavili "radosť kresťanskej nádeje".

Spravodajský portál Vatican News informoval, že pápežovým liturgickým vstupom do veľkého pôstu bude večerné slávenie omše v rímskej Bazilike sv. Sabíny na Aventíne spojenej s udeľovaním znaku kríža popolom na čelá veriacich.

Pápežovi popolec udelí slovenský kardinál Jozef Tomko, keďže ide o jeho titulárny kostol.

Ako pripomenul portál, Tomko - emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov - oslávi 11. marca svoje 96. narodeniny.

Brazília potvrdila prvý prípad nákazy koronavírusom


Brazília potvrdila v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom ako prvá krajina Južnej Ameriky. S výnimkou Antarktídy sa nový vírus objavil už na každom kontinente. Správu priniesol spravodajský portál Sky News.

Podľa dostupných informácií sa 61-ročný muž zo Sao Paula mohol nakaziť v Taliansku, ktoré navštívil v dňoch 9. až 21. februára.

Ako uviedlo brazílske ministerstvo zdravotníctva, po návrate vykazoval symptómy typické pre toto ochorenie - ako napríklad horúčku a bolesť v krku.

Prvý prípad nákazy koronavírusom v stredu potvrdilo aj Grécko.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

KLM a Lufthansa oznámili škrty vo výdavkoch pre koronavírus


KLM, holandská dcéra leteckej spoločnosti Air France-KLM, sa v stredu pripojila k nemeckej Lufthanse a oznámila škrty vo výdavkoch v reakcii na koronavírus, ktorý zasiahol leteckú dopravu. Informovali o tom holandské médiá s odvolaním sa na interný list.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Škrty KLM ovplyvnia investície, ktoré nie sú kriticky dôležité, ako sú nové projekty v oblasti IT, nehnuteľností a reklama, píše sa v liste.

„Vplyv koronavírusu je veľmi veľký a dá sa absorbovať iba znížením rozpočtu a nízkou cenou ropy,“ uviedol finančný riaditeľ Erik Swelheim.

Vedenie požiadalo zamestnancov KLM, aby si vzali dovolenku v snahe znížiť tak výdavky, pretože muselo zredukovať počet letov.

Spoločnosť KLM do konca marca uzavrela trasy do Číny a materská spoločnosť Air France-KLM varovala, že jej náklady by mohli do apríla dosiahnuť až 200 miliónov eur.

Aj najväčšia nemecká letecká spoločnosť Lufthansa v stredu ráno zverejnila program na úsporu nákladov vrátane pozastavenia náboru nových zamestnancov v dôsledku epidémie.

Lufhansa dodala, že ponúkla zamestnancom neplatenú dovolenku a upozornila, že nie je možné odhadnúť vplyv opatrení na jej zisky.

V Iráne potvrdili ďalšie štyri úmrtia, celkovo je už 19 mŕtvych


V Iráne potvrdili v stredu ďalšie štyri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 19 mŕtvych.

V celej krajine zatiaľ potvrdili 139 prípadov nákazy koronavírusom.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v meste Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Miestny zákonodarca Ahmad Amírabádí Faráhání v pondelok uviedol, že počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v meste Kom stúpol až na 50. Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí.

Zdravotník v ochrannom oblečení na infekčnej klinike, v ktorej je hospitalizovaný pacient s novým koronavírusom, 25. februára 2020 v Záhrebe.
Foto: TASR/AP


Iránsky prezident Hasan Rúhání v súvislosti so šírením nákazy obvinil v stredu Spojené štáty, že sa snažia šíriť "strach". Vyjadril sa tak po tom, ako americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok vyzval Irán, aby "povedal pravdu" o vypuknutí epidémie spôsobenej koronavírusom na svojom území.

Rúhání zdôraznil, že Irán dosiahol pokrok v boji proti vírusu, keďže podľa jeho slov klesol "počet prehliadok (v nemocnici)" a došlo aj "k pokroku v liečbe". Zároveň sa zaviazal k transparentnosti, pokiaľ ide o počet úmrtí a nakazených v krajine.

Iránsky prezident zároveň dodal, že Teherán zatiaľ neplánuje umiestniť mestá do karantény v súvislosti s koronavírusom, ktorý sa rýchlo šíri po celej krajine, a to aj napriek tomu, že islamská republika má najvyšší počet obetí mimo Číny.

Južná Kórea hlási 115 nových prípadov nákazy


Južná Kórea oznámila v stredu popoludní miestneho času 115 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 1261. Informovala o tom agentúra AP.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že 82 nových prípadov nákazy zaznamenali v meste Tegu na juhu krajiny a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei.

Juhokórejské úrady už predtým v stredu oznámili 169 nových prípadov nákazy koronavírusom. Americké jednotky v Južnej Kórei taktiež v stredu oznámili, že sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho v krajine. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády.

Vojak slúži na základni Camp Carroll približne 30 kilometrov severne od Tegu. Od ostatných sa izoloval do karantény mimo základne.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Chorobe tam dosiaľ podľahlo 11 ľudí.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

Pre podozrenie z infekcie koronavírusom evakuovali školu vo Viedni


Úrady vo Viedni evakuovali v stredu jednu z miestnych škôl pre podozrenie z prítomnosti osoby nakazenej novým druhom koronavírusu.

Poplach v gymnáziu na ulici Albertgasse v ôsmom viedenskom obvode Josefstadt vyvolala podľa týchto správ učiteľka, ktorá sa mohla koronavírusom nakaziť počas pobytu v severnom Taliansku. Prítomné osoby museli budovu preventívne opustiť, aby sa zabránilo možnému rozšíreniu nákazy.

Zomrel prvý francúzsky pacient infikovaný koronavírusom


Vo francúzskej metropole Paríž zomrel 60-ročný pacient infikovaný novým koronavírusom. Ide o prvú francúzsku obeť tohto ochorenia. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na francúzske ministerstvo zdravotníctva.

Muž zomrel v noci na stredu po tom, ako ho v utorok večer vo vážnom stave hospitalizovali v parížskej nemocnici. Počet obetí tohto ochorenia v krajine tak podľa ministerstva stúpol na dve.

Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku a zároveň v celej Európe bol 80-ročný čínsky turista, ktorý chorobe podľahol v Paríži v polovici februára.

Pracovníci dezinfikujú súpravu metra proti koronavírusu v iránskom hlavnom meste Teherán skoro ráno 26. februára 2020.
Foto: TASR/AP


Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

Preventívne opatrenia v súvislosti s koronavírusom prijal aj Vatikán


V súvislosti so šírením nového koronavírusu v Taliansku sa v niektorých mestách nekonajú omše a konferencia talianskych biskupov vydala pre zvyšok krajiny sériu odporúčaní, medzi ktorými je návrh, aby si veriaci počas omše pri obrade pokoja nepodávali ruky a prijímali eucharistiu na ruku, nie do úst. Informoval o tom v stredu spravodajský portál Crux.

Vatikán v reakcii na celosvetovú pohotovosť proti šíreniu koronavírusu tiež zvýšil preventívne hygienické opatrenia. V rámci toho sa obvyklá generálna audiencia pápeža Františka konala v stredu - prvý raz v tomto roku - už pod holým nebom, na Námestí sv. Petra, informoval v stredu spravodajský portál Vatican News.

Švajčiarska garda vo Vatikáne.
Foto: TASR/AP


Presunutie pravidelného stretnutia pápeža s pútnikmi z uzavretej Auly Pavla VI. na námestie malo za cieľ pomôcť prevencii pred šírením koronavírusu vzhľadom na situáciu, keď sa v regiónoch na severe Talianska vyskytli prípady nákazy, ktoré si vyžiadali lokálne karanténne opatrenia, dodal portál.

Portál Vatican News okrem toho citoval riaditeľa tlačového centra Svätej stolice Mattea Bruniho, podľa ktorého vo Vatikáne prijali vzhľadom na pohyb veľkého počtu osôb sériu preventívnych opatrení: pri vstupoch do viacerých úradov sú nainštalované zariadenia na dezinfekciu rúk a obmedzené boli aj hromadné podujatia v uzavretých priestoroch. Vo vatikánskom zdravotnom stredisku budú pacientom k dispozícii na posúdenie symptómov nákazy koronavírusom službukonajúci lekár a zdravotná sestra.

V Korutánsku zomrela Talianka, nevylúčili infekciu koronavírusom


Podozrenie z nakazenia novým druhom koronavírusu vyvolal prípad dovolenkárky z Talianska, ktorá zomrela v noci na stredu na území rakúskej spolkovej krajiny Korutánsko. Pohotovostný lekár infekciu nevylúčil a vzorky získané výterom boli zaslané na testy, informovala tlačová agentúra APA s odvolaním sa na vyhlásenie krajinskej samosprávy.

Nemenovaná žena vo veku 56 rokov, pochádzajúca z talianskeho regiónu Furlansko (Friuli), zomrela v apartmánovom komplexe v korutánskom stredisku Bad Kleinkirchheim.

Komplex po úmrtí uzavreli a obyvatelia, ktorých podrobujú vyšetreniam, ho zatiaľ nesmú opustiť. Rakúske i talianske úrady sa medzitým snažia zistiť, s kým prišla zosnulá žena v poslednom čase do styku.

Predstaviteľ tlačového odboru korutánskej samosprávy Gerd Kurath spresnil, že dovolenkárka pochádzala z okolia mesta Udine a v Korutánsku sa zdržiavala od minulého piatku. Referentka pre oblasť zdravotníctva Beate Prettnerová apelovala na obyvateľov Korutánska, aby zachovali pokoj, a ubezpečila o prijatí "všetkých potrebných opatrení".

Výsledok testov na prítomnosť nového koronavírusu má byť známy ešte v priebehu stredy.

Prvé dva potvrdené prípady osôb nakazených koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje akútne respiračné ochorenie, hlásili z Rakúska v utorok. Ide o dvojicu, ktorá pricestovala do spolkovej krajiny Tirolsko z najhoršie postihnutého talianskeho regiónu Lombardsko.

Cirkev na Filipínach odporúča zmeny v obradoch


Vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach vyzvalo kňazov, aby pre riziko ďalšieho šírenia nového koronavírusu prispôsobili tradičný obrad Popolcovej stredy. Odporúča sa, aby kňazi počas tohto obradu nerobili veriacim popolom znak kríža na čelách, ale dali prednosť posypaniu ich hláv popolom, ako to bývalo zvykom v ranej cirkvi.

Ako v stredu informovala agentúra AFP, na Filipínach evidujú zatiaľ tri potvrdené prípady nákazy novým koronavírusom a jednu jeho obeť.

Agentúra dodala, že veriaci v katedrále v Manile mali počas omše na Popolcovú stredu na tvárach masky alebo rúška.

Zamestnanci nesú nové postele do nemocnice v talianskom meste Codogno 21. februára 2020.
Foto: TASR/AP


V snahe zabrániť šíreniu vírusu vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach veriacim tiež odporúča, aby si počas obradu pokoja v rámci omše nepodávali ruky, neobjímali sa ani nebozkávali.

Vedenie katolíckej cirkvi na Filipínach v súvislosti s epidémiou koronavírusu rozhodne neodporúča ani bozkávanie tzv. korpusu Krista, ktorý sa počas Veľkej noci vystavuje v Božom hrobe v katolíckych chrámoch. Jeho bozkávanie na znak úcty je v katolíckej cirkvi po celom svete bežným zvykom.

Popolcovou stredou sa v katolíckej cirkvi začína pôst pre Veľkou nocou, pripomenula agentúra AFP. Pre veriacich ide o jeden z dvoch dní prísneho pôstu (druhým je Veľký piatok). Popolcová streda má byť pre veriacich pripomienkou pominuteľnosti ich života a potreby sústrediť sa na trvalé hodnoty.

Filipíny sú najväčšou katolíckou krajinou v Ázii - ku katolíckej viere sa tam hlási viac ako 85 percent zo 100 miliónov obyvateľov. Známy je aj tamojší zvyk, keď sa niektorí veriaci nechávajú na Veľký piatok pribiť na kríž, aby takto zažili Ježišovo utrpenie. Desiatky ďalších ľudí zvyknú v tento deň kráčať v procesii, bičovať sa či niesť veľké drevené kríže. Ich počínanie zvyčajne sledujú tisíce turistov.

Rekonštrukcia biblickej udalosti Ježišovho ukrižovania v sebe zahŕňa náboženské prvky i ľudovú vieru Filipíncov v obetu a zázraky.

Predstavitelia katolíckej cirkvi na Filipínach však miestnych veriacich od tejto praxe odrádzajú a vyzývajú ich, aby sa počas Veľkej noci radšej venovali modlitbám a dobrým skutkom.

Kórea potvrdila prvého infikovaného amerického vojaka koronavírusom


Počet obetí epidémie nového koronavírusu v Číne sa v stredu zvýšil na 2715 po tom, ako infekcii podľahlo ďalších 52 ľudí v najviac postihnutej provincii Chu-pej v strednej časti krajiny - epicentre šírenia nákazy. Ide o najnižší počet za ostatné viac ako tri týždne. Vyplýva to z oznámenia miestnych úradov, o ktorom informovala agentúra AFP.

Úrady taktiež informovali o 406 nových prípadoch nákazy v Číne. V krajine sa tak dosiaľ novým koronavírusom nakazilo viac ako 78.000 ľudí.

Podľa oznámenia amerických jednotiek v Južnej Kórei sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho v krajine. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády, píše v noci na stredu agentúra AFP.

Vojak slúži na základni Camp Carroll približne 30 kilometrov severne od južného mesta Tägu, ktoré je epicentrom nákazy v Kórei. Vojak sa od ostatných izoloval do karantény mimo základne.

Južná Kórea v stredu informovala, že v krajine zaznamenali 169 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo je tak infikovaných 1146 ľudí. Ide o krajinu s najviac infikovanými mimo územia Číny. Soul dodal, že chorobe dosiaľ podľahlo 11 ľudí.

Južnej Kórei sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho v krajine. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády.
Foto: TASR/AP


Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

Na ostrove Tenerife sú piati Maďari v karanténe


V hotelovom komplexe na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom, ktorý v utorok tamojšie úrady uzavreli pre karanténu, sú piati občania Maďarska.

"V kontakte s touto skupinou dvoch rodín je čestný konzul a pricestoval tam pracovník rezortu diplomacie, aby im pomohol," povedal hovorca.

Podľa Menczera zatiaľ nie je známy zámer Španielska, čo mienia urobiť s tisíckou ľudí uzatvorených v karanténe, pričom sa neobjavili ani informácie naznačujúce, že by sa Maďari mali zo zdravotného hľadiska zle.

Policajné autá parkujú pred Hotelom H10 Costa Adeje Palace v letovisku Adeje na juhozápade španielskeho ostrova Tenerife v utorok 25. februára 2020.
Foto: TASR/AP


V Brazílii hlásia prvý možný prípad nákazy novým koronavírusom


V Brazílii testujú pre podozrenie z nákazy novým koronavírusom 61-ročného obyvateľa mesta Sao Paulo, ktorý nedávno navštívil Taliansko. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva s tým, že by tak šlo o prvý prípad nákazy v Južnej Amerike.

Muž navštívil v dňoch 9. - 21. februára Lombardsko, jeden z najviac postihnutých regiónov v Taliansku. Podľa ministerstva po návrate vykazoval symptómy typické pre toto ochorenie - ako napríklad horúčku a bolesť v krku.

Ak sa podozrenie potvrdí, pôjde o prvý prípad nákazy novým koronavírusom v Južnej Amerike. Spojené štáty a Kanada potvrdili doposiaľ 63 prípadov infekcie vírusom.

San Francisco vyhlásilo pre koronavírus stav núdze


Kalifornské mesto San Francisco vyhlásilo v utorok pre koronavírus miestny stav núdze i napriek tomu, že nemá žiadne prípady nákazy. Predstavitelia Spojených štátov krátko predtým vyzvali Američanov, aby sa pripravili na šírenie infekcie vo svojom prostredí.

Štvrté najväčšie mesto amerického štátu Kalifornia vysvetlilo, že tento krok urobilo, aby zlepšilo svoju pripravenosť a zvýšilo povedomie verejnosti o riziku, že vírus sa môže po meste rozšíriť.

"Aj keď máme stále nula potvrdených prípadov nákazy medzi obyvateľmi San Francisca, celosvetová situácia sa rýchlo mení a musíme zvýšiť pripravenosť," uviedla vo vyhlásení starostka mesta London Breedová.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporučilo vláde Spojených štátov, aby sa pripravila na šírenie koronavírusu medzi obyvateľmi, keďže infekcia sa objavila v niekoľkých ďalších štátoch sveta ako Irán, Južná Kórea či Taliansko a Európa sa ju snaží zastaviť.

Vietnam zakázal vstup do krajiny turistom z Južnej Kórey


Vietnam zakázal v stredu vstup do krajiny turistom prichádzajúcim z oblastí zasiahnutých koronavírusom v Južnej Kórei. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie vlády.

Vláda takisto informovala, že ľudia z postihnutých oblastí, ktorí do Vietnamu prichádzajú z iných dôvodov, sa musia podrobiť 14-dňovej karanténe. Hanoj opatrenie oznámil po tom, ako počet prípadov na juhu Kórejského polostrova presiahol 1100.

Minulý rok do Vietnamu zavítalo 18 miliónov turistov z Južnej Kórey. Po Číňanoch boli Juhokórejčania druhou najväčšou skupinou turistov v krajine.

Na snímke nácvik zložiek pri podozrení v súvislosti s výskytom nového koronavírusu na hraničnom priechode Vyšné Nemecké (okres Sobrance) 14. februára 2020.
Foto: TASR - Roman Hanc


Nízky počet turistov je cítiť v oblasti Nha Trang na juhu Vietnamu, ktorá trpí vyprázdnenými plážami a obchodmi.

"Všetky hotely sú takmer prázdne," povedal majiteľ jedného z hotelov. "Všetci čínski turisti sú preč, juhokórejskí takisto," dodal.

Minulý rok bol pritom pre majiteľov tamojších hotelov nanajvýš úspešný. Počet návštevníkov z Južnej Kórey sa v roku 2018 oproti prechádzajúcemu roku strojnásobil. Dokopy ich do Vietnamu prišlo 305.000.

Podľa vietnamských štátnych médií bude koronavírus stáť krajinu v nasledujúcich troch mesiacoch 5,4 až 7,1 miliardy eur.

Tri najväčšie vietnamské letecké spoločnosti už pozastavili lety do Južnej Kórey.

Juhokórejčanom vstup do krajiny už v pondelok zakázal Hongkong.

Koronavírus môže z ročných tržieb výrobcu liehovín Diageo skresať 325 mil. GBP


Britská spoločnosť Diageo, najväčší producent liehovín na svete, očakáva, že epidémia nového koronavírusu jej v súčasnom obchodnom roku môže z tržieb skresať až 325 miliónov libier (388,62 milióna eur). Predpokladá aj pokles prevádzkového zisku, a to až o 200 miliónov libier.

Producent vodky Smirnoff, likéru Baileys či whisky Johnnie Walker uviedol, že tržby v obchodnom roku 2019/2020, ktorý sa skončí 30. júna, by mohli v dôsledku šírenia nového koronavírusu klesnúť v rozmedzí od 225 miliónov do 325 miliónov libier. S poklesom počíta aj v prípade prevádzkového zisku, a to v rozmedzí od 140 miliónov do 200 miliónov libier.

Podľa firmy Diageo, ktorej prognózy zverejnila agentúra AFP, epidémia koronavírusu výrazne zasiahla do jej biznisu v Číne. Predpokladá, že "rozsiahle narušenie jej aktivít v najväčšej ázijskej ekonomike bude pretrvávať pravdepodobne ešte v marci". Neskôr počíta s miernym zotavovaním a návrat dopytu po jej produktoch do pôvodných koľají očakáva ku koncu obchodného roka, teda začiatkom leta.

Čo sa týka ďalších ázijských krajín zasiahnutých vírusom, najmä Japonska, Južnej Kórey a Thajska, firma počíta s postupným zvyšovaním predaja v poslednom kvartáli roka 2019/2020. Napriek problémom spojeným s epidémiou nového koronavírusu je však trh kontinentálnej Číny a oblasti Ázie a Tichomoria pre Diageo naďalej kľúčový.

Prinášame vám prehľad faktov o novej epidémii spôsobenej koronavírusom


- Počet nakazených prekročil 80.000. Väčšinou išlo o prípady v Číne, v ostatných lokalitách ich je približne 2400. Ochorenie si vyžiadalo prevažne v Číne už 2700 obetí na životoch. Celkovo je počet vyliečených prípadov približne 30.000.

- Prvý raz sa koncom roku 2019 v Číne objavila informácia o novom ochorení dýchacích ciest, ktorým sa nakazili desiatky ľudí pravdepodobne kontaktom so zvieratami na miestnych trhoch. Vírus sa začal šíriť z mesta Wu-chan v centrálnej provincii Chu-pej v Číne. Ochorenie dostalo názov Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2, alebo tiež SARS-CoV-2. Prvý pacient v Číne zomrel 11. januára.

- Koronavírusy (Coronaviridae) sú skupinou vírusov, ktoré sa vyskytujú u zvierat a prenášajú sa aj na ľudí. V zime 2002 - 2003 vyvolal koronavírus ochorenie nazvané ťažký akútny respiračný syndróm (Severe Acute Respiratory Syndrom, SARS). Vírus sa rozšíril do 26 krajín, pričom zomrelo 774 ľudí. Globálna epidémia sa skončila v júli 2003.

- Blízkovýchodný respiračný syndróm (Middle East Respiratory Syndrome – MERS) sa rozšíril v rokoch 2012 - 2015 do približne 20 krajín a zomrelo naň vyše 800 ľudí.

- Prvou obeťou koronavírusu na území Európy bol 80-ročný čínsky turista, ktorý chorobe podľahol v Paríži v polovici februára.

- Ako v prvej z európskych krajín vypukla epidémia v Taliansku, kde zomrel 22. februára prvý pacient. Do utorka 25. februára bolo obetí 11, počet nakazených dosiahol 324. Deväť úmrtí a 240 nakazených ľudí sa vyskytlo v regióne Lombardsko, dve úmrtia a 82 nakazených v Benátsku. Preveruje sa príčina úmrtia talianskej turistky v Rakúsku.

- Ďalšími európskymi štátmi s výskytom ochorenia sú Británia, Francúzsko, Nemecko, Rusko, Španielsko, Belgicko, Švédsko, Fínsko, Chorvátsko, Rumunsko, Rakúsko a Švajčiarsko.

- Mimo Európy sa vírus vyskytol napríklad v Iráne, Austrálii, Kanade, Vietname, Singapure, Malajzii, Ománe, Bahrajne, Afganistane či Iraku a najnovšie aj v Brazílii.

- Ohniskom ochorenie ostáva Wu-chan, v iných oblastiach Číny je situácia odlišná: napríklad v 20-miliónovom Pekingu je momentálne iba 181 prípadov ochorenia, 215 ľudí sa z neho vyliečilo.

- Koronavírus sa podobne ako bežný chrípkový vírus šíri kašľom, kýchaním alebo dotknutím sa infikovanej osoby, pričom je potrebný dlhší kontakt s nakazeným. Mimo ľudského tela prežije vírus najviac niekoľko hodín, preto sa neprenáša prostredníctvom predmetov, napríklad zásielok. Inkubačná doba predstavuje 1 - 14 dní, najčastejšie sa pohybuje okolo 5 dní.

- Najlepšími preventívnymi opatreniami sú dodržiavanie hygieny a časté umývanie rúk, obmedzenie kontaktu s tými, ktorí prejavujú príznaky choroby, a obmedzenie pohybu na miestach s veľkým počtom ľudí. Rúška by mali nosiť len nakazení.

- Podľa odborníkov nový vírus nie je natoľko nebezpečný a smrteľný ako SARS a nemá potenciál spôsobiť pandémiu. "Jediný pôvodca, ktorý takýto potenciál má, je vírus chrípky," povedal pre portál wired.com riaditeľ Centra pre výskum infekčných ochorení Mike Osterholm. Podľa neho môže vírus SARS-CoV-2 spôsobiť skôr viacero geograficky lokalizovaných epidémií.

- Väčšina obetí vírusu má aj iné zdravotné problémy, resp. vysoký vek - prevažná väčšina obetí v Číne má od 60 do 89 rokov.

- V Číne sa testuje prípravok remdesivir farmaceutickej spoločnosti Gilead Sciences, určený pôvodne pre boj proti ebole. Jedným z tvorcov látky je český vedec a viceprezident pre virológiu Gilead Sciences Tomáš Cihlář. Podľa jeho slov by sa v prípade úspechu mohol tento liek dostať k pacientom koncom mája.