Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kórea žiada Maďarsko, aby čo najskôr vyšetrilo príčiny lodnej tragédie

Na snímke ľudia sa pozerajú z Margitinho mosta na záchranársku loď počas záchrannej operácie na Dunaji 30. mája 2019 v Budapešti. Foto: TASR/AP

Soulská vláda v spolupráci s cestovnou kanceláriou, ktorá cestu juhokórejských turistov zorganizovala, urobí všetko pre to, aby obete nešťastia na Dunaji bolo možné pochovať.

Budapešť 2. júna (TASR) - Južná Kórea žiada Maďarsko, aby čo najskôr vyšetrilo príčiny tragickej nehody vyhliadkovej lode na Dunaji a označilo zodpovedných, vyhlásil v nedeľu v Soule na krízovom rokovaní vlády druhý podpredseda vlády I Tche-ho. Informovala o tom agentúra MTI s odvolaním sa na správu agentúry Jonhap.

Soulská vláda podľa slov druhého vicepremiéra v spolupráci s cestovnou kanceláriou, ktorá cestu juhokórejských turistov zorganizovala, urobí všetko pre to, aby obete nešťastia na Dunaji bolo možné pochovať.

Prečítajte si tiež: Portál TERAZ.skProkurátor inicioval väzbu pre kapitána výletnej lode

"Pozostalí obetí už pricestovali do Budapešti, aby na mieste získali najnovšie informácie o vývoji záchrannej akcie. Spoločnú prácu maďarských a juhokórejských orgánov komplikuje silný prúd vody a vysoká hladina rieky. Členovia záchranárskych skupín už prehľadali 50 kilometrov dlhý úsek povrchu Dunaja v smere toku rieky, nič však nenašli," dodal I Tche-ho.

Pri zrážke výletnej lode s vyhliadkovou loďou v stredu večer na budapeštianskom úseku Dunaja zahynulo sedem turistov; siedmich sa podarilo z vody zachrániť. Záchranári stále pátrajú po nezvestných 19 juhokórejských pasažieroch a dvoch členoch maďarskej posádky. Potápači sa pre nepriaznivé podmienky v koryte rieky zatiaľ nedostali k vraku potopenej lode.


spravodajca TASR Ladislav Vallach