Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Kórea zrušila povolenie na zasielanie letákov utečencom z KĽDR

Na archívnej snímke z 22. októbra 2012 severokórejský utečenec Pak Sang-hak. Foto: TASR/AP

Letáky, ktoré sú umiestňované na teplovzdušné balóny, kritizujú vládu Severnej Kórey za situáciu v oblasti ľudských práv a jadrový program Pchjongjangu.

Soul 17. júla (TASR) - Južná Kórea zrušila v piatok povolenie dvom skupinám severokórejských utečencov, aby mohli na územie KĽDR zasielať protipchjongjanské letáky. Oznámilo to juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie.

Tento krok pravdepodobne podnieti diskusiu o možnom porušení práva slobody prejavu na demokratickom Juhu, zamýšľa sa tlačová agentúra AFP.

Letáky, ktoré sú umiestňované na teplovzdušné balóny, kritizujú vládu Severnej Kórey za situáciu v oblasti ľudských práv a jadrový program Pchjongjangu.

Podľa vyhlásenia uvedeného ministerstva však odosielaním podobných letákov skupiny "ohrozovali bezpečnosť a životy Kórejčanov žijúcich v pohraničných mestách" a "vážne poškodzovali vládne snahy o zjednotenie".

Zrušenie povolenia neznamená, že táto činnosť bude nezákonná. Aktivistom však výrazne sťaží získavanie peňazí a nebudú mať už prístup k výhodám, aké majú registrované organizácie, vysvetľuje AFP.

Minulý mesiac KĽDR viackrát odsúdila Južnú Kóreu za zasielanie letákov a urazila aj jej prezidenta Mun Če-ina. Situácia medzi oboma krajinami sa ešte viac skomplikovala, keď sestra severokórejského lídra Kim Čong-una, Kim Jo-džong, vydala príkaz na zničenie medzikórejského styčného úradu v Kesongu.

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch rozhodnutie na zrušenie povolenia na zasielanie letákov odsúdila a označila ho za "hanebné".

"Namiesto toho, aby prezident Mun zakázal odosielanie balónov s letákmi na Sever, mal by radšej verejne požadovať, aby KĽDR rešpektovala slobodu prejavu a prestala cenzurovať to, čo by jej obyvatelia mali vidieť," vyjadril sa zástupca organizácie pre Áziu Phil Robertson.

Medzikórejské vzťahy ochladli po schôdzke prezidenta USA Donalda Trumpa s Kim Čong-unom vo vietnamskom Hanoji vo februári 2019, ktorá sa skončila bezvýsledne. V patovej situácii sa ocitli aj rokovania o ukončení jadrového programu KĽDR medzi Pchjongjangom a Washingtonom.