Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS V EURÓPE: Nakazených vo Francúzsku sa zvýšil z 18 na 38

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, dosiaľ v Južnej Kórei podľahlo 13 ľudí.

Paríž 27. februára (TASR) - Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa vo Francúzsku za 24 hodín viac než zdvojnásobil. Aktuálne je infikovaných 38 ľudí, oznámil vo štvrtok na tlačovej konferencii francúzsky minister zdravotníctva Olivier Veran, píše agentúra Reuters.

Tento "náhly nárast" od stredy, keď bolo zaznamenaných 18 nakazených osôb, vznikol podľa ministra v dôsledku identifikovania tzv. kontaktných osôb spojených s už známymi prípadmi.

"Francúzsko je pripravené na epidémiu," konštatoval Veran.

Riaditeľ generálnej sekcie pre verejné zdravie pri ministerstve zdravotníctva Jérôme Salomon neskôr doplnil, že z 38 prípadov sa dva skončili smrťou, 12 ľudí sa už vyliečilo a 24 je hospitalizovaných, z toho dvaja sú vo "vážnom stave".

Prvou obeťou koronavírusu vo Francúzsku bol 80-ročný čínsky turista, ktorý zomrel v Paríži. Bol zároveň aj prvou obeťou vírusu hlásenou mimo Ázie.

Ako druhý zomrel 60-ročný francúzsky učiteľ, ktorý však nebol na miestach s väčším výskytom nákazy. S nákazou koronavírusom hospitalizovali aj 55-ročného muža z toho istého regiónu, pričom ani on necestoval do oblasti s výskytom nákazy.

Holandsko oznámilo prvý prípad nákazy


Holandsko vo štvrtok potvrdilo prvý prípad výskytu nového druhu koronavírusu. Infikovaný pacient je v izolácii v nemocnici TweeSteden v Tilburugu. Informoval o tom minister zdravotníctva Bruno Bruins, píše holandský denník Nederlands Dagblad.

Počet obetí koronavírusu v Taliansku stúpol na 17


Talianske úrady vo štvrtok oznámili päť nových úmrtí na nákazu koronavírusom, čím sa celkový počet obetí v krajine zvýšil na 17 a nakazených je 650 osôb. Informoval o tom webový portál The Local s odvolaním sa na taliansky úrad civilnej ochrany.

Úrad civilnej ochrany vo štvrtok večer oznámil, že počet nakazených dosiahol 650. Toto číslo zahŕňa aj približne 40 osôb, ktoré boli nakazené, ale došlo u nich k úplnému vyliečeniu.

Taliansko má v súčasnosti najvyšší počet potvrdených prípadov koronavírusu zo všetkých európskych krajín.

Viac ako 50.000 ľudí je od nedele uzavretých v 10 mestách v regióne Lombardsko a jednom meste v Benátsku po tom, ako tam talianska vláda nariadila dočasnú izoláciu s cieľom zastaviť šírenie nákazy.

Talianski ministri ľudí vyzvali, aby zachovali pokoj, a zdôraznili, že Taliansko je stále bezpečné pre turistov, keďže väčšina krajiny nie je vírusom zasiahnutá.

Vo Viedni potvrdili ďalšie dve nákazy koronavírusom


V rakúskej metropole Viedeň sa potvrdili ďalšie dva prípady infikovania novým typom koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra APA.

Prvou preukázateľne nakazenou osobou vo Viedni je muž vo veku 72 rokov, hospitalizovaný už pred desiatimi dňami s klasickými príznakmi chrípky v nemocnici Rudolfstiftung. Vo štvrtok ho preložili do Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na diagnostikovanie a liečbu podobných vírusových ochorení. Ochorenie COVID-19 má uňho ťažký priebeh.

V rovnakej nemocnici sú hospitalizované aj ďalšie štyri osoby — manželský pár a jeho dve deti. Výsledky testov u manželov boli pozitívne. Ich deti taktiež vykazujú symptómy, ale na výsledky odberov sa ešte čaká.

Symptómy u týchto štyroch osôb sú ľahké. Celá rodina bola predtým na dovolenka v talianskom regióne Lombardsko, ktorý je najhoršie postihnutým v Európe.

Rúška a dezinfekcia sú v rakúskych lekárňach úplne vypredané


Šírenie koronavírusu vedie v Rakúsku k vypredaným rúškam a dezinfekčným prostriedkom v lekárňach. Kým rúška bolo možné ešte sporadicky zohnať, niekoľko dní sú spolu s dezinfekčnými prostriedkami úplne vypredané. Lekárnici sa snažia zachrániť situáciu výrobou vlastnej dezinfekcie s vysokým obsahom alkoholu.

"Poslednú fľašu hotového dezinfekčného prostriedku sme predali v pondelok (24. 2.). Ďalšie objednávky v súčasnosti nie sú možné," povedala pre agentúru APA jedna farmaceutka z Viedne. Komora lekární na nedostatok zareagovala rozposlaním receptu na prípravu vlastného dezinfekčného prostriedku. Potrebný Isopropanol však takisto nie je jednoduché zohrať, nateraz ho podľa lekárničky dokázali nahradiť vysokopercentným alkoholom.

Dopyt po ochranných rúškach je stále vysoký, no podľa rakúskej komory lekární nie je vzhľadom na vysoký globálny dopyt po rúškach akéhokoľvek druhu možné tovar doobjednať. Medzičasom sa zvýšil dopyt aj medzi samotnými lekármi. Nie je ani jasné, kedy budú kvalitné rúška opäť k dispozícii.

Dopyt rastie aj po vitamínových preparátoch, no hádky medzi zákazníkmi zatiaľ lekárne nezaznamenali. "Niektorí si zo situácie uťahujú, ďalší sa chcú zásobiť a utiecť do zahraničia, iní len panikária," popísala situáciu lekárnička. Komora vyzdvihla prácu lekární, ktoré sa snažia zákazníkom poradiť, vysvetliť im situáciu a upokojiť ich, aby sa vyhli prehnaným reakciám.

Nárast dopytu po dezinfekčných prostriedkoch pociťujú aj samotní výrobcovia. Napríklad salzburský Hagleitner zaznamenal 10-násobný nárast dopytu. Ako pre agentúru APA povedal majiteľ firmy a šéf predstavenstva Georg Hagleitner, linky pracujú nonstop a čas dodania špeciálnych dezinfekcií sa predĺžil z jedného týždňa na osem.

Hotel na Tenerife môže opustiť približne 130 hostí


Španielske úrady povolili približne 130 hosťom opustiť jeden z hotelov na ostrove Tenerife, v ktorom sa ocitli v karanténe v súvislosti s nákazou spôsobenou novým koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

V hoteli sa momentálne nachádza zhruba 700 hostí. V skupine, ktorá môže štvorhviezdičkový hotel H10 Costa Adeje Palace opustiť, sú občania 11 štátov.

Hoteloví hostia, ktorých bolo približne 1000 boli do karantény umiestnení v utorok. Stalo sa tak potom, čo mal taliansky lekár, ktorý sa v hotelovom komplexe ubytoval, pozitívne testy na nový koronavírus.

Predstavitelia Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vo štvrtok na brífingu v Ženeve informovali, že k dnešnej 06.00 h SEČ Čína nahlásila 78.630 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 2747 úmrtí. Mimo Číny sa vyskytlo 3474 prípadov nákazy a 54 úmrtí v 44 krajinách.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej.

Viedeň má zrejme ďalšieho nakazeného


Prvý test preukázal vo štvrtok nakazenie novým druhom koronavírusu u ďalšieho pacienta v rakúskej metropole Viedeň, odkiaľ iba krátko pred tým hlásili prvý potvrdený prípad. Informovala o tom tlačová agentúra APA.

Prvým preukázane nakazeným človekom je vo Viedni muž vo veku 72 rokov, hospitalizovaný už pred desiatimi dňami s klasickými príznakmi chrípky v nemocnici Rudolfstiftung. Vo štvrtok ho preložili do Nemocnice cisára Františka Jozefa, ktorá sa špecializuje na diagnostikovanie a liečbu podobných vírusových ochorení.

Predstaviteľ viedenskej mestskej rady pre zdravotníctvo Peter Hacker oznámil, že nemocničných pracovníkov, ktorí prišli s pacientom do styku, poslali do domácej karantény, zatiaľ čo návštevníkov podrobujú testom. Príslušné tri nemocničné oddelenia uzavreli. Stav nakazeného vyhodnotili ako vážny.

Klinický stav druhého pacienta s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus bol, naopak, vyhodnotený ako veľmi dobrý a nevyžaduje si tak hospitalizáciu. Bližšie neidentifikovaný muž sa nachádza v domácej karanténe.

Nie je zatiaľ jasné, kde sa mohol koronavírusom nakaziť prvý z uvádzaných pacientov. Zdravotníci momentálne preverujú všetky jeho kontakty, pričom v danej skupine dosiaľ nenarazili na žiadny ďalší prípad nakazenia.

Predpokladá sa, že druhý pacient sa mohol nakaziť v Taliansku. Na vyšetrenie sa prihlásil sám.

Koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje ochorenie pomenované COVID-19. Prvé dva potvrdené prípady hlásili v Rakúsku ešte v utorok; infikovaná bola dvojica, ktorá pricestovala do spolkovej krajiny Tirolsko z najhoršie postihnutého talianskeho regiónu Lombardsko.

WHO: Šírenie nového koronavírusu dosiahlo rozhodujúci bod



Šírenie nového koronavírusu dosiahlo vo svete "rozhodujúci bod". Povedal to vo štvrtok na brífingu v Ženeve riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala agentúra AFP.

Ghebreyesus poukázal na pokles nových prípadov v Číne, pričom ale poznamenal, že "to, čo sa deje vo zvyšku sveta, je teraz našou najväčšou obavou".

"Sme v rozhodujúcom bode... Ak teraz budeme konať dôrazne, môžeme tento vírus zvládnuť, môžeme zabrániť ochoreniu ľudí, môžeme zachrániť životy," povedal Ghebreyesus.

Zdôraznil, že všetky krajiny by mali zabezpečiť, aby boli ich systémy zdravotnej starostlivosti pripravené na vypuknutie nákazy.

"V skutočnosti sme vo veľmi chúlostivej situácii, keď epidémia môže ísť ktorýmkoľvek smerom na základe toho, ako ju zvládneme," dodal riaditeľ WHO.

Predstavitelia WHO na brífingu informovali, že k dnešnej 06.00 h SEČ Čína nahlásila WHO 78.630 prípadov ochorenia COVID-19 vrátane 2747 úmrtí. Mimo Číny sa vyskytlo 3474 prípadov nákazy a 54 úmrtí v 44 krajinách.

Utorok je druhým dňom, keď počet nových prípadov nahlásených vo zvyšku sveta prekročil počet nových prípadov v Číne.

Maďarsko zvažuje evakuáciu piatich Maďarov lietadlom z karantény na Tenerife



Maďarsko by v prípade priaznivých okolností vyslalo lietadlo na ostrov Tenerife, odkiaľ by prepravilo piatich maďarských občanov, ktorí boli umiestnení do karantény v jednom z tamojších hotelových komplexov. Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság (HVG) to vo štvrtok v Budapešti povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

Rezort diplomacie podľa jeho slov nariadil dvom tamojším maďarským konzulom, aby preverili, či v karanténe sú aj občania niektorých okolitých krajín, s ktorými by evakuáciu zosúladili.

Menczer pripomenul, že španielske orgány vo štvrtok dopoludnia informovali maďarskú stranu, že je možné, že povolia odchod cudzincov z hotela.

Hovorca dodal, že v hotelovom komplexe na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom, ktorý v utorok tamojšie úrady uzavreli pre karanténu kvôli nákaze u jedného hosťa koronavírusom SARS-CoV-2, je starší maďarský manželský pár a trojčlenná maďarská rodina s maloletým dieťaťom.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Novým koronavírusom sa nakazila aj iránska viceprezidentka



Novým typom koronavírusu sa v Iráne nakazila aj viceprezidentka Masúmeh Ebtekarová. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na noviny Iran Daily.

Podľa agentúry IRNA bola Ebtekarová hospitalizovaná a je v starostlivosti lekárov.

Iránske agentúry okrem toho uviedli, že piatkové modlitby v Teheráne aj v ostatných častiach krajiny vláda zrušila v dôsledku šírenia koronavírusu.

V Iráne v priebehu 24 hodín potvrdili ďalších sedem úmrtí, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Okrem úmrtí bolo vo štvrtok hlásených aj ďalších 106 prípadov nákazy.

Na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, spôsobujúcim respiračné ochorenie COVID-19, v Iráne doteraz podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva zomrelo 26 ľudí a 245 sa infikovalo. Irán je zároveň krajinou s najvyšším počtom úmrtí po Číne, odkiaľ sa vírus začal šíriť.

Medzi najnovšie nakazenými je aj predseda výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničné záležitosti iránskeho parlamentu Modžtabá Zúlnúr.

České aerolínie v súvislosti s vírusom pozastavili priamu linku do Južnej Kórey



České aerolínie (ČSA) vo štvrtok z dôvodu šírenia nového typu koronavírusu pozastavili priame letecké spojenie medzi Prahou a juhokórejským hlavným mestom Soul. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na spoločnosť Smartwings.

"Po dôkladnom vyhodnotení situácie budú od dnešného dňa všetky lety ČSA medzi Prahou a Soulom zrušené," povedala hovorkyňa spoločnosti Smartwings Vladimíra Dufková. "Zdravie a bezpečnosť našich zákazníkov a zamestnancov je pre ČSA najvyššou prioritou," dodala. ČSA patria do skupiny Smartwings.

ČSA podľa Dufkovej rozhodnutím zrušiť lety reagujú na narastajúce obavy v súvislosti s koronavírusom a prudký pokles dopytu po letoch spoločnosti ČSA do a zo Soulu.

Klientom, ktorých zrušenie letov zasiahne, umožňujú ČSA vrátenie peňazí v plnej výške, alebo ich presmerujú na lety prevádzkované inými dopravcami.

Lety do Soulu z Prahy okrem ČSA prevádzkuje aj juhokórejská spoločnosť Korean Air. Tá ich zatiaľ neruší. Podľa Noviniek však pripustila, že situácia sa môže rýchlo zmeniť.

Česká republika od 9. februára pozastavila priame letecké linky do Číny, kde koncom decembra 2019 zaznamenali prvé prípady nákazy novým typom koronavírusu SARS-CoV-2.

V Rusku zabíjajú túlavé zvieratá zo strachu pred koronavírusom



Rusko zaviedlo odchyt a odstrel túlavých zvierat v rámci série opatrení proti koronavírusu. Správu priniesla agentúra Reuters.

"V súčasnosti uskutočňujeme rozsiahlu a komplexnú deratizácia mesta," povedala Jelena Andrejevová, šéfka moskovského oddelenia federálnej služby pre dohľad v oblasti ochrany spotrebiteľov (Rospotrebnadzor).

Odstrel a odchyt túlavých zvierat je súčasťou balíka opatrení zameraných na boj proti šíreniu koronavírusu, do ktorého patrí aj obmedzenie vydávania víz iránskym a čínskym občanom či obmedzenia letov do Číny, Južnej Kórei a ďalších krajín zasiahnutých koronavírusom.

Organizácie venujúce sa ochrane zvierat ruské opatrenie označili za "hlúpe, nevedecké a jednoducho kruté".

Moskovský virológ Nikolaj Nikitin uviedol, že neexistuje nijaký dôkaz, že túlavé psy alebo mačky mohli prísť do kontaktu s koronavírusom a preniesť ho na ľudí.

V minulosti mala Moskva veľkú populáciu túlavých psov. Dnes ich v uliciach hlavného mesta takmer nevidieť. Častejšie sú túlavé mačky.

V Rusku sú v karanténe stovky ľudí. Vláda zasahuje proti potenciálnym nosičom v Moskve. Na karanténne opatrenia úrady využívajú technológiu rozpoznávania tvárí.

Ruská Federálna agentúra pre cestovný ruch (Rosturizm) takisto vo štvrtok odporučila zakázať cestovným kanceláriám predaj zájazdov do Talianska, Iránu a Južnej Kórey.

Šéfka ruskej pracovnej skupiny pre prevenciu šírenia nového koronavírusu, vicepremiérka Tatiana Golikovová zase v stredu vyzvala ruských občanov, aby necestovali do Talianska.

Počet prípadov koronavírusu stúpol v Taliansku na 528, počet mŕtvych na 14



Taliansko eviduje už 528 ľudí infikovaných koronavírusom, počet mŕtvych v krajine stúpol na 14. S odvolaním sa na vyhlásenie šéfa Úradu pre civilnú ochranu Angela Borelliho o tom informovala vo štvrtok agentúra DPA.

Borelli potvrdil, že severotaliansky región Lombardsko hlási 37 vyliečených pacientov. Tri osoby sa vyliečili v Ríme.

Z 528 pozitívnych prípadov koronavírusu bolo 282 odporučených na ďalšie testy, ktoré ochorenia u pacientov potvrdia alebo vyvrátia.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vrcholila 2. februára a odvtedy slabne.

V Európe je epicentrom nákazy Taliansko.

K. Knot: Koronavírus bude mať na ekonomiku pravdepodobne väčší vplyv než SARS


Epidémia nového koronavírusu bude mať na svetovú ekonomiku pravdepodobne väčší vplyv než epidémia SARS pred zhruba 20 rokmi. Povedal to vo štvrtok člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Klaas Knot.

Ako uviedol, aj keď je zatiaľ príliš skoro na presné hodnotenie vplyvu šírenia koronavírusu, dá sa predpokladať, že dôsledky na svetovú ekonomiku budú omnoho vážnejšie. Vychádza z toho, že od epidémie SARS ekonomika Číny výrazne vzrástla a zatiaľ čo vtedy bola šiestou najväčšou na svete, v súčasnosti je po USA druhá.

Podobne členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelová upozornila, že ECB nebude môcť ignorovať riziká, ak by sa nový koronavírus v Európe výraznejšie rozšíril. Na otázku novinárov, ako by ECB v rámci svojej menovej politiky mohla na problém koronavírusu reagovať, Schnabelová odpovedala, že "v prípade jeho pretrvávania v Európe nebude môcť banka tento fakt prehliadať".

"Zatiaľ však nemáme istotu, ako sa koronavírus bude vyvíjať," dodala. Trhy medzitým už začali počítať s tým, že ECB pristúpi tento rok k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Podľa nich by do konca decembra mohla úrokové sadzby znížiť o 10 bázických bodov.

V Spojenom kráľovstve potvrdili 15 prípadov nákazy koronavírusom



Británia oznámila vo štvrtok ďalšie dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 15. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

Hlavný hygienik pre Anglicko profesor Chris Whitty uviedol, že pacientov previezli na oddelenie infekčných chorôb v nemocniciach v Londýne a Liverpoole. Podľa Whittyho sa noví pacienti vírusom nakazili v Taliansku a na ostrove Tenerife, kde sú pre obavy zo šírenia nákazy od pondelka v izolácii hostia hotela H10 Costa Adeje Palace. V hotelovom komplexe na juhu ostrova uviazlo aj približne 168 Britov.

Nový koronavírus SARS-CoV-2 sa doposiaľ rozšíril do vyše 45 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Približne 81.000 ľudí sa ním nakazilo, 2770 nákaze podľahlo a viac ako 30.330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vrcholila 2. februára a odvtedy slabne.

V Európe je epicentrom nákazy Taliansko, kde počet infikovaných presahuje 400 osôb, pričom vírus si tam vyžiadal už 12 mŕtvych.

Macron: Francúzsko čelí epidémii koronavírusu



Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že Francúzsko sa pripravuje na skok v počte nakazených koronavírusom.

"Budeme sa s tým musieť vyrovnať, ako budeme najlepšie vedieť," dodal podľa tlačovej agentúry AFP Macron.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


"Čelíme kríze, epidémii, ktorá už prichádza," povedal Macron na návšteve personálu vo verejnej fakultnej nemocnici La Pitié-Salpetriere v Paríži, kde v utorok zomrel prvý francúzsky občan nakazený novým koronavírusom.

"Vieme, že sme len na začiatku... Budeme sa snažiť robiť so všetkými našimi zdravotníkmi a predstaviteľmi tie správne rozhodnutia," uviedol Macron po boku ministra zdravotníctva Oliviera Vérana.

"Mali ste tu prípad... Viem, že to postihlo mnoho vašich tímov," vyhlásil prezident a prisľúbil, že krízu bude riešiť "pravdivo", aby sa mohli opatrenia zavádzať "v pokoji".

Francúzsko zatiaľ hlásilo 18 prípadov nákazy a dve úmrtia - ako prvý zomrel 80-ročný čínsky turista v Paríži, ktorý bol aj prvou obeťou vírusu hlásenou mimo Ázie.

Ako druhý zomrel 60-ročný francúzsky učiteľ a tento prípad znepokojil predstaviteľov úradov, pretože muž necestoval do miest s väčším výskytom nákazy.

S nákazou vírusom hospitalizovali aj 55-ročného muža z toho istého regiónu ako učiteľ a tento muž tiež vôbec necestoval do oblasti s výskytom nákazy. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie, aby sa zistil zdroj infekcií na francúzskom území.

Po celom svete zatiaľ na ochorenie Covid-19 spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2 zomrelo vyše 2700 ľudí a takmer 80.000 ľudí sa ním nakazilo, prevažne v Číne.

Francúzska vláda požiadala občanov vracajúcich sa z talianskych regiónov Lombardsko a Benátsko, aby vychádzali von "iba v najnutnejších prípadoch" a neposielali svoje deti do školy.

Rovnaké odporúčania vydala vláda aj pre ľudí vracajúcich sa z pevninskej Číny, Hongkongu, Macaa, Singapuru a Južnej Kórey.

Maďarská vláda vyzvala všetkých, čo boli na severe Talianska, aby zostali doma



Operatívny štáb expertov, ktorý zriadila maďarská vláda pre ochranu proti novému koronavírusu SARS-CoV-2, vyzval vo štvrtok rodičov detí, ktoré navštívili v uplynulom období severné Taliansko, aby svoje deti neposielali do školy.

Štáb vyzval aj podniky, ktorých zamestnanci absolvovali pracovné cesty v uvedenej oblasti, aby týchto pracovníkov nechali doma.

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdasság (HVG) minister riadiaci úrad vlády v Budapešti novinárom povedal, že uplynulú noc dostali laboratóriá sedem nových vzoriek od pacientov s podozrením na nákazu, avšak zatiaľ neevidujú žiadny pozitívny nález.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach

Expert: Prípady nákazy koronavírusom v Taliansku sú zrejme nadhodnotené



Počet prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku - v súčasnosti najmenej 400 - je pravdepodobne nadhodnotený. Vo štvrtok zo vyhlásil popredný predstaviteľ talianskeho verejného zdravotníctva Walter Ricciardi, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.


Dievčatá s ochranným rúškom na tvári na námestí Gae Aulenti v Miláne 26. februára 2020.
Foto: TASR/AP


"Je vysoká pravdepodobnosť, že počet pozitívnych prípadov je prehnaný" a vyplýva to z porovnania údajov úradov, ktoré vykonávali testy na koronavírus, vyhlásil poradca vlády pre súčasnú krízu Ricciardi v interview pre denník Corriere della Sera.

Poradca dodal, že zo 424 prípadov potvrdených oficiálne na základe údajov od regionálnych zdravotníckych úradov iba "približne 190" potvrdil aj taliansky Národný zdravotnícky úrad (ISS).

Ricciardi, bývalý šéf tohto úradu, je talianskym zástupcom vo výkonnej rade Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sídliacej v Ženeve.

Japonský premiér nariadil pre koronavírus zatvorenie verejných škôl



Japonský premiér Šinzó Abe požiadal vo štvrtok verejné školy po celej krajine, aby od 2. marca ostali zatvorené. Toto opatrenie má zabrániť šíreniu nového koronavírusu SARS-CoV-2. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Vláda pokladá zdravie a bezpečnosť detí za dôležitejšie než všetko ostatné," povedal Abe.

"Žiadame všetky základné školy, ako aj nižšie stredné a vyššie stredné školy... po celej krajine, aby boli dočasne zatvorené. Nariadenie pre ne platí od 2. marca budúceho týždňa až do ich jarných prázdnin," spresnil premiér.

Jarné prázdniny sa začínajú koncom marca, uviedla agentúra AP.

Opatrenie prichádza v čase narastajúcich obáv z pribúdania nezistiteľných prípadov na severe Japonska a iných miestach krajiny. Japonsko má teraz vyše 890 prípadov nákazy vrátane 705 z výletnej lode Diamond Princess, ktorá bola v karanténe.

Predstavitelia najsevernejšieho hlavného japonského ostrova Hokkaido vo štvrtok už skôr uviedli, že zatvárajú všetkých 1600 základných škôl prvého aj druhého stupňa. Tamojší guvernér zároveň upozornil, že najbližší jeden či dva týždne budú v boji proti koronavírusu rozhodujúce.

Koronavírus SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV) spôsobuje infekčné a potenciálne smrtiace ochorenie pomenované Covid-19.

Vláda v juhočínskom Šen-čene zakáže konzumáciu psov a mačiek



Úrady v juhočínskej technologickej metropole Šen-čen uvedú do platnosti zákaz konzumácie psov a mačiek. Opatrenie prichádza v čase, keď sa v krajine rieši spotreba voľne žijúcej zveri, v dôsledku ktorej pravdepodobne došlo k prenosu nového typu koronavírusu zo zvieraťa na človeka, píše vo štvrtok agentúra Reuters.

Navrhované nariadenie mestskej správy definuje deväť druhov mäsa, ktoré sú povolené na spotrebu, vrátane bravčového, kuracieho, hovädzieho a králičieho, ako aj rýb a morských plodov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP



"Zákaz spotreby voľne žijúcich zvierat je v rozvinutých krajinách bežnou praxou a je univerzálnou požiadavkou modernej civilizácie," uvádza sa vo vyhlásení.

Vedci predpokladajú, že pri tomto novom víruse došlo k prenosu zo zvieraťa na človeka. Niektoré z prvých prípadov sa potvrdili u ľudí, ktorí sa pohybovali na trhu s voľne žijúcimi živočíchmi v meste Wu-chan v provincii Chu-pej, na ktorom sa predávali netopiere, hady, cibetky a iné zvieratá.

Dokument definuje psov a mačky ako domácich miláčikov a zakazuje ich spotrebu. Hady, korytnačky a žaby boli zo schváleného zoznamu na konzumáciu vylúčené, a to napriek tomu, že v južnej Číne sú obľúbenými lahôdkami.

Ďalším povoleným mäsom na konzumáciu je jahňacie mäso, somár, kačice, husi a holuby. V návrhu sa uvádza, že v Číne žije viac ako 2000 druhov chránených voľne žijúcich živočíchov.

Návrh v Šen-čene reaguje na pondelňajšie nariadenie ústrednej vlády v Pekingu o okamžitom zákaze obchodovania a spotreby voľne žijúcich zvierat.


Južná Kórea nahlásila 171 nových prípadov koronavírusu, celkovo ich má 1766



Južná Kórea oznámila vo štvrtok popoludní miestneho času 171 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 1766. Informovala o tom agentúra AP.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC) uviedlo, že 115 nových prípadov nákazy zaznamenali v meste Tegu na juhovýchode krajiny a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei. Doteraz odtiaľ hlásili vyše 1100 prípadov nakazenia.

Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne. Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, dosiaľ v Južnej Kórei podľahlo 13 ľudí.

Južná Kórea a Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že pre šírenie koronavírusu na juhu Kórejského polostrova odkladajú na neurčito každoročné spoločné vojenské cvičenie, ktoré sa malo uskutočniť v prvej polovici tohto roka. Podľa agentúry Jonhap ide o vôbec prvý prípad odkladu týchto spoločných manévrov zo zdravotných dôvodov.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 (predtým 2019-nCoV), ktorý spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19, hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. Odtiaľ sa rozšíril do desiatok krajín.

Čína vo štvrtok nahlásila 29 nových úmrtí na koronavírus. Ide o najnižší denný počet nových prípadov úmrtí od januára.


V Japonsku koronavírus potvrdili u už raz vyliečenej pacientky



Ženu v Japonsku v stredu pozitívne otestovali na koronavírus už druhýkrát. Podľa úradov ide o prvý podobný prípad. Správu priniesol britský denník The Guardian.

Ženu z japonskej Osaky prvý raz pozitívne otestovali koncom januára. Z nemocnice ju prepustili 1. februára.

Japonské ministerstvo zdravotníctva informovalo, že ide o prvý prípad v Japonsku, keď sa už vyliečený pacient znova nakazil vírusom. Niekoľko podobných prípadov zaznamenali v epicentre nákazy v Číne.

Nebezpečný koronavírus šarapatí vo svete.
Foto: TASR/AP


"Keď už máte infekciu, môže zostať nečinná s minimálnymi príznakmi, kým sa jej nepodarí dostať do pľúc," uviedol profesor Philip Tierno z lekárskej fakulty Newyorskej univerzity.

Tierno dodal, že o novom víruse SARS-CoV-2 stále nevieme veľa. "Nie som si istý, či je vírus dvojfázový. To by znamenalo, že hoci sa môže zdať, že pacient je vyliečený, môže sa objaviť znovu," povedal.

K štvrtku je v Japonsku potvrdených 186 prípadov nákazy koronavírusom. Tokio vyzýva, aby organizátori zrušili alebo obmedzili veľké podujatia. Olympijské hry naplánované na leto podľa úradov ohrozené nie sú. V Japonsku na ochorenie COVID-19 zomrelo sedem ľudí vrátane štyroch osôb z lode Diamond Princess.

Ruský úrad odporučil zakázať zájazdy do Talianska, Iránu a Južnej Kórey



Ruská Federálna agentúra pre cestovný ruch (Rosturizm) odporučila zakázať cestovným kanceláriám predaj zájazdov do Talianska, Iránu a Južnej Kórey, pokým sa v týchto krajinách nezlepší situácia okolo šírenia nového koronavírusu. Oznámila to vo štvrtok prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala tlačová agentúra TASS.

Ruský úrad na ochranu spotrebiteľov podľa tohto vyhlásenia upozornil agentúru pre cestovný ruch, že pobyt v uvedených krajinách môže byť spojený s "nebezpečenstvom pre život a zdravie" vzhľadom na rastúci počet prípadov nakazenia koronavírusom. Agentúra preto odporučila zákaz predaja príslušných turistických produktov a služieb, pričom poukázala na právo zákazníkov požadovať vrátenie peňazí za zrušené zájazdy.


Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Cestovné kancelárie tiež dostali pokyn, aby poskytovali turistom informácie o situácii okolo šírenia koronavírusu v Taliansku, Iráne a Južnej Kórei. Ruskí turisti, ktorí sa v týchto krajinách nachádzajú, sa majú riadiť odporúčaniami úradu na ochranu spotrebiteľov a zostať v hoteloch až do odletu naspäť do vlasti.

Šéfka ruskej pracovnej skupiny pre prevenciu šírenia nového koronavírusu, vicepremiérka Tatiana Golikovová, vyzvala v stredu ruských občanov, aby necestovali do Talianska, či už v organizovaných skupinách, alebo jednotlivo. Situáciu v Taliansku "zatiaľ nikto nevie úplne zhodnotiť a nikto nevie povedať, ako sa bude vyvíjať", citovala jej slová TASS.

Nový koronavírus SARS-CoV-2 sa doposiaľ rozšíril do vyše 45 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Približne 81.000 ľudí sa ním nakazilo, 2770 nákaze podľahlo a viac ako 30.330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

Výskyt koronavírusu SARS-CoV-2 hlásili po prvý raz v decembri 2019 v čínskom meste Wu-chan, metropole provincie Chu-pej. V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vrcholila 2. februára a odvtedy slabne.

V Európe je epicentrom nákazy Taliansko, kde počet infikovaných presahuje 400 osôb, pričom vírus si tam vyžiadal už 12 mŕtvych.

Osaka uzavrie v obavách z nového koronavírusu všetky školy a škôlky



Predstavitelia japonského mesta Osaka rozhodli, že v reakcii na šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2 budú musieť byť uzatvorené všetky materské, základné a stredné školy. S odvolaním sa na správy japonskej tlačovej agentúry Kjódó o tom informovala agentúra Reuters.

Povinné uzatvorenie týchto vzdelávacích inštitúcií by malo platiť nateraz od 29. februára do 13. marca.

Koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje ochorenie pomenované Covid-19. Vo štvrtok bolo v Japonsku celkovo potvrdených 186 prípadov nákazy týmto infekčným a potenciálne smrtiacim ochorením.


Irán potvrdil už 26 úmrtí na koronavírus a 245 prípadov nákazy


V Iráne v priebehu 24 hodín potvrdili ďalších sedem úmrtí, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Okrem úmrtí vo štvrtok potvrdili aj ďalších 106 prípadov nákazy.

Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne momentálne predstavuje 26 mŕtvych a 245 infikovaných. S odvolaním sa na oznámenie iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AFP s tým, že ide o krajinu s najvyšším počtom úmrtí mimo územia Číny.

"Za uplynulých 24 hodín máme 106 (nových) potvrdených prípadov... Počet úmrtí stúpol na 26," uviedol v rozhovore pre štátnu televíziu hovorca ministerstva zdravotníctva. Dodal, že v krajine pre obavy zo šírenia koronavírusu plánujú zaviesť isté obmedzenia pre posvätné miesta islamu a zrušiť niektoré piatkové modlitby.

Medzi poslednými nakazenými je aj predseda výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničné záležitosti iránskeho parlamentu Modžtabá Zúlnúr. Politik prostredníctvom videonahrávky, ktorú zverejnila agentúra Fars, oznámil, že sa nachádza v domácej karanténe.

Zúlnúr v iránskom parlamente zastupuje šiitske pútnicke mesto Kom, odkiaľ hlásili prvé prípady nákazy v krajine. Tam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny, odkiaľ sa nový koronavírus rozšíril už do vyše 45 krajín sveta.

Južná Kórea hlási 334 nových prípadov



Južná Kórea vo štvrtok nahlásila 334 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkovo už v krajine evidujú 1595 prípadov nákazy, čo je druhý najvyšší počet po Číne.

Chorobe COVID-19, ktorú vírus spôsobuje, dosiaľ v Južnej Kórei podľahlo 13 ľudí.

Južná Kórea a Spojené štáty vo štvrtok oznámili, že pre šírenie koronavírusu na juhu Kórejského polostrova odkladajú na neurčito každoročné spoločné vojenské cvičenie, ktoré sa malo uskutočniť v prvej polovici tohto roka. Podľa agentúry Jonhap ide o vôbec prvý prípad odkladu týchto spoločných manévrov zo zdravotných dôvodov.

Väčšina z celkového počtu nakazených aj z nových prípadov (307), sa koncentruje v meste Tegu na juhovýchode krajiny a jeho okolí, ktoré je epicentrom nákazy v Južnej Kórei. V tomto meste, ležiacom 300 kilometrov juhovýchodne od Soulu, žije približne 2,5 milióna obyvateľov.

Viac ako polovica nových potvrdených prípadov nákazy súvisí s veľkým cirkevným zborom so sídlom neďaleko Tegu, ktorý má viac ako 210.000 členov. Chorobe najnovšie podľahol 74-ročný pacient, ktorý má taktiež napojenie na túto cirkev.

V metropole Soul doposiaľ hlásili 55 prípadov nákazy a z druhého najväčšieho mesta Pusan 58.

Americké jednotky v Južnej Kórei v stredu oznámili, že sa koronavírus potvrdil u amerického vojaka slúžiaceho na základni Camp Carroll približne 30 kilometrov severne od Tegu. Ide o prvý potvrdený prípad nákazy u príslušníka americkej armády.

Dánsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom


Dánsko potvrdilo vo štvrtok prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nakazený muž sa vrátil z dovolenky zo severného Talianska, ktoré sa stalo epicentrom nákazy. Oznámil to dánsky inštitút verejného zdravia, informovala agentúra AFP.

"Ide o človeka, ktorý sa 24. februára vrátil z lyžovačky spolu so svojou manželkou a synom, a odvtedy vykazoval symptómy ako kašeľ a vysokú teplotu," uviedol inštitút.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Pacient bol pozitívne testovaný na koronavírus, u jeho manželky a syna lekárske testy výskyt koronavírusu nepotvrdili, dodal inštitút. Muž sa cíti relatívne dobre a je v domácej izolácii spolu so svojou rodinou.

Rumunsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusom


Rumunsko potvrdilo v stredu prvý prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Nakazený muž bol v kontakte s talianskym občanom, ktorý Rumunsko navštívil minulý týždeň. Oznámil to rumunský minister zdravotníctva Victor Costache.

"Pacient, ktorý je v dobrom zdravotnom stave a nevykazuje nijaké symptómy, bude prevezený do bukureštskej nemocnice infekčných chorôb," povedal podľa agentúry AFP Costache na tlačovej konferencii.

U siedmich ďalších osôb, ktoré bývajú na rovnakej adrese ako nakazený, nachádzajúcej sa v župe Gorj na juhovýchode Rumunska, lekárske testy výskyt koronavírusu nepotvrdili. V karanténe však z preventívnych dôvodov strávia nasledovných 14 dní, uviedol Raed Arafat, predstaviteľ ministerstva zdravotníctva.

Zdrojom vírusu v Rumunsku je pravdepodobne zmienený Talian, ktorý sa po štvordňovej návšteve Gorj vrátil do vlasti.

Nový koronavírus sa doposiaľ rozšíril do vyše 45 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Približne 81.000 ľudí sa ním nakazilo, 2770 nákaze podľahlo a viac ako 30.330 osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo.

V rámci Európy je epicentrom nákazy Taliansko, kde počet nakazených presahuje 400 osôb, pričom vírus si tam vyžiadal už 12 mŕtvych.

Estónsko potvrdilo prvý prípad nákazy koronavírusu


Estónsko potvrdilo vo štvrtok prvý prípad nákazy koronavírusom. Nakazený sa údajne nedávno vrátil z Iránu. Informovali o tom agentúry TASS a Interfax s odvolaním sa na estónske úrady.

"Hovoríme o mužovi s trvalým pobytom v Estónsku, ktorý ale nie je občanom Estónska," povedal podľa agentúry Interfax estónsky minister sociálnych vecí Tanel Kiik.

"Podľa mojich informácií je (pacient) občanom Iránu," dodal Kiik pre estónsku televíziu.

Irak oznámil prvý prípad nákazy koronavírusom v Bagdade


Irak oznámil vo štvrtok prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom v hlavnom meste Bagdad. Celkovo ide o šiesty prípad v krajine. Správu priniesla agentúra Reuters.

Muž sa údajne vírusom nakazil v Iráne, uviedlo iracké ministerstvo zdravotníctva. Podľa dostupných informácií je muž v "dobrom stave" v bagdadskej nemocnici.

Irak v stredu zakázal verejné zhromaždenia a vstup do krajiny ľuďom prichádzajúcim z Kuvajtu a Bahrajnu. Cestovné obmedzenia Irak zaviedol už voči deviatim krajinám.

Irán je jednou z najsilnejšie zasiahnutých krajín mimo Číny.

Irak má s Iránom silné kultúrne väzby. Ročne do Iraku prídu milióny iránskych pútnikov.


V Taliansku identifikovali prvého nakazeného koronavírusom, je ním 38-ročný muž


Prvého pacienta, ktorý sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazil v Taliansku, identifikoval v stredu taliansky denník Corriere della Sera. Ide o 38-ročného muža, ktorý bol so zápalom pľúc hospitalizovaný v nemocnici v meste Codogno a test na koronavírus mu zdravotníci spravili až po 36 hodinách.

Muž sa tak dostal do kontaktu s rodinou a známymi, ako aj so zdravotníckym personálom bez toho, aby boli podniknuté špeciálne bezpečnostné opatrenia.

Dôvodom, prečo pacienta testovali až po poldruha dni strávenom na nemocničnom lôžku, je, že v uplynulom čase Čínu, odkiaľ sa vírus začal šíriť do ďalších krajín, nenavštívil, vysvetlil denník Die Welt. Predpisy talianskych nemocníc vykonanie testu na prítomnosť koronavírusu oficiálne nariaďujú len v prípade, že existuje priame prepojenie pacienta na Čínu. O to, že muža vôbec na koronavírus testovali, sa zaslúžil jeden z lekárov, ktorý sa ho vypytoval dovtedy, kým si nespomenul na to, že sa na večeri stretol s kamarátom, ktorý predtým bol v Číne. Nakoniec sa však ukázalo, že jeho priateľ koronavírusom infikovaný nebol.

Otázka, kto je talianskym pacientom nula, ktorý vírus do krajiny priniesol, teda zostáva nateraz nezodpovedaná. Experti však predpokladajú, že vírus v krajine nerozšírila len jedna osoba, ale bolo ich viac. Celé severné Taliansko je totiž s Čínou úzko hospodársky prepojené a v danom období sa medzi oboma krajinami pohybovalo mnoho podnikateľov.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


V Taliansku sa počet nakazených zvýšil na 400 a vírus si vyžiadal už 12 obetí. Ako uviedol šéf civilnej ochrany Angelo Borrelli, 258 prípadov zaznamenali v Lombardsku, kde bolo lokalizované ohnisko nákazy v Taliansku. V Benátsku je nahlásených 17 prípadov a v regióne Emilia Romagna 47. Infekcia sa objavila spolu v deviatich talianskych regiónoch. Viac než polovica nakazených v Taliansku sa podľa denníka Die Welt potvrdila práve v okolí mesta Codogno, kde prijali v nemocnici prvého talianskeho pacienta s vírusom.

Ako povedal na tlačovej konferencii v Ríme Borrelli, v Taliansku už na koronavírus testovali viac ako 10.000 ľudí, pričom vírus sa potvrdil u menej než štyroch percent z nich.

Talianske médiá okrem toho informovali o prvých prípadoch nákazy u detí. Šesť detských pacientov avšak netrpí žiadnymi vážnymi symptómami. Doteraz sa počítalo s tým, že deti sa buď nenakazia vôbec alebo ochorenie COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, prekonajú bez príznakov.

Saudská Arábia pre koronavírus pozastavila púte do Mekky


Saudská Arábia vo štvrtok pozastavila vydávanie víz pre zahraničných moslimov, ktorí chcú vykonať púť do najposvätnejších miest islamu, Mekky a Mediny. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového typu koronavírusu, informovala agentúra AFP.

"Dočasne sa pozastavuje vstup do Kráľovstva za účelom vykonania malej púte (do Mekky) a návštevy Prorokovej mešity (v Medine)," uvádza sa v oznámení saudskoarabského ministerstva zahraničných vecí.

Rozhodnutie sa týka tzv. malej púte zvanej umra, ktorú je možné vykonať počas celého roka. V rámci nej prichádzajú do Mekky každý mesiac tisíce moslimských pútnikov z celého sveta. Mnohí z nich zároveň navštevujú aj prorokovu svätyňu v Medine.

Rezort diplomacie v Rijáde súčasne vo štvrtok pozastavil vydávanie turistických víz pre občanov krajín, v ktorých došlo k rozsiahlejšiemu šíreniu nového nákazlivého koronavírusu SARS-CoV-2.

Jedným z hlavných regionálnych ohnísk nákazy je Irán, kde zaznamenali už minimálne 19 úmrtí a 139 infikovaných. Nákaza sa šíri najmä v šiitskom pútnickom meste Kom. Tam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny, odkiaľ sa nový koronavírus rozšíril už do vyše 45 krajín sveta.

Irak zakázal pre koronavírus verejné zhromažďovanie aj cestovanie do 9 krajín


Irak zakázal v stredu všetky verejné zhromaždenia a na svoje územie odoprel vstup cestujúcim z Kuvajtu a Bahrajnu. Oznámil to iracký minister zdravotníctva Džafar Aláwí. Takéto opatrenie už Irak zaviedol voči deviatim krajinám, informuje agentúra Reuters.

Iračania majú momentálne zakázané cestovať do Číny, Iránu, Japonska, Južnej Kórey, Thajska, Singapuru, Talianska, Bahrajnu a Kuvajtu. Cestujúci z týchto krajín majú zároveň zákaz vstupu na územie Iraku.

Aláwí okrem toho nariadil od 27. februára do 7. marca celoštátne zrušenie výučby na školách i univerzitách a tiež zatvorenie kín, kaviarní, klubov a ďalších miest, kde sa zhromažďuje verejnosť.

"Všetky zhromaždenia na verejných miestach, a to z akéhokoľvek dôvodu, sú zakázané, pričom príslušné úrady musia prijať všetky opatrenia, aby toto presadili," uviedol Aláwí.

Obavy zo šírenia koronavírusu prichádzajú v čase, keď Irak čelí vnútroštátnej kríze v súvislosti s masovými protivládnymi demonštráciami, pri ktorých od vlaňajšieho októbra prišlo o život takmer 500 ľudí. V susednom Iráne už v súvislosti s vírusom zaznamenali 139 nakazených, z toho 19 zomrelo.

Ilustračná snímka./span> Foto: TASR/AP


Trump poveril viceprezidenta Pencea koordináciou opatrení proti koronavírusu


Americký prezident Donald Trump poveril v stredu viceprezidenta Mikea Pencea, aby koordinoval opatrenia proti šíreniu nového typu koronavírusu v USA. Zároveň však vyhlásil, že obyvateľom Spojených štátov hrozí len "veľmi malé" riziko, informovala agentúra AFP.

"Mike bude spolupracovať s profesionálmi a lekármi a so všetkými, čo sú súčasťou tímu," vyhlásil Donald Trump na tlačovej konferencii v Bielom dome.

Zdôraznil, že "riziko hroziace Američanom zostáva veľmi nízke vďaka všetkému, čo sme už urobili". Spojené štáty sú podľa neho "veľmi, veľmi pripravené" zvládnuť rýchlo sa šíriaci vírus.

Spomedzi 15 Američanov, ktorým doposiaľ vírus diagnostikovali, sa už päť plne uzdravilo a ôsmi sú v procese uzdravovania, zdôraznil prezident. Prítomní experti Amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uviedli, že očakávajú ďalší nárast počtu prípadov nákazy v USA.

Donald Trump súčasne prisľúbil, že na boj s koronavírusom je pripravený venovať toľko prostriedkov, koľko bude potrebné. Prezident už začiatkom tohto týždňa informoval Kongres, že na tento účel bude vláda potrebovať 2,5 miliardy dolárov. V stredu však vyhlásil, že je ochotný od Kongresu akceptovať aj viac finančných prostriedkov.

"Sme na to veľmi, veľmi pripravení, sme pripravení na všetko... aj keby došlo k epidémii väčších rozmerov," ubezpečil šéf Bieleho domu.

Podľa vlastných slov je v tejto súvislosti pripravený zvážiť ďalšie cestovné obmedzenia, ktoré by sa týkali krajín najviac postihnutých koronavírusom, ako sú Južná Kórea či Taliansko. K takémuto kroku sa podľa neho pristúpi "v tom správnom čase".

Čína hlási najnižší počet nových úmrtí na koronavírus od januára


Čína vo štvrtok nahlásila 29 nových úmrtí na koronavírus. Podľa agentúry AFP ide o najnižší denný počet nových prípadov úmrtí od januára. Počet nových prípadov nákazy však oproti predchádzajúcemu dňu mierne vzrástol.

Čínske úrady už celkovo evidujú 78.497 nakazených a 2744 úmrtí. Spomedzi nových 433 prípadov až 383 zaznamenali v epicentre epidémie, v stredočínskom meste Wu-chan. Z Wu-chanu hlásili aj 19 z 29 nových úmrtí, oznámila čínska Národná zdravotnícka komisia.

V Číne epidémia podľa WHO vrcholila 2. februára a odvtedy slabne. Nový koronavírus sa rozšíril už do vyše 45 krajín na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy. Rozsiahle šírenie vírusu zaznamenali v Južnej Kórei, Taliansku či Iráne.

Facebook zakáže zavádzajúce reklamy súvisiace s koronavírusom


Spoločnosť Facebook v stredu oznámila, že zakáže reklamy na produkty ponúkajúce poskytovanie akýchkoľvek liečebných postupov alebo prevencie pred nákazou koronavírusom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Oznámenie mediálnej spoločnosti prichádza v čase, keď čelí sprísňujúcim sa reguláciám v súvislosti s typom obsahu zverejneným na svojej platforme. Konkrétne ide o obsah zahŕňajúci extrémne ideológie a falošné správy.

Podľa hovorcu spoločnosti budú zakázané reklamy s vyhláseniami typu: "Masky na tvár majú 100-percentne zaručenú ochranu proti šíreniu vírusu."

Už v januári spoločnosť Facebook povedala, že bude odstraňovať správy súvisiace s vírusom "obsahujúce nepravdivé tvrdenia alebo konšpiračnými teórie, ktoré boli označené poprednými svetovými zdravotníckymi organizáciami a miestnymi zdravotníckymi orgánmi". Týmto sa pridala k sociálnym platformám ako TikTok a Pinterest.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odporučilo v utorok vláde Spojených štátov, aby sa pripravila na šírenie koronavírusu medzi obyvateľmi, keďže infekcia sa po Číne už objavila v niekoľkých ďalších štátoch sveta ako Irán, Južná Kórea či Taliansko a Európa sa ju snaží zastaviť.

Lombardský guvernér bude v karanténe, koronavírusom sa nakazila jeho kolegyňa


Guvernér talianskeho regiónu Lombardsko Attilio Fontana v stredu večer oznámil, že sa odoberie do dobrovoľnej karantény. Nákaza koronavírusom sa totiž potvrdila u jeho blízkej spolupracovníčky, informovala agentúra DPA.

"Ide o osobu, s ktorou neustále pracujem," vyhlásil Fontana, člen protiimigračnej strany Liga Severu.

Prítomnosť koronavírusu sa potvrdila u jednej pracovníčky guvernérovej kancelárie. Testy ostatných zamestnancov boli zatiaľ negatívne.

Fontana chce podľa vlastných slov dodržať odporúčania talianskych zdravotníckych úradov, a preto zostane najbližšie dva týždne v "dobrovoľnej izolácii". Pri interakcii s inými ľuďmi bude používať ochrannú masku, citovala guvernérove slová agentúra DPA.

V rámci Európy je Taliansko epicentrom nákazy koronavírusom. Počet infikovaných tam presahuje už 400 osôb, pričom vírus si tam vyžiadal už 12 mŕtvych.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Nice pre koronavírus zrušilo vrcholný deň karnevalu aj ohňostroj


Francúzske prímorské mesto Nice zrušilo - pre obavy zo šírenia nového koronavírusu - vrcholný deň svojho februárového karnevalu. Oznámil to v stredu starosta Nice Christian Estrosi, ktorého citovala agentúra Reuters.

Karneval v Nice sa začal 15. februára a vyvrcholiť mal v sobotu 29. februára, čo sa však už nestane. Nice, ktoré leží na francúzskej riviére a pomerne blízko pri severe Talianska, kde sa vírus v ostatných dňoch značne rozšíril, sa rozhodlo zrušiť aj ohňostroj naplánovaný na nedeľu.

"Aj keď v Nice neznamenali žiaden prípad koronavírusu... Rozhodol som sa zrušiť posledný deň karnevalu," uviedol Estrosi na Twitteri.

Vo Francúzsku zomreli už dvaja ľudia infikovaní novým koronavírusom, z toho jeden starší čínsky turista a jeden Francúz; 60-ročný učiteľ. Celkovo v tejto krajine zaznamenali 18 infikovaných, z toho 12 sa už vyliečilo.

CDC: Je možné, že nový koronavírus sa začal v USA voľne šíriť


V Spojených štátoch zaznamenali prvého pacienta nakazeného novým koronavírusom SARS-CoV-2 bez zjavnej väzby na ostatné prípady infekcie v krajine. Narastajú preto obavy, že toto potenciálne smrtiace ochorenie sa začalo voľne šíriť v USA. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) o tom vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg.

Podľa predstaviteľov kalifornskej nemocnice, v ktorej sa nakazená osoba lieči, ide o prípad infekcie s relatívne vážnym priebehom. Pacient musel byť v súvislosti s ochorením intubovaný a je na podpore dýchania.

CDC ďalej zdôraznila, že pacient necestoval do Číny a nebol ani v kontakte s iným zaznamenaným prípadom nákazy. Zdravotnícke orgány sa preto obávajú, že vírus sa už voľne šíri v americkej spoločnosti mimo karantén.

"Spôsob, akým sa pacient nakazil, je nateraz neznámy," uviedlo CDC vo vyhlásení. Zdrojom nákazy by mohol byť zatiaľ neznámy prenášač, ktorý v nedávnom čase pricestoval zo zahraničia. Celkový počet zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom v USA, bez zarátania Američanov evakuovaných zo zahraničia, tak stúpol na 15.

Wizz Air zruší 60 % letov z Viedne do Talianska


Maďarská nízkonákladová spoločnosť Wizz Air reaguje na šírenie koronavírusu a s ním súvisiaci prepad počtu cestujúcich na jej letoch do Talianska. Spoločnosť od 11. marca do 2. apríla zruší zhruba 60 % letov z Viedne, zvyšný letový plán zostane po 2. apríli nezmenený.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/František Iván


"Cestujúci, ktorých rezervácií sa tieto zmeny dotknú, budú automaticky informovaní a ich cesta sa čo najskôr, minimálne však 14 dní pred pôvodným termínom, presunie na alternatívnu trasu," informoval o tom Wizz Air vo štvrtok v tlačovej správe.

Zákazníci, ktorí si rezervovali let priamo na stránke aerolínie (www.wizzair.com) alebo prostredníctvom jej mobilnej aplikácie, dostanú email s ponukou bezplatnej zmeny rezervácie, úplnej úhrady ceny alebo vrátenia 120 % ceny vo forme dobropisu.

Biely dom vymenoval koordinátorku pre boj proti šíreniu koronavírusu v USA


Koordinátorkou Bieleho domu pre boj proti šíreniu nového koronavírusu sa vo štvrtok stala Debbie Birxová, ktorá mala donedávna na starosti boj proti šíreniu vírusu HIV a chorobe AIDS. Informoval o tom vo štvrtok spravodajský portál Politico.

Podľa vyhlásenia Bieleho domu Birxová bude členkou pracovnej skupiny vedenej ministrom zdravotníctva Alexom Azarom. V jej misii jej majú byť nápomocní aj zamestnanci americkej Rady národnej bezpečnosti. Všetky tieto snahy bude zastrešovať viceprezident Mike Pence, ktorého prezident USA Donald Trump vo štvrtok poveril, aby v USA koordinoval boj proti novému koronavírusu.

Biely dom poznamenal, že na svojej predchádzajúcej pozícii Birxová implementovala inovatívne riešenia a dosiahla taký pokrok, že sa etablovala ako špecialistka na verejné zdravie. Vo vyhlásení sa tiež uvádza, že Birxová sa zaoberala vývojom rozličných vakcín, a to aj proti vírusu HIV.

Podľa Trumpa na území USA - bez zarátania Američanov evakuovaných zo zahraničia - registrujú 15 prípadov nakazenia vírusom SARS-CoV-2. Stav jednej osoby je považovaný za pomerne vážny.

Trumpova administratíva medzičasom v Kongrese čelí kritike za nedostatočnú a oneskorenú reakciu na hrozbu rozšírenia nového koronavírusu na území USA.

"Napriek naliehavým upozorneniam Kongresu a komunity verejného zdravotníctva Trumpovej administratíve trvalo týždne, kým požiadala o tento núdzový balík opatrení," uviedla predsedníčka výboru Snemovne reprezentantov pre rozpočtové prostriedky Nita Loweyová. "Je veľmi znepokojujúce, že reakciou je teraz vyplieniť peniaze, ktoré Kongres určil pre ďalšie rozhodujúce priority v oblasti verejného zdravia," dodala.

Americký prezident Donald Trump, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Trumpova administratíva podľa denníka The Washington Post požiadala Kongres o núdzový balík opatrení v hodnote 1,8 miliardy dolárov. Ide o vyčlenenie 1,25 miliardy dolárov pre americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, ako aj presun ďalších 535 miliónov dolárov pôvodne vyčlenených na boj proti ebole.

Biely dom však uviedol, že očakáva použitie celkove 2,5 miliardy dolárov. Ďalšie peniaze chce získať od iných vládnych agentúr, ako aj v rámci prehodnotenia priorít v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb.

Podľa opozičnej Demokratickej strany ide o príliš nízku sumu. Výbor Snemovne reprezentantov pre rozpočtové prostriedky avizované opatrenie označil za "žalostne nedostatočné".

Nemecká vláda zavádza nové opatrenia v doprave


Nemecká vláda v súvislosti so šírením sa nového typu koronavírusu zavádza nové opatrenia vrátane registrácie pasažierov, ktorí sa vracajú z postihnutých krajín leteckou dopravou. Uviedol to na svojej stránke týždenník Der Spiegel.

Nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn a minister vnútra Horst Seehofer informovali o opatreniach v boji s novým typom koronavírusu na tlačovej konferencii v Berlíne.

Spahn pripomenul, že spolková vláda z dôvodu šírenia koronavírusu v Nemecku v stredu zriadila krízový štáb, ktorý bude koordinovať činnosť rezortov zdravotníctva a vnútra.

"Spolkové ministerstvo vnútra a spolkové ministerstvo zdravotníctva vytvorili včera — v súlade s pandemickým plánom — krízový štáb na boj proti šíreniu koronavírusu. Cieľom je čo najlepšie ochrániť obyvateľstvo a túto epidémiu čo najviac utlmiť. Ukazuje to, že epidémiu koronavírusu berieme vážne a reagujeme na novú situáciu, v ktorej sa nachádza Nemecko, Európa a celý svet," povedal Spahn.

Cestujúci vracajúci sa do Nemecka z Číny, Južnej Kórey, Japonska, Iránu a Talianska budú musieť úradom oznámiť miesto svojho pobytu. Pasažieri po vystúpení z lietadla vyplnia špeciálne registračné karty, aby ich úrady mohli bezprostredne kontaktovať v prípade, že sa nákaza potvrdí u niektorého z cestujúcich.

Seehofer povedal, že takéto karty by mali byť zavedené aj v rámci cezhraničnej železničnej a autobusovej dopravy. V tomto prípade sa spolieha na spoluprácu zo strany dopravcov.

Žiadatelia o azyl budú podľa Seehofera takisto podrobení testom na nový koronavírus.

Krízový štáb sa bude v piatok zaoberať odporúčaniami na zrušenie masových podujatí, ako napríklad medzinárodná turistická burza ITB v Berlíne. Podľa Seehofera musí existovať rovnováha medzi ochranou zdravia a hospodárskymi záujmami. Spahn povedal, že konečné rozhodnutia závisia na jednotlivých spolkových krajinách a miestnych samosprávach.

"Musíme rátať s tým, že vírus sa bude ďalej šíriť," povedal Spahn. Ten sa prostredníctvom telefonickej konferencie spojil s ministrami zdravotníctva spolkových krajín v súvislosti s aktualizáciou a revíziou plánov pre prípad pandémie. Takisto hovoril so zástupcami nemocníc a domovov sociálnych služieb a zdôraznil potrebu dôkladného testovania.

Z nemeckých spolkových krajín Severné Porýnie-Vestfálsko a Bádensko-Württembersko hlásili vo štvrtok večer 14, resp. štyri nové prípady infekcií novým koronavírusom. Celkový počet infikovaných osôb v Nemecku tak prekročil číslo 40.

Severné Írsko potvrdilo prvý prípad nákazy


Severné Írsko vo štvrtok potvrdilo prvý prípad výskytu nového typu koronavírusu, informovala na svojej webovej stránke stanica Sky News s odvolaním sa na zdravotnícke úrady.

Poradca severoírskej vlády pre oblasť zdravotníctva Michael McBride uviedol, že nakazená osoba pricestovala do Severného Írska z Talianska cez Dublin. Bola hospitalizovaná na špeciálnom oddelení.

Pacient mal podľa McBridea pozitívny predbežný test, ktorý má byť potvrdený v laboratóriu v Anglicku.

Dva prípady nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2 potvrdili ešte predtým v Anglicku. Tieto osoby sa nakazili v Taliansku a na španielskom ostrove Tenerife.

Počet prípadov nákazy novým koronavírusom sa v Británii po potvrdení severoírskeho prípadu zvýšil na 16.

Niekoľkým britským turistom vo štvrtok povolili opustiť hotel na Tenerife, v ktorom bolo v utorok približne 1000 hostí vrátane viac ako 160 Britov umiestnených do karantény. Stalo sa tak potom, čo mali štyria talianski hostia pozitívne testy na nový koronavírus.

Ministerstvo zdravotníctva Kanárskych ostrovov oznámilo, že hotel môže opustiť 130 hostí, ktorí s nakazenými Talianmi neprišli do kontaktu. V skupine je podľa BBC približne 50 Britov.