Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

INTERAKTÍVNA MAPA: Koronavírus má už 170 obetí, 7700 je nakazených

Zákazníci stoja v rade na ochranné rúška na tvár zadarmo pred drogériou v Hongkongu 28. januára 2020. Foto: TASR/AP

WHO definuje globálnu hrozbu ako výnimočnú udalosť, ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu.

Peking 30. januára (TASR) - Na 170 sa vo štvrtok zvýšil v Číne počet obetí nového koronavírusu. Aktualizované údaje zvyšujú celkový počet potvrdených infekcií v Číne na najmenej 7711.

Až 37 nových obetí hlásili z provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia nebezpečného vírusu. Jednu obeť si ochorenie vyžiadalo v provincii S’-čchuan. Čínska Národná zdravotnícka komisia, podľa vyhlásenia ktorej ide o doposiaľ najväčší počet obetí nového koronavírusu za jeden deň, zároveň dodala, že prvý prípad nákazy hlásia už aj z Tibetu.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorý má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze.

Prvé mimoriadne zasadnutie krízového výboru WHO sa konalo už minulú stredu a štvrtok. Organizácia však tesnou väčšinou rozhodla epidémiu nového koronavírusu v Číne a v niektorých ďalších krajinách neoznačiť za stav globálnej zdravotnej núdze s odôvodnením, že sú potrebné ďalšie informácie o víruse.

WHO definuje globálnu hrozbu ako "výnimočnú udalosť", ktorá predstavuje riziko pre iné krajiny a vyžaduje si koordinovanú reakciu. V minulosti boli takéto stavy vyhlásené len päťkrát, a to napríklad počas epidémie vírusu zika a eboly, pandémie prasacej chrípky či detskej obrny.



Z Číny chce podľa informácií Európskej komisie z obáv nákazy koronavírusom odísť približne 600 občanov EÚ, ktorí požiadali o repatriáciu. Niektoré z členských štátov EÚ ešte musia nahlásiť počet svojich občanov, ktorí sa chcú z Číny vrátiť, dodal eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič.

Agentúra AP medzitým informovala, že 195 občanov USA evakuovaných z mesta Wu-chan, v ktorom epidémia vypukla, sa momentálne nachádza na vojenskej základe v Kalifornii, kde podstupujú testy s cieľom vylúčiť možnosť ďalšej nákazy.

Nemcov žijúcich vo Wu-chane cez víkend prepravia do vlasti


Občania Nemecka žijúcich v čínskom meste Wu-chan, ktoré je ohniskom pandémie nového druhu koronavírusu, sa vrátia domov nadchádzajúcu sobotu. Pre agentúru DPA to vo štvrtok uviedol jeden z nich.

Nemenovaný inžinier v telefonáte spomenul, že konzulárni pracovníci informovali príslušné osoby, aby sa dostavili na wuchanské letisko, odkiaľ budú dopravení do Frankfurtu nad Mohanom.

Podľa predošlých vyjadrení Berlína sa v danom regióne nachádza 90 nemeckých občanov. Po návrate do vlasti ich majú ponechať dva týždne v karanténe.

Z bývalého vojenského letiska Beja v Portugalsku medzitým vo štvrtok vzlietol Airbus A380, ktorý z Číne privezie niekoľko stoviek Európanov majúcich obavy z nakazenia vírusom. Kapitán lietadla Antonios Efthymiou povedal, že stroj bude mať prvé medzipristátie v Paríži, kde nastúpi tím lekárov a dodatoční členovia posádky, informovala agentúra AP. Následne zamieri do Číny cez vietnamský Hanoj.

Efthymiou pre portugalské médiá uviedol, že airbus privezie naspäť približne 350 Európanov. Let opísal ako "humanitárnu misiu" a dodal, že posádka podnikne nešpecifikované preventívne zdravotné opatrenia.

Portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva povedal, že let prebieha v koordinácii s orgánmi krajín EÚ a Číny.

Lekár si oblieka ochranný oblek a okuliare v nemocnici v meste Wu-chan 30. januára 2020. Nový koronavírus 2019-nCoV si v Číne vyžiadal už 170 obetí na životoch.
Foto: TASR/AP


Tisíce ľudí nesmú opustiť výletnú loď pre možný výskyt nového vírusu


Približne 7000 cestujúcich a členov posádky uviazlo vo štvrtok v talianskom prístave Civitavecchia na výletnej lodi, na ktorú uvalili karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z prítomných ľudí sú nakazení potenciálne smrtiacim novým druhom vírusu. Agentúra AFP to uviedla s odvolaním sa na talianske zdravotnícke úrady a médiá.

Podozrenie sa týka čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a následne nastúpil v Civitavecchii na výletnú loď Costa Smeralda. Spoločnosť Costa Crociere, ktorá plavidlo prevádzkuje, potvrdila, že cestujúcich a posádku držia v izolácii.

Vzorky odobrané spomínanej dvojici odoslali na testovanie po tom, ako loď navštívili traja lekári a zdravotná sestra, aby pomohli žene trpiacej horúčkou. Ženu z Macaa vo veku 54 rokov a jej spolucestujúceho umiestnili v noci na štvrtok do izolovaných priestorov palubnej nemocnice.

Costa Smeralda je vlajkovou loďou spoločnosti Costa Crociere a piatou najväčšou výletnou loďou na svete. Podľa zdrojov AFP sa priplavila do Civitavecchie z Palmy de Mallorca a v súčasnosti zabezpečuje jednotýždňové výletné plavby v západnom Stredomorí.

Približne 7000 cestujúcich a členov posádky uviazlo vo štvrtok v talianskom prístave Civitavecchia na výletnej lodi Costa Smeralda, na ktorú uvalili karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z prítomných ľudí sú nakazení potenciálne smrtiacim novým druhom vírusu.
Foto: TASR/AP


Austrália chce ľudí evakuovaných z Číny poslať do tábora na Vianočný ostrov


Austrálska vláda vo štvrtok obhajovala svoj plán poslať stovky svojich občanov evakuovaných z epicentra nákazy novým čínskym vírusom - mesta Wu-Chan - do karantény na odľahlý Vianočný ostrov ležiaci v Indickom oceáne, kam v minulosti posielali žiadateľov o azyl a usvedčených zločincov, a to i napriek upozorneniam, že niektorí Austrálčania by radšej zostali v Číne. Informovala o tom agentúra AP.

Vláda spomínaný ostrov využívala na umiestňovanie nelegálnych migrantov, ktorí sa pokúšali na člnoch dostať do táborov pri pobreží. Za systematické odmietanie lodí s prisťahovalcami a za svoju veľmi reštriktívnu prisťahovaleckú politiku si Canberra vyslúžila ostrú kritiku. Internačný tábor, ktorý tam v roku 2013 vznikol, bol miestom nepokojov, samovrážd a sebapoškodzovania.

Austrálsky minister vnútra Peter Dutton uviedol, že spomínané riešenie predstavuje rovnováhu medzi podporou Austrálčanov, ktorí uviazli v Číne, a ochranou širšej populácie pred nákazlivým vírusom.

"Realita je taká, že ľudia musia niekde zostať po obdobie 14 dní," povedal Dutton novinárom v Canberre. "Nemôžem nechať vypratať nemocnice v Sydney, Melbourne alebo v Brisbane. A nemám iné zariadenie, kde by sme mohli rýchlo hospitalizovať možno až niekoľko stoviek ľudí. Vianočný ostrov je vybudovaný presne na tento účel," dodal.

Podľa Austrálskej lekárskej asociácie (AMA) by lepším riešením bolo, keby boli Austrálčania uzavretí do karantény v pevninskej časti krajiny.

Na Vianočnom ostrove v minulosti žili aj zahraniční kriminálnici, ktorí čelili deportácii späť do krajín pôvodu po tom, ako si odpykali tresty v austrálskych väzniciach. Aktuálne sa na ostrove nachádza len jedna štvorčlenná rodina žiadateľov o azyl zo Srí Lanky, ktorej hrozí vyhostenie.

Na archívnej snímke z 6. marca 2019 austrálsky premiér Scott Moriison vystupuje do miestnosti zadržiavacieho centra počas návštevy na Vianočnom ostrove.
Foto: TASR/AP


V Kazachstane zadržali dvoch ľudí za šírenie fám o víruse


Dvoch vodičov sanitiek zadržali za šírenie fám o nákaze koronavírusom v Kazachstane, stredoázijskej krajine hraničiacej s Čínou. Vo štvrtok o tom informovala tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na kazašskú políciu.

Oboch mužov zadržali pre podozrenie zo "šírenia falošných informácií o chorobe spôsobovanej koronavírusom", uviedol Sergej Neznajev, hovorca polície v regióne obklopujúcom najväčšie kazašské mesto Alma-Ata.

"Niekde niečo počuli a začali tie informácie šíriť" cez aplikáciu WhatsApp, povedal Neznajev. Tieto fámy boli vyšetrovaním "preverené a vyvrátené" ako nesprávne, doplnil.

Šírenie nepravdivých informácií sa na základe trestného zákonníka v Kazachstane trestá väzením do jedného roka.

Bývalá sovietska republika je jednou z množstva krajín, ktoré robia prísne opatrenia proti čínskym návštevníkom, keďže koronavírus pochádzajúci zo stredočínskeho mesta Wu-chan sa naďalej šíri po celej Ázii.

Úrady v stredu oznámili, že už nebudú vydávať víza čínskym občanom, a prisľúbili, že v najbližších dňoch pozastavia hlavné dopravné spojenia s Čínou.

Kazachstan neoznámil žiadne prípady nákazy koronavírusom.

Rusko uzatvára hranicu s Čínou; Peking hlási viac ako 7700 nakazenýc


Rusko uzatvára svoje hranice s Čínou s cieľom predísť šíreniu nového typu koronavírusu. Vo štvrtok to na zasadnutí vlády oznámil ruský premiér Michail Mišustin, píše agentúra AFP.

Okrem Číny, Macaa a Hongkongu je vo svete evidovaných ďalších najmenej 80 prípadov nákazy, dodala AFP.

Podľa ruských tlačových agentúr Mišustin informoval o podpise nariadenia, na základe ktorého majú byť "prijaté opatrenia na uzatvorenie hranice (s Čínou) na Ďalekom východe". "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme ochránili ľudí," povedal.

Pracovníci kontrolujú infračervenými teplomermi telesnú teplotu cestujúcim, ktorí prišli z čínskeho mesta Wu-chan do Chang-čou 23. novembra 2020. Čína uzatvorí 11-miliónové mesto Wu-chan - epicentrum výskytu nového koronavírusu, na ktorý doposiaľ zomrelo už 17 ľudí a takmer 600 sa nakazilo.
Foto: TASR


Ruské ministerstvo zahraničných vecí tiež uviedlo, že od štvrtka prestane vydávať čínskym občanom elektronické víza, ktoré je možné použiť na vstup do častí ruského Ďalekého východu.

Ruská diplomacia tiež odporučila Rusom, aby sa zdržali cestovania do Číny a aby kontaktovali ruské veľvyslanectvo, ak sa tam už nachádzajú. Rusko doposiaľ nemá žiadne potvrdené prípady tohto nového vírusu.

Prvé prípady nákazy koronavírusom potvrdili Filipíny a India


Prvý prípad nákazy koronavírusom, ktorý sa šíri z Číny, vo štvrtok potvrdili Filipíny. Informovalo o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra Reuters. Prvý prípad sa už vyskytol aj v Indii, uviedla agentúra DPA.

Nový koronavírus diagnostikovali Číňanke vo veku 38 rokov, ktorá sa vrátila na Filipíny 21. januára z mesta Wu-chan - epicentra nákazy -, uviedol na tlačovej konferencii filipínsky minister zdravotníctva Francisco Duque. Dodal, že pacientka sa nachádza v štátnej nemocnici a aktuálne je bez symptómov.

V Indii je zase vírusom nakazený študent, ktorý sa takisto vrátil z čínskeho mesta Wu-chan. Pacient je v izolácii v nemocnici v štáte Kérala. Ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, "pacient je v stabilizovanom stave a je dôkladne monitorovaný".

Kontrola pasažierov, ktorí sa vrátili z Číny, prebieha podľa agentúry AP na najmenej 20 indických letiskách. V stredu indická vláda oznámila, že plánuje do provincie Chu-pej vyslať dve lietadlá, ktoré majú odtiaľ evakuovať indických občanov. Tých majú následne 28 dní držať v izolácii v indickej metropole Naí Dillí. Ministerstvo zdravotníctva dodalo, že z oblasti chce evakuovať len tých ľudí, ktorí nemajú príznaky chrípky, aby tak minimalizovalo riziko šírenia nákazy.

Čína oznámila, že bude trestať predstaviteľov, ktorí poľavia v boji proti vírusu


Čínsky protikorupčný dozorný orgán bude prísne trestať predstaviteľov, ktorí poľavia v povinnosti bojovať proti novému koronavírusu, šíriacemu sa po celej krajine. Informoval o tom samotný dozorný orgán čínskej komunistickej strany, na ktorý sa vo štvrtok odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ústredný výbor pre kontrolu disciplíny (CCDI) na svojej webovej stránke uviedol, že každý, kto nebude efektívne uplatňovať inštrukcie prezidenta Si Ťin-pchinga v boji proti vírusu, bude potrestaný.

CCDI tiež zdôraznil, že potrestá tých, čo zanedbajú svoje povinnosti a spreneveria peniaze a zásoby určené na pomoc obyvateľom. Čínske úrady podnikajú mimoriadne kroky, aby zastavili šírenie vírusu, a izolovali vyše 50 miliónov obyvateľov v meste Wu-chan a okolitej provincii Chu-pej.

Ľudia v ČR sa obávajú koronavírusu, ale na chrípku už zomrelo 12 osôb


Ľudí v Česku aj po celom svete v posledných dňoch trápia obavy z nového koronavírusu šíriaceho sa z Číny, ale väčším nebezpečím zostáva zatiaľ pre Čechov chrípka. V tejto sezóne podľahlo chrípkovému vírusu 12 ľudí, informoval vo štvrtok spravodajský portál Novinky.cz.

"Samozrejme, že v našich podmienkach sa chrípky musíme obávať oveľa viac než koronavírusov," povedal v stredu pre český denník Právo MUDr. Jan Kynčl z Národného referenčného laboratória pre chrípku Štátneho zdravotného ústavu v Prahe.

Podľa doktora Kynčla podľahlo chrípkovej epidémii 12 pacientov a ďalších 57 ľudí bolo hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Na území Českej republiky je teraz 1452 chorých na 100.000 obyvateľov, čo znamená, že Česko sa nachádza pred prahom plošnej epidémie chrípky. Tá sa vyhlasuje, ak je 1500 až 1600 chorých na 100.000 obyvateľov, vysvetlil Kynčl. Doplnil, že v porovnaní s minulým týždňom zaznamenali nárast prípadov chrípky o takmer 30 percent.

Chrípka je aktuálne na vzostupe v celej Európe. Najviac pacientov hlásia Litva, Rakúsko, Slovinsko, Švajčiarsko a Grécko, napísal portál Novinky.cz.

Bezprostredne na chrípku zomrelo počas vlaňajšej chrípkovej epidémie 199 ľudí a ďalších 500 malo veľmi ťažký priebeh tohto ochorenia.

Vo Francúzsku potvrdili piaty prípad nákazy koronavírusom


Vo Francúzsku v stredu potvrdili piaty prípad infikovania človeka novým koronavírusom 2019-nCoV. Ide o dcéru 80-ročného čínskeho turistu, ktorý je hospitalizovaný v parížskej nemocnici. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na francúzsku ministerku zdravotníctva Agnes Buzynovú.

"Piaty prípad bol potvrdený," povedala Buzynová na brífingu. "Ide o dcéru čínskeho turistu, ktorého vo vážnom stave nedávno prijali na jednotku intenzívnej starostlivosti," dodala ministerka.

Ženu-tridsiatničku, ktorej zdravotný stav sa zhoršil a potrebuje kyslík, takisto umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Osemdesiatročný muž bol štvrtou potvrdenou osobou vo Francúzsku, ktorá sa týmto vírusom nakazila.

V stredu večer má do stredočínskeho mesta Wu-chan, ktoré je epicentrom nákazy, odletieť z Francúzska lietadlo po 200 jeho občanov.

Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. V Číne mu doposiaľ podľahlo viac ako 130 ľudí.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP


Traja z prvej skupiny Japoncov evakuovaných z Číny sú nakazení koronavírusom


Traja z viac ako 200 Japoncov, ktorí boli na palube prvého lietadla evakuujúceho občanov krajiny vychádzajúceho slnka z Číny, sú nakazení novým koronavírusom 2019-nCoV. S odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie japonského ministra zdravotníctva Kacunobu Katóa o tom informovala agentúra AFP.

Všetci traja nakazení Japonci prišli do krajiny v stredu v rámci prvej evakuácie občanov Japonska z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum šírenia nového smrtiaceho koronavírusu.

Na ilustračnej snímke vydanej v januári 2020 koronavírus 2019-nCoV. Nový koronavírus 2019-nCoV, podobný pôvodcovi ochorenia SARS, spôsobuje zápal pľúc a prenáša sa z človeka na človeka. Jeho inkubačná doba je v priemere desať dní; najkratšia registrovaná doba bola len jeden deň a najdlhšia 14 dní. Prípady nakazenia sú potvrdené už v najmenej 15 krajinách, pričom v Číne už vírusu podľahlo 170 ľudí.
Foto: TASR/AP


"Spomedzi osôb, ktoré sa včera vrátili z Wu-chanu, bola infekcia (novým koronavírusom) potvrdená u jednej osoby so symptómami ochorenia a u dvoch osôb bez symptómov," spresnil Kató.

Celkový počet nakazených osôb sa tak v Japonsku podľa AFP zvýšil na 11, vrátane dvoch osôb, ktoré sa koronavírusom nakazili bez toho, aby boli cestovali do Číny. Prvým takýmto pacientom je vodič autobusu, ktorý ešte v januári viezol skupinu turistov z Wu-chanu a neskôr sa u neho prejavili symptómy ochorenia. Druhou nakazenou osobou je turistická sprievodkyňa z toho istého autobusu.

"Ôsma nákaza je už druhým prípadom nakazenia sa od inej osoby tu v Japonsku", zdôraznil japonský minister s tým, že krajina "sa skutočne nachádza v novej situácii".

V dokumentoch o koronavíruse boli objavené škodlivé súbory


Detekčné technológie spoločnosti Kaspersky odhalili škodlivé súbory maskované ako dokumenty súvisiace s novoobjaveným koronavírusom – vírusovým ochorením, ktoré bolo z hľadiska šíriaceho sa nebezpečenstva v posledných dňoch hlavnou správou novín.

Detekované škodlivé súbory sa vydávali za správy o koronavíruse a boli skryté pod príponami súborov .pdf, .mp4 či .docx. Samotné názvy súborov naznačovali, že by mohli obsahovať videoinštrukcie s pokynmi na ochranu pred vírusom, nové informácie o tejto hrozbe, a dokonca aj postupy detekcie tohto vírusu, no v realite to bolo úplne inak.

V skutočnosti tieto súbory obsahovali celý rad hrozieb od trójskych koní po červy, ktoré sú schopné ničiť, blokovať, upravovať alebo kopírovať údaje, ako aj zasahovať do prevádzky počítačov alebo počítačových sietí.

"Koronavírus, o ktorom sa momentálne široko diskutuje a sú ho aj plné médiá, už stihli kyberzločinci využiť ako návnadu. Doteraz sme boli schopní rozpoznať desať jedinečných súborov, a keďže takéto aktivity zaznamenávame v súvislosti s populárnymi mediálnymi témami často, očakávame, že ich počet bude len rásť. Vzhľadom na to, že sa ľudia aj naďalej obávajú o svoje zdravie, pravdepodobne budeme svedkami toho, že sa čoraz viac bude rozširovať malvér ukrytý vo falošných súboroch týkajúcich sa koronavírusu," vysvetľuje Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky pre východnú Európu.

Spoločnosť odporúča, aby sa pri práci s počítačom ľudia vyhli podozrivým odkazom, ktoré sľubujú exkluzívny obsah. Dôveryhodné a legitímne informácie je potrebné hľadať na oficiálnych zdrojoch. Dokumenty a videosúbory by nemali byť vytvorené vo formátoch .exe alebo .lnk.

Pasažieri môžu opustiť loď izolovanú v súvislosti s koronavírusom


Tisíce pasažierov, ktorí boli držaní v karanténe na výletnej lodi v talianskom prístave Civitavecchia v súvislosti s podozrením na nákazu novým koronavírusom, môžu plavidlo opustiť. Talianske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že podozrenie na nákazu vírusom sa u dvojice čínskych pasažierov nepotvrdilo, informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, ponúkla, že približne 1400 ľuďom uhradí náklady na stravu a ubytovanie v hoteloch. Títo pasažieri sa mali vylodiť vo štvrtok v Civitavecchii a loď Costa Smeralda mala v piatok znova vyplávať na more.

Na výletnú loď s viac ako 6000 cestujúcimi uvalili vo štvrtok karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z cestujúcich sú nakazení potenciálne smrtiacim novým druhom koronavírusu 2019-nCoV.

Podozrenie sa týkalo čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a následne na loď nastúpil v Civitavecchii.

Čína, odkiaľ sa šíri nový druh koronavírusu, hlásila vo štvrtok dosiaľ najväčší nárast počtu súvisiacich úmrtí za jediný deň. Prípady nakazenia sú okrem Číny potvrdené už v 18 krajinách. V Číne vírusu podľahlo 170 ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorý má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze.

Občanov Maďarska z Číny evakuujú Francúzi, zrejme už v sobotu


Sedem občanov Maďarska, ktorí požiadali rezort maďarskej diplomacie o evakuáciu z Číny, zrejme už v sobotu odletia francúzskym lietadlom do svojej vlasti. V Budapešti o tom vo štvrtok informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó v utorok povedal, že v nákazou postihnutej oblasti sa zdržiava celkom osem občanov Maďarska, pričom sedem požiadalo o evakuáciu z tejto ázijskej krajiny. Šesť sa nachádza v momentálne uzatvorenom meste Wu-chan a dvaja v inej časti stredočínskej provincie Chu-pej.

Podľa Menczera možnosti evakuácie občanov Maďarska pomocou Portugalska, Británia a Nemecka, s ktorými Maďarsko rokovalo, z rôznych dôvodov nevyšli, preto zostáva iba pomoc Francúzska. "Prvé francúzske lietadlo smerujúce do Číny je už vo vzduchu, avšak Maďari poletia až druhým, ktoré po získaní povolenia od Číny vzlietne v piatok nadránom," spresnil Menczer.

Predpokladaný prílet evakuovaných na vojenskú základňu pri juhofrancúzskom meste Marseille je v sobotu napoludnie, odkiaľ poletia domov už maďarským lietadlom. Po prílete ich na dva týždne umiestnia do karantény v budapeštianskej Nemocnici Sv. Ladislava, dodal Menczer. Zdôraznil že ministerstvo nemá informácie o infikovaní občanov Maďarska koronavírusom ani doma, ani v zahraničí.


Poľsko požiadalo Európsku komisiu o pomoc pri evakuácii občanov z Číny


Poľsko žiada Európsku komisiu (EK) o pomoc v rámci Mechanizmu civilnej ochrany EÚ pri organizácii evakuácie poľských občanov z čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nového koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP.

Francúzsko podľa PAP Európsku komisiu už predtým vyzvalo, aby Mechanizmus civilnej ochrany aktivovala.

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že všetky členské štáty EÚ spolupracujú v rámci mechanizmu civilnej ochrany.

Eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič vo vyhlásení Komisie uviedol, že EÚ zaplatí za prepravu dvomi lietadlami, ktoré privezú občanov EÚ z Wu-chanu naspäť do vlasti.

Ďalšie krajiny takisto prijímajú rozhodnutia evakuovať z Wu-chanu svojich občanov.

Spoločnosti Air France a KLM pozastavili do 9. februára lety do Číny


Francúzske aerolínie Air France a ich sesterská spoločnosť KLM vo štvrtok oznámili, že do 9. februára pozastavujú všetky plánované lety do pevninskej Číny. Dôvodom je nákaza spôsobená novým koronavírusom, ktorej v Číne podľahlo už 170 ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Lietadlo spoločnosti Air France, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Air France už predtým (22. januára) pozastavili lety z a do čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je ohniskom nákazy. Toto opatrenie je v platnosti aj naďalej až do odvolania.

Prípady nakazenia sú potvrdené už v najmenej 15 krajinách, pričom len v samotnej Číne vírusu podľahlo 170 ľudí. Podľa informácií agentúry DPA sa spolu s 317 novými prípadmi ochorení, ktoré čínske úrady nahlásili vo štvrtok, počet nakazených zvýšil až na viac ako 8100. Počet nakazených koronavírusom tak prevýšil aj počet prípadov ťažkého akútneho respiračného syndrómu(SARS), ktorým sa podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) počas jeho epidémie v rokoch 2002-2003 nakazilo 8096 ľudí.

WHO zvolala na štvrtok nové mimoriadne zasadnutie svojho krízového výboru, ktorý má opätovne rozhodnúť o tom, či nový koronavírus z Číny predstavuje stav globálnej zdravotnej núdze.


USA hlásia prvý prípad prenosu koronavírusu z človeka na človeka


Zdravotnícke úrady v USA vo štvrtok oznámili prvý prípad šírenia nového koronavírusu z človeka na človeka v krajine, informovala agentúra AFP. Ide o muža, ktorého nakazila manželka.

Žena nedávno vycestovala do čínskeho mesta Wu-chan, ktoré je považované za epicentrum nákazy. Muž však v Číne nebol. Ide o prvé dva prípady nákazy týmto vírusom v americkom štáte Illinois.

V Spojených štátoch zaznamenali celkovo šesť prípadov nákazy novým koronavírusom, uviedla agentúra AP. Žena sa z Číny vrátila 13. januára a vírus jej diagnostikovali minulý týždeň.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) oznámilo, že zdravotnícky personál a ďalších ľudí, ktorí prišli s nakazeným mužom do kontaktu, sledujú v súvislosti s výskytom príznakov.


Izrael zakáže všetky lety z Číny


Izrael zakáže všetky lety z Číny v dôsledku šírenia nového koronavírusu. Oznámil to vo štvrtok izraelský minister zdravotníctva Jaakov Litzman.

"Nedovolíme, aby v blízkej budúcnosti pristálo v tejto krajine lietadlo z Číny, ani jedno," zdôraznil Litzman. Upozornil, že každý v Izraeli, kto pricestoval z Číny, alebo sa tam zastavil na ceste z inej krajiny, by mal zostať doma 14 dní a nechodiť na verejnosť, aj keď nemal žiadne príznaky.

V priebehu štvrtka izraelský národný dopravca El Al oznámil, že do 25. marca pozastavuje lety do Pekingu, svojej jedinej destinácie v Číne.



isíce pasažierov, ktorí boli držaní v karanténe na výletnej lodi v talianskom prístave Civitavecchia v súvislosti s podozrením na nákazu novým koronavírusom, môžu plavidlo opustiť. Talianske ministerstvo zdravotníctva vo štvrtok oznámilo, že podozrenie na nákazu vírusom sa u dvojice čínskych pasažierov nepotvrdilo, informovala agentúra AFP.

Spoločnosť Costa Crociere, ktorej loď patrí, ponúkla, že približne 1400 ľuďom uhradí náklady na stravu a ubytovanie v hoteloch. Títo pasažieri sa mali vylodiť vo štvrtok v Civitavecchii a loď Costa Smeralda mala v piatok znova vyplávať na more.

Na výletnú loď s viac ako 6000 cestujúcimi uvalili vo štvrtok karanténu vzhľadom na podozrenie, že dvaja z cestujúcich sú nakazení potenciálne smrtiacim novým druhom koronavírusu 2019-nCoV.

Podozrenie sa týkalo čínskeho páru, ktorý priletel 25. januára z Hongkongu do Milána a následne na loď nastúpil v Civitavecchii.

Čína, odkiaľ sa šíri nový druh koronavírusu, hlásila vo štvrtok dosiaľ najväčší nárast počtu súvisiacich úmrtí za jediný deň. Prípady nakazenia sú okrem Číny potvrdené už v 18 krajinách. V Číne vírusu podľahlo 170 ľudí.