Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

KORONAVÍRUS: V Číne sa zrútil hotel určený na karanténu

Fotografia zo záchranných prác po zrútení budovy hotela, 7. marca 2020. Foto: TASR/AP

Najviac prípadov čínskych občanov, ktorí sa novým koronavírusom nakazili v zahraničí, bolo zaznamenaných v provincii Kan-su na severozápade krajiny.

Valletta 7. marca (TASR) - Prvou pacientkou, ktorá sa na Malte nakazila koronavírusom, je 12-ročné dievča talianskeho pôvodu žijúce v tejto ostrovnej krajine spolu s rodinou. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Ako uviedol minister zdravotníctva Chris Fearne, dievča a jej príbuzní navštívili koncom februára a začiatkom marca severotaliansky región Trentino a späť na Maltu sa vrátili cez Rím.

Rodina zostala podľa odporúčaní v domácej karanténe, avšak dievča začalo v piatok pociťovať príznaky ochorenia Covid-19. Následne ju na koronavírus SARS-CoV-2 otestovali a sobotňajšie výsledky potvrdili, že je ním infikovaná.

Dievča sa spolu so svojou sestrou a rodičmi nachádza v izolácii na infekčnom oddelení v maltskej štátnej nemocnici. Podľa slov ministra, ktoré citovala agentúra Reuters, je v dobrom stave.

Pápež pre koronavírus neprednesie nedeľňajšiu modlitbu naživo ale online


Vatikán v sobotu oznámil, že pápež František z dôvodu obáv zo šírenia nového koronavírusu svoju nedeľňajšiu modlitbu neprednesie naživo zo svojho sídla s výhľadom na Námestie svätého Petra, ale prostredníctvom online prenosu. Informovala o tom agentúra AFP.

"Modlitbu bude naživo vysielať (spravodajský server) Vatican News na veľkoplošných obrazovkách na Námestí svätého Petra," uviedol vo vyhlásení Vatikán.

Vo Vatikáne v piatok potvrdili prvý prípad nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Vatikán zároveň prisľúbil, že prehodnotí plánovaný program 83-ročného pápeža, aby tak "zabránil šíreniu" vírusu.

Počas bohoslužieb uplynulú nedeľu utrpel najvyšší pontifex dva záchvaty kašľa. Pre chorobu, ktorá ho trápi už viac ako týždeň zrušil svojú účasť na viacerých podujatiach, ako napríklad na týždňových exercíciách pred Veľkým pôstom v rezidencii na juhu Ríma a minulý týždeň odvolal aj väčšinu audiencií.

Podozrenia, že najvyšší pontifex sa nakazil koronavírusom, však boli v priebehu týždňa vyvrátené. Pápež sa momentálne väčšinu času zdržiava v Dome svätej Marty v osobitnej časti Vatikánu, kde sa zotavuje z choroby.


Austrálčania podľahli panike, vykupujú toaletný papier


Vo svete každý deň pribúdajú nové prípady ochorenia na nový koronavírus. Ich počet rastie geometrickým radom, a to vyvoláva strach. Výsledkom je panika a nákupný ošiaľ. Ľudia po celom svete skupujú základné potraviny a hygienické produkty. V niektorých ázijských krajinách a v Austrálii sa nedostatkovým tovarom číslo jedna stal toaletný papier.

Vo veľkých obchodoch v Austrálii obmedzili jeho predaj na jedno balenie na osobu. V Japonsku sú na verejných toaletách rolky priviazané k stene reťazami. V Hongkongu ozbrojení lupiči prepadli supermarket práve v čase, keď tam vykladali nové dodávky toaletného papiera. Z toaletného papiera sa tak prekvapujúco stal najžiadanejší tovar. Aj ďalšie trvanlivé výrobky, vhodné na "budovanie zásob", vrátane dezinfekčných prostriedkov, vreckoviek či potravín, ako sú ryža a cestoviny, patria medzi tzv. top nákupné položky. Ale obyčajný toaletný papier pred nimi s náskokom vedie. Obrázky prázdnych regálov zaplavili sociálne siete.

Psychológovia tvrdia, že hromadenie je prirodzená reakcia ľudí v čase veľkých obáv a úzkosti. Túžba zabezpečiť si dostatočné zásoby základných produktov, a to vrátane toaletného papiera, tak pre nich nie je príliš veľkým prekvapením.

Fotografie preplnených nákupných vozíkov a prázdnych regálov tento týždeň ovládli aj titulné strany novín a časopisov v mnohých krajinách Ázie. V Austrálii musela spory v obchodoch urovnávať polícia a časopis NT News mal v najnovšom výtlačku osem prázdnych strán s odkazom, že prináša ľuďom len to, čo chcú.

„Bol to zlý a divoký týždeň. Všetci s údivom sledujeme, čo sa deje,“ povedal Simon Griffiths, spoluzakladateľ sociálneho podniku Who Gives A Crap, ktorý predáva recyklovaný toaletný papier a polovicu zisku dáva na charitatívne účely. Spoločnosť musela v stredu (4. 3.) zastaviť predaj aj nové objednávky, keďže jej odbyt v predchádzajúcom dni vyskočil o 1100 %.

V Japonsku spustilo ministerstvo hospodárstva reklamnú kampaň na upokojenie situácie. Na svojom účte na sociálnej sieti Twitter začalo na dennej báze zverejňovať fotografie z vykladania nových dodávok toaletného papiera v obchodoch. "Chceli sme poslať spotrebiteľom správu, aby pochopili, že zásoby prichádzajú," uviedol hovorca ministerstva Jasušhi Nozawa.

Nie je to prvýkrát, čo Japonsko podľahlo horúčke "toaletného papiera". Počas globálnej ropnej krízy v roku 1973 sa v niektorých obchodoch vyskytli dokonca násilnosti, keď sa ľudia snažili zásobiť sa týmto produktom. Podľa odborníkov v dnešných časoch zohrávajú hlavnú úlohu pri šírení nákupnej paniky sociálne médiá.

Japonská sieť supermarketov Aeon sa po náročnom týždni uchýlila k tomu, že na vybraných a najviditeľnejších miestach naskladala 12-kusové balenia toaletného papiera do veľkých "veží", aby upokojila zákazníkov a ukázala im, že ho má dosť pre všetkých.


Počet nakazených v Rakúsku stúpol na 74


Počet ľudí nakazených novým koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Rakúsku zvýšil na 74. Informovala o tom v sobotu agentúra APA s odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva. Na piatkovej tlačovej konferencii pritom kancelár Sebastian Kurz ešte hovoril o 63 potvrdených prípadoch, pripomenula stanica ORF.

Ako uviedla APA, po 23 nakazených hlásili Dolné Rakúsko a Videň, sedem Tirolsko, šesť Štajersko, päť Salzbursko, po štyroch Burgenland a Horné Rakúsko a po jednom prípade Korutánsko a Voralbersko. Celkovo bolo v Rakúsku spravených 4308 testov na koronavírus.

Nakazenými osobami v spolkovej krajine Burgenland je štvorčlenná rodina zo Slovenska, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe v chate pri Neziderskom jazere, kde boli na dovolenke.

V rámci opatrení na zabránenie šíreniu vírusu budú nasledujúce dva týždne zrušené priame lety z Rakúska do Iránu, Južnej Kórey, a severotalianskych miest Bologna a Miláno, ako v piatok oznámila rakúska vláda.

V Nemecku sa doposiaľ nakazilo 684 ľudí, ako na svojej webovej stránke uvádza Inštitút Roberta Kocha (RKI). V piatok večer bolo infikovaných osôb 639. Jeden pacient v meste Münster je v ohrození života a nachádza sa na jednotke intenzívnej starostlivosti v tamojšej univerzitnej nemocnici, ako informovala mediálna skupina RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND). Spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, kde leží aj Münster, je s 346 prípadmi nákazy najviac zasiahnutou v Nemecku.

Na celom svete sa podľa údajov americkej univerzity Johna Hopkinsa infikovalo dovedna 102.469 ľudí, 3491 vírusu podľahlo a 57.426 sa uzdravilo.


Takmer všetky nové prípady mimo Chu-peju sú zo zahraničia

Približne štvrtina nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-COV-2 bola v piatok do Číny zavlečená zo zahraničia. Mimo provincie Chu-pej, ktorá je považovaná za epicentrum šírenia tohto infekčného ochorenia, pochádzali zo zahraničia takmer všetky nové prípady. S odvolaním sa na oficiálne údaje čínskej Národnej zdravotníckej komisie (NHC) o tom v sobotu informovala agentúra Reuters.

Najviac prípadov čínskych občanov, ktorí sa novým koronavírusom nakazili v zahraničí, bolo zaznamenaných v provincii Kan-su na severozápade krajiny. Ide o pasažierov komerčného letu z Iránu, ktorí sú momentálne v karanténe v provinčnom hlavnom meste Lan-čou.

Celkovo nahlásili v piatok v pevninskej Číne 99 nových prípadov nákazy SARS-COV-2. Podľa NHC ide značný pokles oproti štvrtkovým 143 prípadom a najnižšie číslo nových prípadov nákazy od 20. januára.

Mimo provincie Chu-pej bolo potvrdených 25 nových prípadov, z ktorých až 24 bolo do krajiny zavlečených zo zahraničia. Zo štyroch nových prípadov v Pekingu, sa tri osoby koronavírusom nakazili v Taliansku. Prípady nákazy zo zahraničia boli v piatok zaznamenané aj v Šanghaji a v provincii Kuang-tung.

Celkový počet potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-COV-2, ktorý spôsobuje ochorenie nazvané COVID-19, dosiahol v Číne 80.650, pričom ochoreniu podľahlo 3070 ľudí.




Duel francúzskej ligy Štrasburg - PSG odložili na neurčito


Sobotný zápas 28. kola francúzskej futbalovej ligy medzi Racingom Štrasburg a Parížom St. Germain (17.30) odložili pre epidémiu koronavírusu. Je to prvý duel v Ligue 1, ktorý museli presunúť pre šíriacu sa nákazu. Nový termín stretnutia nie je zatiaľ známy.

Hráči PSG tak prišli o generálku na stredajší odvetný osemfinálový súboj Ligy majstrov proti Borussii Dortmund. Úradujúci francúzsky majster prehral v prvom stretnutí na nemeckej pôde 1:2. Informáciu priniesla agentúra SID.

Českých vojakov v karanténe pribúda, ÚVN zakázala zamestnancom dovolenku v Taliansku


Karanténa v súvislosti s koronavírusom sa nevyhla ani českej armáde. Podľa generálneho štábu (GŠ) rastú počty vojakov, ktorí po dovolenke či služobnej ceste museli zostať v domácej izolácii. Minister obrany Lubomír Metnar preto zakázal služobné cesty do najviac nakazených oblastí, informoval v sobotu spravodajský server Novinky.cz.

Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Prahe-Střešoviciach išla ešte ďalej a zakázala zdravotníckemu personálu dovolenku do rizikových krajín, píšu ďalej Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Minister zamestnancom tejto kliniky síce len "odporúča" necestovať, ale v ÚVN to priamo nariadili z dôvodu udržania stavu personálu, povedala Právu hovorkyňa GŠ Magdalena Dvořáková.

Je to podľa nej predovšetkým preto, lebo lekári i sestry by po návrate z dovolenky museli ísť do 14-dennej karantény a bolo by potom málo ľudí do služieb.

"V karanténe sú ľudia, ktorí sa vrátili z dovoleniek a služobných ciest z rizikových oblastí, a vieme, že ich bude pribúdať, pretože boli jarné prázdniny a mnoho ľudí bolo v Taliansku," vyjadrila sa Dvořáková.

"Pokiaľ majú zaplatené zájazdy alebo letenku, tak im budú preplatené," poznamenala hovorkyňa, ako ju citovali Novinky.cz

Počet nakazených sa v Česku aktuálne vyšplhal na 19. V karanténe skončilo aj ročné dojča. Pre koronavírus sa česká vláda rozhodla sprísniť opatrenia - ľudia, ktorí sa vrátia z Talianska, musia zostať 14 dní v karanténe a ohlásiť sa u svojho praktického lekára. Ak by niekto karanténu prerušil, hrozí mu pokuta až tri milióny korún, sumarizuje na svojej webovej stránke televízia Nova.


Vedenie súťaže pre koronavírus uvažuje o vylúčení divákov, James je proti


Vedenie basketbalovej NBA informovalo kluby o svojom zámere hrať zápasy bez divákov v prípade, ak sa v krajine výrazne zvýši počet ľudí nakazených koronavírusom. Jednotlivé organizácie zároveň musia zaviesť pravidelné merania teploty u hráčov, členov tímu a rozhodcov.

S týmto scenárom nesúhlasí hviezda Los Angeles Lakers LeBron James, ktorý odmieta hrať pred prázdnymi tribúnami. "Hrať zápasy bez fanúšikov? Nemožné. Nemá to vyznám. Práve pre nich totiž hrám. Pre nich a pre mojich spoluhráčov. O tom to predsa je. Ak niekedy prídem haly a nebudú tam diváci, jednoducho nenastúpim na zápas. Vedenie sa môže aj na hlavu postaviť," citovala Jamesa agentúra AP.


Taliansko sa pre koronavírus obáva výrazného poklesu spotreby v 1. polroku


Ak bude kríza vyvolaná koronavírusom v Taliansku pokračovať, domáca spotreba môže v 1. polroku klesnúť o 6,5 miliardy eur, varoval v sobotu taliansky zväz obchodníkov a podnikateľov Confesercenti. Zväz sa obáva zníženia výkonu ekonomiky o 8 miliárd eur alebo 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Kríza môže spôsobiť zatvorenie 30.000 firiem, predovšetkým v oblasti cestovného ruchu, píše sa v štúdii zväzu. Taliansky turistický ruch sa obáva, že epidémia koronavírusu bude mať veľký negatívny vplyv na tržby odvetvia. Podnikateľský zväz cestovného ruchu Confturismo-Confcommercio počíta s tým, že počet prenocovaní za tri mesiace od 1. marca do 31. mája v porovnaní s rovnakým období vlaňajška klesne o 31,6 milióna.

Taliansko vo štvrtok (5. 3.) schválilo z dôvodu epidémie koronavírusu balík vo výške 7,5 miliardy eur na pomoc rodinám a firmám. Rím požaduje od Európskej únie (EÚ) dočasné pozastavenie platnosti úniových pravidiel týkajúcich sa dlhu a deficitu, aby získal väčší fiškálny priestor na opatrenia na zmiernenie dôsledkov epidémie.

Talianski rozhodcovia nebudú pre koronavírus rozhodovať európske súťaže


Európska futbalová únia (UEFA) sa rozhodla nenominovať talianskych rozhodcov na nadchádzajúce zápasy Ligy majstrov a Európskej ligy pre obavy zo šírenia koronavírusu. Taliansko v minulom kole európskych súťaží zastupovali Daniele Orsato, Marco Guida a Davide Massa.

Karanténa pre koronavírus neplatí pre vodičov kamiónov, sanitiek a pilotov


Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch v sobotu podpísal výnimku z mimoriadneho opatrenia v súvislosti s koronavírusom, ktoré sa týka karantény pre osoby vracajúce sa z Talianska. Karanténa podľa jeho slov nebude platiť pre vodičov nákladnej dopravy, vodičov zdravotnej služby a pilotov dopravných lietadiel. Vojtěch o tom informoval na svojom účte na sociálnej sieti Twitter.

Pre koronavírus sa česká vláda rozhodla sprísniť opatrenia - o polnoci z piatku na sobotu začalo pre ľudí, ktorí sa vrátia z Talianska platiť, že musia zostať 14 dní v karanténe a telefonicky kontaktovať svojho praktického lekára. Ak by niekto karanténu prerušil, hrozí mu pokuta až tri milióny českých korún, sumarizuje na svojej webovej stránke televízia Nova.

Počet nakazených sa v Česku aktuálne vyšplhal na 19, pričom väčšina z nich sa podľa Vojtěcha nakazila v Taliansku, ktoré je spomedzi európskych krajín najviac zasiahnuté, alebo od svojich príbuzných. Výnimku tvorí žena, ktorá sa infikovala v Spojených štátoch.

Irán informoval o 1076 nových prípadoch vírusu, narastá aj počet obetí


Irán v sobotu ohlásil 1076 nových potvrdených prípadov nákazy koroanvírusom SARS-CoV-2, ako aj 21 nových obetí tejto infekcie, ktorá si v krajine vyžiadalo celkovo už 145 obetí na životoch. S odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu iránskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra AFP.

"Momentálne je s podozrením na toto ochorenie hospitalizovaných viac než 16.000 ľudí," uviedol hovorca s tým, že potvrdených bolo zatiaľ 5823 prípadov, pričom 1669 osôb sa už vyliečilo.

Ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva koroanvírus SARS-CoV-2, si v Iráne vyžiadalo životy niekoľkých príslušníkov vládnucej elity. Ochoreniu vo štvrtok podľahol poradca ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa, ako aj Mohammad Mírmohammadí, ktorý bol poradcom najvyššieho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího.

V piatok zomrela na nákazu koronavírusom nového typu aj poslankyňa iránskeho parlamentu za Teherán Fáteme Rahbarová.

Piatou osobou nakazenou koronavírusom je 70-ročný ťažko chorý Maďar


Piatym pacientom nakazeným novým koronavírusom SARS-CoV-2 v Maďarsku je ťažko chorý 70-ročný Maďar, ktorý je hospitalizovaný v budapeštianskej Nemocnici sv. Ladislava. Uviedla to v sobotu informačná stránka maďarskej vlády koronavirus.gov.hu.

Pravdepodobne ho nakazil syn žijúci v zahraničí, s ktorým sa stretol v polovici februára, a ktorý predtým navštívil Taliansko i Paríž. Nakazený pacient trpí chronickými ochoreniami, je zoslabnutý. V nemocnici ho dali do karantény a podrobuje sa potrebnej liečbe, píše vládna stránka.

Prvé dva prípady infekcie týmto vírusom v Maďarsku oznámil v stredu predseda vlády Viktor Orbán prostredníctvom Facebooku. Ide o dvoch občanov Iránu, ktorí študujú na maďarských univerzitách. Tretím infikovaným je britský občan z východomaďarského Debrecína, ktorý pracuje v Miláne a štvrtým infikovaným je priateľka nakazeného študenta z Iránu.

Lekárka nachytala ministra pri lži o koronavíruse, musel sa ospravedlniť


Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch musí vysvetliť svoje tvrdenie o nakazenej lekárke - na piatkovej tlačovej konferencii uviedol, že chybne odoberala vzorku a tým sa nakazila. Lekárka však neskôr Vojtěchovo tvrdenie vyvrátila a minister sa v sobotu predpoludním ospravedlnil, informuje webová stránka televízie Nova.

Išlo o prípad testovania na koronavírus v súkromnom laboratóriu Tilia, kde odhalili aj dva prípady nakazenia. Minister Vojtěch uviedol, že lekárka pri odbere urobila chybu a sama tak musí byť v karanténe v pražskej nemocnici Na Bulovke.

"U druhého pozitívneho prípadu, pána, ktorý nekontaktoval krajskú hygienickú stanicu ani lekára a toto laboratórium si vyhľadal, šiel tam osobne nechať sa otestovať, odobrala ho zamestnankyňa, ktorá má toto na starosti v tomto súkromnom laboratóriu. A podľa všetkého odobrala vzorky veľmi neštandardným spôsobom tak, že pani doktorka je teraz v karanténe Na Bulovke, pretože tam je veľké riziko, že sa nakazila od tohto pacienta, ktorý nakoniec bol pozitívny," uviedol podľa TV Nova doslova minister zdravotníctva.

Lekárka však tieto slová ministra absolútne a striktne vylúčila. "V karanténe som nebola a nie som, moje vzorky vyšetrované neboli. Teším sa dobrému zdraviu a ocenila by som upokojenie súčasnej situácie," uviedla lekárka Soňa Peková vo vyhlásení na facebookovom profile laboratória.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch sa v sobotu dopoludnia na svojom Twitteri ospravedlnil, uviedla TV Nova.




Koronavírusom sa nakazil aj šéf talianskej Demokratickej strany


Koronavírusom nového typu sa nakazil aj predseda talianskej vládnej Demokratickej strany (PD) Nicola Zingaretti.

Informovala o tom agentúra DPA, podľa ktorej to politik oznámil prostredníctvom videa na svojom účte na sociálnej sieti Facebook.

DPA dodala, že Zingaretti je zatiaľ najvyššie postaveným európskym politikom, ktorý bol pozitívne testovaný na vírus SARS-CoV-2.

Zingaretti vo svojom vyhlásení zopakoval výzvu k verejnosti, aby pre vírus neprepadala panike. Uviedol, že sa cíti dobre a je v domácej karanténe, nie v nemocnici.

Podľa informácií z piatka večera v Taliansku evidujú 462 ľudí, ktorí v súvislosti s chorobou COVID-19 spôsobovanej vírusom SARS-CoV-2 potrebujú intenzívnu starostlivosť. Celkový počet nakazených podľa piatkovej bilancie vzrástol na 4636 osôb.

V sobotu sa v Taliansku začal nábor lekárov na dôchodku. Ide o súčasť snáh o personálne posilnenie zdravotníckeho systému krajiny o ďalších 20.000 lekárov a zdravotníkov pri boj proti šíriacej sa vírusovej epidémii.

V najbližších dňoch by sa tiež mal zvýšiť počet lôžok intenzívnej starostlivosti z 5000 na 7500.

Tieto opatrenia prijala talianska vláda počas zasadnutia zvolaného v noci na sobotu po tom, čo v Taliansku nahlásili ďalších 49 úmrtí. Ide o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Počet úmrtí na nákazu sa tým v Taliansku zvýšil na 197.

Podľa DPA má talianska vláda obavy, že koronavírus sa postupne rozšíri z prosperujúceho severu krajiny na chudobnejší a zdravotnými zariadeniami menej vybavený juh krajiny.

Svetová zdravotnícka organizácia v piatok ukončila svoju misiu v Taliansku tým, že vláde odporučila, aby sa "sústredila na opatrenia na zabránenie šíreniu".

Záchranné práce po zrútení budovy hotela, 7. marca 2020.
Foto: TASR/AP

V Číne sa zrútil hotel určený na karanténu osôb podozrivých z nákazy SARS-CoV-2


Približne 70 ľudí uviazlo v ruinách hotela, ktorý sa v sobotu večer zrútil vo východočínskej provincii Fu-ťien. Hotel bol využívaný na karanténu osôb, ktoré prišli do kontaktu s ľuďmi infikovanými novým koronavírusom SARS-CoV-2. S odvolaním sa na vyhlásenie miestnej administratívy o tom informovala agentúra AFP.

Hotel Sin-ťia v prímorskom meste Čchüan-čou sa zrútil o 19:30 h. miestneho času (12:30 h. SEČ), pričom podľa miestnej vlády sa za prvú hodinu a pol záchranných prác podarilo spod sutín vyslobodiť 23 osôb.

Budova s 80 izbami bola pritom len nedávno premenená na karanténne centrum pre osoby podozrivé z nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, uviedol denník People's Daily (Žen-min ž'-pao) čínskej komunistickej strany.

Záchranárska akcia po páde budovy hotela, 7. marca 2020.
Foto: TASR/AP


Počet nakazených koronavírusom sa zvýšil na 21, krajina sprísňuje opatrenia


Počet ľudí nakazených koronavírusom sa v Česku v sobotu zvýšil na 21. Oznámil to po zasadnutí krízového štábu minister zdravotníctva Adam Vojtěch, píše spravodajský portál iDNES.cz.

"V súčasnej dobe máme 21 prípadov nakazených novým koronavírusom. Od včera sú tu teda dva nové prípady nakazených," vyhlásil Vojtěch. Novými infikovanými sú, ako uviedol, žena bývajúca v podnájme u pacientky, u ktorej sa vírus už predtým potvrdil; druhý človek sa nakazil v talianskom lyžiarskom stredisku Passo Tonale v regióne Trentino.

Česká vláda zároveň rozšírila 14-dňovú povinnú karanténu pre českých občanov vracajúcich sa z Talianska aj na cudzincov, ktorí majú v ČR trvalý alebo prechodný pobyt, povedal na tlačovej konferencii premiér Andrej Babiš.

Cudzinci s trvalým alebo prechodným pobytom v Česku (nad 90 dní), ktorí sa od soboty 7. marca vrátia z Talianska, musia zatelefonovať svojmu všeobecnému lekárovi, ktorý nariadi 14-dňovú karanténu, spresnil portál Novinky.cz. Výnimky predstavujú šoféri kamiónov a zdravotných služieb či piloti.

"Je vidieť, že už neexistujú bezpečné a nebezpečné regióny, to riziko sa vyskytuje všade," povedal o šírení koronavírusu v Taliansku Vojtěch.

Ďalším zo zavádzaných opatrení, ktoré začnú platiť v pondelok, budú náhodné kontroly zdravotného stavu a meranie výšky telesnej teploty. Tie budú na hraniciach na juhu a západe krajiny vykonávať hasiči a policajti, pričom to bude platiť pre vlakové stanice aj pre letiská. Podľa Babiša budú všetky osoby prekračujúce hranice dostávať informačné letáky.

Česko dokonca nateraz prestane vydávať víza Iráncom, keďže Irán je podľa slov ministra Vojtěcha "tikajúcou bombou".

Doposiaľ bolo v Česku na koronavírus otestovaných 594 osôb.

V krajinách Európy stúpa počet nakazených koronavírusom nového typu


Počet ľudí infikovaných koronavírusom nového typu vo Francúzsku vzrástol na 716, pričom 11 nakazených už zomrelo. Informovala o tom v sobotu televízia BFM. Počet nakazených vo Francúzsku sa tak v priebehu 24 hodín zvýšil o takmer sto.

Počet potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom v Španielsku sa zvýšil na 441, uviedol v sobotu hovorca španielskeho ministerstva zdravotníctva. Podľa denníka El País hovorca súčasne poznamenal, že v porovnaní s piatkom počet nakazených stúpol o 93. V prípade 16 osôb nie je pôvod infekcie jasný.

Počet potvrdených prípadov nákazy vírusom SARS-CoV-2 sa zvýšil aj v Británii: ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že celkovo eviduje 206 nakazených. Ide väčšinou o obyvateľov Anglicka, uviedla televízia Sky News.

V Británii zároveň v sobotu informovali aj o druhej obeti - ide o osemdesiatnika, ktorý sa nedávno vrátil z plavby výletnou loďou.

Podľa Holandského národného zdravotného inštitútu počet prípadov infekcie novým koronavírusom v Holandsku dosiahol 188 prípadov. Jedna osoba s koronavírusom zomrela.

V Belgicku sa počet infikovaných zvýšil na 169, informovala prostredníctvom sociálnej siete Twitter federálna zdravotná služba.

Počet laboratórne potvrdených prípadov infekcie novým koronavírusom vo Švajčiarsku a Lichtenštajnsku dosiahol podľa švajčiarskeho ministerstva zdravotníctva 228.

Na 136 sa zvýšil počet nakazených novým koronavírusom v Nórsku, ktorého zdravotné úrady informovali, že priebeh ochorenia u nakazených má mierny priebeh. Závažné prípady zatiaľ neboli hlásené. Väčšina prípadov nákazy v Nórsku má spojitosť s cestami Nórov do Talianska a ázijských krajín. Počet prípadov, keď sú nakazení ľudia bez cestovateľskej anamnézy, však v Nórsku tiež stúpa.

Počet prípadov ľudí nakazených novým koronavírusom vo Švédsku podľa sobotňajšej bilancie presiahol 160, z čoho viac ako sto nakazených evidujú v Štokholme.

V správe štátneho zdravotného úradu sa uvádza, že 76 ľudí sa nakazilo buď počas návštevy severu Talianska, alebo mali priamy kontakt s ľuďmi, ktorí navštívili tento región.

Počet nakazených koronavírusom nového typu stúpol aj v Slovinsku, kde v sobotu evidovali už 12 pozitívne testovaných na SARS-CoV-2.

Ďalšie pozitívne nakazeného hlásia aj z Poľska, čím tam počet infikovaných stúpol na šesť. Informoval o tom v sobotu poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski.

Podľa poľských médií všetci nakazení v Poľsku majú cestovateľskú anamnézu - prednedávnom sa vrátili z Talianska, Nemecka alebo Británie.

O štyroch nových prípadov nakazenia koronavírusom informovalo v sobotu aj Rusko, kde tak evidujú 14 infikovaných. Všetci majú cestovateľskú anamnézu.

Počet prípadov nákazy koronavírusom v Estónsku sa v piatok zvýšil na 10, pričom medzi infikovanými bolo deväť cestujúcich z lietadla, ktoré 29. februára odletelo do Rigy z talianskeho mesta Bergamo.

Na výsledky laboratórnych testov pre podozrenie na koronavírus nového typu čaká aj estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová, ktorá preto v sobotu zrušila svoj program.

Podľa informácií z piatka večera v Taliansku evidujú 462 ľudí, ktorí v súvislosti s chorobou COVID-19 spôsobovanej vírusom SARS-CoV-2 potrebujú intenzívnu starostlivosť. Celkový počet nakazených podľa piatkovej bilancie vzrástol na 4636 osôb. V Taliansku v piatok večer nahlásili ďalších 49 úmrtí. Ide o najvyšší denný prírastok počtu úmrtí v Taliansku od vypuknutia nákazy. Počet úmrtí na nákazu sa tým v Taliansku zvýšil na 197.

Ku krajinám, ktoré hlásia potvrdené prípady nakazenia, sa v piatok pridalo Slovensko a v sobotu aj ostrov Malta.

Na archívnej snímke estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová.
Foto: TASR/AP


Estónska prezidentka po návšteve USA čaká na výsledok testu na koronavírus


Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová v sobotu zrušila svoju účasť na podujatí pri príležitosti 30. výročia vzniku Estónskeho kongresu, keďže čaká na výsledky testu na koronavírus, ktorý absolvovala po nedávnom návrate zo Spojených štátov.

Prezidentkin poradca Taavi Linnamäe v sobotu pre spravodajský portál ERR uviedol, že "prezidentka mala vystúpiť na slávnostnom podujatí na počesť 30. výročia založenia Estónskeho kongresu. Keďže však výsledky testov ešte nie sú k dispozícii, rozhodla sa nezúčastniť sa, aby sa minimalizovalo riziko rozšírenia koronavírusu".

Taavi Linnamäe vysvetlil, že prezidentka Kaljulaidová sa začiatkom tohto týždňa zúčastnila na kongrese americkej lobbingovej skupiny Americko-izraelský výbor pre verejné záležitosti (AIPAC), ktorý sa konal vo Washingtone. Organizátori AIPAC v piatok informovali, že u dvoch účastníkov kongresu bol diagnostikovaný koronavírus.

Linnamäe dodal, že "momentálne zisťujeme, či sme tam boli v ten istý deň alebo v rovnakej miestnosti ako infikovaní účastníci v AIPAC." Pripomenul, že vírus sa prenáša priamym kontaktom.

Uviedol, že prezidentská delegácia počas cesty do USA a pobytu vo Washingtone prijala preventívne opatrenia a dodržiavala zvýšené hygienické normy. "Nikto v delegácii nemá žiadne príznaky," dodal Linnamäe.

Na kongrese AIPAC sa okrem Kaljulaidovej zúčastnili aj viceprezident USA Mike Pence a minister zahraničných vecí USA Michael Pompeo.

Estónsky kongres vznikol v roku 1990 ako alternatívny "parlament" v rámci procesu opätovného získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu. Spochybnil tiež právomoc a autoritu predchádzajúceho parlamentu v krajine - Najvyššieho sovietu Estónskeho SSR. Estónsky kongres po svojom vzniku deklaroval, že predstavuje najvyššiu autoritu v otázkach estónskej štátnosti a občianstva, pričom túto svoju autoritu odvodzoval od súhlasu a iniciatívy občanov Estónska.

Kambodža oznámila prvý prípad nákazy koronavírusom


Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 zaznamenali v sobotu v Kambodži. Ide o 38-ročného muža, ktorý bol v priamom kontakte s návštevníkom z Japonska, ktorý bol neskôr na vírus pozitívne testovaný. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Muž v Kambodži bol jednou zo štyroch osôb, ktoré testovali pre podozrenia na prítomnosť koronavírusu, uviedol na tlačovej konferencii hovorca kambodžského ministerstva zdravotníctva Or Vandin.

Infikovaný Japonec z Kambodže odcestoval po návšteve mesta Siem Reap ležiaceho neďaleko chrámového komplexu Angkór Vat, ktorý patrí k najviac vyhľadávaným turistickým cieľom v tejto oblasti, dodala Reuters.

Andrew Cuomo, guvernér štátu New York, archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Guvernér štátu New York vyhlásil pre koronavírus stav núdze


Guvernér štátu New York Andrew Cuomo vyhlásil v sobotu stav núdze, aby úrady mohli účinnejšie riešiť krízu vyvolanú koronavírusom nového typu, ktorým sa v štáte New York nakazilo už 76 ľudí. V celých Spojených štátoch evidujú 17 obetí koronavírusu SARS-CoV-2 a viac ako 300 ľudí, ktorí naň boli pozitívne testovaní. Informovala o tom agentúra Reuters.

Na stretnutí s novinármi sa Cuomo vyslovil za dôsledné testovanie ľudí na prítomnosť koronavírusu v ich organizme. Vysvetlil, že "čím viac pozitívnych (prípadov) zistíte, tým lepšie." Uviedol tiež, že "identifikácia ľudí, ktorí majú vírus, je dobrá, pretože môžu byť izolovaní a nebudú infikovať ďalších."

Po vyhlásení stavu núdze v štáte New York bude uvoľnených až 30 miliónov dolárov, ktoré sa použijú na rozšírenie testovania a nákup predmetov, ako sú masky a ochranné pomôcky pre zdravotníckych pracovníkov, vysvetlil guvernér.

Viac prípadov nákazy koronavírusom ako New York hlási štát Washington, kde evidujú 86 pozitívne testovaných, a Kalifornia, odkiaľ hlásia 79 prípadov nákazy.

Na boj s rýchlo sa šíriacim koronavírusom Kongres odsúhlasil vyčlenenie ôsmich miliárd dolárov (7,1 miliardy eur).

Cestujúca má na tvári masku počas jazdy vo vlaku metra v Paríži 6. marca 2020.
Foto: TASR/AP


Malta má už troch nakazených SARS-CoV-2, ich výrazný nárast hlási Francúzsko


Výsledky testov na nový koronavírus sú na Malte pozitívne u ďalších dvoch ľudí, čím sa počet nakazených na tomto stredomorskom ostrove zvýšil na tri.

Po tom, ako maltské úrady v sobotu dopoludnia potvrdili prvý prípad nákazy u 12-ročného dievčaťa, podvečer informovali, že výsledky testov sú pozitívne aj u jeho rodičov.

Minister zdravotníctva Chris Fearne spresnil, že ide o dievča talianskeho pôvodu, ktoré žije na Malte so svojou rodinou. Uviedol, že rodina na prelome februára a marca navštívila severné Taliansko a na Maltu sa vracala cez Rím.

Dramatický nárast počtu nakazených hlási Francúzsko, kde ich počet za uplynulých 24 hodín stúpol z 336 na 949. Francúzske zdravotné úrady zaznamenali za posledných 24 hodín aj ďalších päť úmrtí, čím ich celkový počet v krajine narástol na 16. Všetky obete - 11 mužov a päť žien - mali už pred nakazením koronavírusom nového typu iné závažné zdravotné problémy.

V NHL novinárom dočasne zakázali vstup do šatní


Koronavírus obmedzuje v zámorskej NHL už aj prácu novinárov. Vedenie súťaže im totiž dočasne zakázalo po zápasoch vstup do šatní. Na sociálnej sieti Twitter to uviedol novinár Elliott Friedman.

Vedenie NHL predtým poslalo hráčom listy, v ktorých im odporučili obmedziť kontakty s fanúšikmi, najmä pri žiadosti o autogram.

Cyperskí Turci protestujú proti uzavretiu hraničných priechodov medzi gréckou a tureckou časťou ostrova. V popredí príslušníci polície, 7. marca 2020.
Foto: TASR/AP


Cyprus pre koronavírus uzavrel časť priechodov do tureckej časti ostrova


Cyperská polícia v sobotu použila spreje so slzotvorným plynom, aby potlačila demonštrantov z radov cyperských Turkov, ktorí sa pokúšali preraziť cez policajný kordón na jednom z hraničných priechodov medzi tureckou a gréckou časťou mesta Nikózia. Informovala o tom agentúra AP.

O uzavretí štyroch z celkovo deviatich priechodov, rozdeľujúcich 180 kilometrov dlhú nárazníkovú zónu kontrolovanú OSN a vybudovanú naprieč ostrovom, rozhodla minulý týždeň cyperská vláda. Odvolala sa pritom na ochranu verejného zdravia. Vysvetlila pritom, že zníženie počtu hraničných priechodov má zdravotníckemu personálu umožniť účinnejšie odhaľovanie potenciálnych prenášačov koronavírusu nového typu.

Ako pripomenula agentúra AP, Cyprus zatiaľ nemá potvrdené prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

Cyperský prezident Nikos Anastasiadis pri svojom obhajovaní rozhodnutia svojej vlády poukázal na skutočnosť, že na severe Cypru žije a študuje 3000 Iráncov. Irán bol pritom koronavírusom nového typu vážne zasiahnutý - evidujú tam 5823 potvrdených prípadov nakazenia a vyše 120 obetí koronavírusu.

Predstavitelia cyperských Turkov sa na konanie gréckej strany sťažovali OSN i Európskej únii.

Mierová misia OSN na Cypre v súvislosti s uzavretím priechodov vyjadrila znepokojenie, za čo však bola terčom kritiky zo strany cyperského prezidenta, ktorý vyzval nezasahovať do záležitostí cyperskej vlády.

Podporu demonštrujúcim cyperským Turkom v sobotu z druhej strany hranice vyjadrili aj aktivisti z radov tamojších Grékov.

Cyprus, ostrovná krajina v Stredozemnom mori, bol rozdelený v roku 1974 po invázii tureckej armády. Cyperskí Gréci odvtedy žijú prevažne na juhu krajiny, zatiaľ čo sever krajiny obývajú prevažne cyperskí Turci.

Pokusy o mierové riešenie situácie zlyhali, pričom vyjednávanie skomplikoval nález ložísk energetických surovín v okolitých vodách štátu. Posledné kolo rokovaní sa skončilo v júli 2017.

Suverenitu Severocyperskej tureckej republiky uznáva iba Ankara, medzinárodné spoločenstvo nie. Cyprus sa stal členskou krajinou Európskej únie v roku 2004.