Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Taliansko predĺžilo núdzový stav do polovice októbra

Taliansky pracovník v ochrannom odeve na zabránenie šírenia nového koronavírusu dezinfikuje priestory exteriéru Lateránskej baziliky sv. Jána v Ríme. Foto: TASR/AP

Núdzový stav v Taliansku vyhlásili po prvý raz 31. januára po tom, čo v Ríme potvrdili dva prípady nákazy novým koronavírusom.

Rím 29. júla (TASR) - Taliansky parlament schválil v stredu predĺženie výnimočného stavu v krajine v súvislosti s pandémiou nového druhu koronavírusu do 15. októbra. Vláde to poskytne viac možností v boji proti šíreniu nákazy, informovala agentúra AFP.

Núdzový stav je zameraný predovšetkým na zrýchlenie rozhodovania úradov, ktorým dáva mimoriadne právomoci v čase prírodných pohrôm a ďalších kríz.

Taliansko bolo prvou európskou krajinou, ktorú zasiahla koronavírusová kríza, a na jeho ekonomike sa vážne podpísali viac než dva mesiace trvajúce prísne karanténne opatrenia, uvoľňované od mája po poklese počtov nakazených.

Núdzový stav v Taliansku vyhlásili po prvý raz 31. januára po tom, čo v Ríme potvrdili dva prípady nákazy novým koronavírusom. Najnovšie malo toto rozhodnutie vypršať 31. júla.

Taliansky Senát jeho predĺženie schválil v utorok večer a v stredu nasledoval súhlas Poslaneckej snemovne. V dolnej komore parlamentu sa za tento návrh vyslovilo 286 poslancov, 221 hlasovalo proti a piati sa zdržali hlasovania.

"Žiaľ, pandémia sa stále neskončila, aj keď jej následky sú obmedzenejšie a geograficky ohraničené," povedal v stredu taliansky premiér Giuseppe Conte, ktorý poslancov uisťoval, že predĺženie núdzového stavu nebude nevyhnutne znamenať nové karanténne opatrenia.

V Taliansku potvrdili viac než 246.000 prípadov nákazy novým koronavírusom a ochoreniu Covid-19 v krajine podľahlo vyše 35.000 ľudí.